FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » IoT, een grote sprong voor facility management

IoT, een grote sprong voor facility management

Steven Lambert,COO - MCS
Steven Lambert,COO - MCS

Op donderdag 29 september organiseerde MCS in samenwerking met ISS, Proximus en IFMA een veelbelovende avond rond ‘smart buildings’ een onderwerp dat niet kon aangekaart worden zonder dat IoT (Internet of Things) ter sprake kwam.
De laatste twee jaar investeerde MCS 20% van zijn omzet in IoT en de ontwikkeling van smart buildings technologie. Vandaag liggen 250 scenario’s klaar voor de meest gevarieerde toepassingen.
“Het gebruik van een gebouw roept vele vragen op en technologie kan helpen daar een antwoord op te geven” leidde Steven Lambert, COO MCS zijn bijdrage over smart buildings in. “Of het nu gaat om het vinden van een vrije parkeerplaats, een beschikbare werkplek, het optimaliseren van de schoonmaak, gezonde lucht of ergonomisch verantwoord licht, smart buildings weten daar raad mee”.
Smart buildings gaat over veel meer dan het installeren van sensoren. Ze moeten connecteren, data genereren en collecteren om ze zinvol te gebruiken. Het komt erop aan om uit de grote hoeveelheid data de nuttige datastromen uit te filteren.

Aansluitend stelde Koen Matthijs, CEO MCS, vijf praktijkcases voor. “De meest gevraagde toepassing is het meten van de werkplekbezetting om vervolgens het aantal werkplekken in functie tot de oppervlakte van de kantoorvloer te optimaliseren” duidde hij de eerste case bij Nokia in Antwerpen.
Een tweede case is navigatie binnen een gebouw, de mogelijkheid om collega’s, opgeborgen gereedschappen of medische apparatuur snel op te sporen in een gebouw. “De keuze of iemand vindbaar is kan open gelaten worden, maar jonge medewerkers hebben daar weinig moeite mee, gezien ze via diverse apps op hun smartphones toch al overal lokaliseerbaar zijn” commentarieerde Koen Matthijs.

‘Activity based cleaning” is een thema dat herhaald aan bod komt. Door de schoonmaak te optimaliseren in functie tot het gebruik van de ruimte kan al snel 10 tot 15% bespaard worden op de schoonmaakkosten, terwijl de perceptie juist kwalitatief veel hoger scoort. Op maat schoonmaak slaat op intensiteit en frequentie, beoogt de meest efficiënte inzet van de schoonmaakmedewerkers door ze direct aan te sturen vanuit de actuele vraag.

Een vierde case belichtte de mogelijkheden om sluipend energieverbruik te detecteren en uit te sluiten. Zo blijken nogal wat koffieautomaten buiten de kantooruren en ook tijdens het weekend door te blijven draaien om de watertemperatuur op peil te houden. Dat is ronduit verspilling. Detectie van sluipend energieverbruik kan ongeveer 30% besparing opleveren. Naast energielekken laten zich ook waterlekken opsporen. “De smart building technologie maakt het zelfs mogelijk bij detectie van een fout automatisch een werkbon op te maken en uit te sturen voor de technische dienst” vervolledigde Koen Matthijs.

Tenslotte biedt smart building technologie ook opties voor een geautomatiseerde ontvangst van bezoekers met een hogere tevredenheid bij die doelgroep.
Koen Matthijs: “Als het om smart buildings gaat moet de klant niet gevraagd worden wat hij wil, maar wat het doel is om de technologie te implementeren. De gebruiker moet voordeel ervaren onder de vorm van een aangenamer werkklimaat”.

Besluit
Onder de aanwezigen werd een stemmingsronde gehouden om hun voorkeur te kennen na de voorgestelde toepassingen. Het terugvinden van mensen of apparatuur won met 24% van de stemmen, gevolgd door 'activity based cleaning' (22%) en het opsporen van sluipend energieverbruik (22%).

Momenteel duikt IoT plots overal op en dan is het uitkijken om deze drie letters niet te absorberen als het nieuwe ‘digitaal’, ‘mobiel’ of ander uitgehold begrip van onze tijd. IoT is slechts een element in een groter geheel, geen losstaand gegeven en nog minder een doel op zich. Het groter geheel dat mogelijk wordt dankzij IoT loont absoluut de moeite om het grondig te verkennen en te adopteren op maat van de facilitaire organisatie binnen een bedrijf.
Eduard Codde
14-10-2016