FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Eindelijk ook doorstart in Brussel

Eindelijk ook doorstart in Brussel

[+]

[+] CAR2GO

[+] Christian Lambert, Managing Directeur DriveNow België

[+] DriveNow

Gedeelde auto’s zijn niet alleen een alternatief mobiliteitsaanbod dat wereldwijd snel aan populariteit wint, het is een concrete en veelbelovende oplossing voor de verkeerschaos die vandaag de meeste grootsteden teistert. ‘Car sharing’ volgens de conventionele formule die veronderstelt dat de gedeelde auto op een vaste locatie wordt opgehaald en teruggebracht is weinig aantrekkelijk. ‘Freefloating Car Sharing’ is dat wel, omdat hier niet langer met een vaste standplaats wordt gewerkt, maar volgens het principe: ‘wanneer je een auto nodig hebt, staat die voor je klaar’. Na vele jaren getouwtrek is nu ook eindelijk Brussel aan de beurt.

Via een app voor de smartphone kan de geïnteresseerde gebruiker een auto reserveren, de dichtstbij geparkeerde beschikbare auto opsporen, de nog resterende autonomie met de aanwezige brandstof opvragen, enz. De geleende auto mag gewoon op de bestemming achtergelaten worden, voor zover deze binnen de gedefinieerde operationele zone van de service provider ligt. Hoeveel kilometers er gereden worden en/of hoelang de auto in gebruik blijft speelt absoluut geen rol, gezien de app ook de afrekening regelt. Freefloating Car Sharing vereist wel dat de service providers een relatief groot aantal voertuigen inzetten zodat de kans groot is dat de potentiële gebruiker altijd snel een beschikbare wagen vindt in de buurt en zo gewonnen raakt voor het aanbod.

car2go
Initiatiefnemer Daimler, vooral bekend met het automerk Mercedes-Benz, startte al in 2008 een eerste car2go proefproject. Vandaag is car2go in 30 steden vertegenwoordigd en telt sinds september meer dan 2 miljoen klanten. België en meer specifiek Brussel is de tiende markt waarin dit Freefloating Car Sharing aanbod geïntroduceerd is. Binnen een operationele zone van 50km² worden in eerste instantie 300 auto’s ingezet, waarvan 250 ‘smart for two’ en 50 Mercedes-Benz A-Klasse.

DriveNow
Naast car2go maakt DriveNow zijn opwachting in Brussel, het aanbod van concurrent BMW in samenwerking met Sixt SE.
DriveNow telt na vijf jaar 600.000 klanten. In Duitse steden wordt maandelijks 1 miljoen maal gebruik gemaakt van de DriveNow voertuigen. Een gebruik varieert gemiddeld tussen 8 en 15 km; duurt 20 tot 40 minuten.
Brussel is de tiende Europese stad waar deze Freefloating Car Sharing formule wordt ontplooit. Sinds de start begin juli hebben al 5.000 gebruikers kennis gemaakt met DriveNow en samen meer dan 100.000 km afgelegd. De eerste gebruiksstatistieken wijzen uit dat de meeste voertuigen ontleend werden in de zones gelegen tussen het park van Brussel en het Eeuwfeestpark, alsook tussen de Antoine Dansaert straat en het Sint-Catharinaplein. “DriveNow ging van start in een zone van 55km², maar wil snel doorgroeien naar 60km², met inbegrip van Ukkel en omgeving” aldus Christian Lambert, Managing Directeur DriveNow België. “Wij hebben in Brussel een vloot van 300 auto’s paraat, verdeeld over de modellen BMW 1 Reeks, BMW 2 Active Tourer, MINI Clubman en MINI 3-deurs”.
Eduard Codde
14-10-2016