FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Akoestiek verbeteren in zorgcentra met DOX

Akoestiek verbeteren in zorgcentra met DOX

Artwall – akoestisch wandpaneel met opdruk: Cafetaria, Jessa ziekenhuis Hasselt
[+] Artwall – akoestisch wandpaneel met opdruk: Cafetaria, Jessa ziekenhuis Hasselt

[+] D-Sound – akoestische wand- & plafondpanelen met textiel: Loketten, sociale instelling, Leuven

[+] Vibrasto – akoestische wand-& plafondbekleding: Foyer AZ Klina, Brasschaat

Goede akoestiek is een belangrijke pijler voor een gezond binnenklimaat en beïnvloedt niet enkel het welzijn, maar ook de prestaties van iedereen in de ruimte. Reden te meer om stil te staan bij de akoestiek in ziekenhuizen: het heeft namelijk niet alleen invloed op het herstel van de patiënten, maar ook op het welzijn van de medewerkers.

Daar een zorgomgeving zoals een ziekenhuis gericht is op genezing is het des te belangrijker om ervoor te zorgen dat het akoestisch comfort optimaal is. En dit vergt een professionele aanpak.

Hoe komt men tot een optimaal akoestisch comfort?
  1. Breek grote geluidreflectie-oppervlakten op: door o.a. zachte materialen te plaatsen die de geluidsgolven voldoende absorberen en als dusdanig de nagalm drastisch reduceren. Hoe kaler de ruimte (met harde materialen zoals beton, glas etc.), hoe meer geluidreflecties, hoe groter de nood aan absorptie! Behandel indien mogelijk de grootste oppervlakte, in de meeste gevallen is dit het plafond.
  2. Hou rekening met de functies van elke ruimte: zorg dat de ruimtes in uw instelling ingekleed worden volgens hun functie en hou rekening met het toegelaten geluidsniveau per type ruimte. Zo zal een patiëntenkamer meer rust moeten uitstralen t.o.v. een cafetaria of ontmoetingsruimte.
  3. Baken rustzones af in grote ruimtes: maak gebruik van (mobiele) schermen, room dividers en akoestisch absorberend meubilair om stille zones te creëren. Grote verbouwingsmaatregelen zijn hier niet altijd voor nodig.
  4. Zonder lawaaierige toestellen af: verplaats printers en andere apparatuur naar een aparte ruimte of voorzie een geluidsisolerende omkasting/scherm rond luide apparatuur en isoleer op deze manier de geluidsbron.
  5. Onderbreek de geluidsoverdracht tussen verschillende ruimtes: zorg voor voldoende ontkoppeling tussen bijvoorbeeld wandelgangen en patiëntenkamers en breek het pad van het geluid op zodat storende geluiden niet afstralen op aanliggende ruimtes.
  6. Koppel het akoestische aan het visuele: akoestische oplossingen kunnen onopvallend geïntegreerd worden in een interieur of net een visueel accent leggen waardoor het akoestisch comfort het visueel comfort versterkt.
Om de pijnpunten bloot te leggen is het ook altijd aangewezen om een akoestisch studiebureau onder de arm te nemen, die aan de hand van gedetailleerde metingen kan aantonen waar de storende geluidsbronnen zich bevinden en hoe men zo efficiënt mogelijk gerichte akoestische oplossingen kan toevoegen in de ruimte.

Bij het zoeken naar de juiste akoestische partner, vraag ook zeker de akoestische rapporten van de oplossingen op en hou rekening met brandeisen en hygiënische voorschriften.

Voor een aantal toepassingsvoorbeelden, klik hier.
Raphael Pèrez
08-11-2016