FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » De snelste, meest energiezuinige handdroger met HEPA-filter

De snelste, meest energiezuinige handdroger met HEPA-filter

Dyson lanceert de Airblade 9kJ handdroger, de snelste en meest energie-efficiënte handdroger met HEPA-filter. Hiermee kunnen mensen snel en hygiënisch hun handen drogen in slechts 10 seconden. Een droogbeurt kost hierbij veel minder energie dan bij het gebruik van papieren wegwerphanddoekjes.
De Dyson Airblade 9kJ-handdroger heeft drie jaar gekost om te ontwikkelen. Hiervoor zijn meer dan 700 prototypes gemaakt. Het resultaat: de Airblade 9KJ is de stilste Airblade handdroger tot nu toe. Dankzij de vooruitgang in de motor- en luchtstroomtechnologie verbruikt de nieuwe handdroger tot 80% minder energie dan de originele Dyson Airblade-handdroger, terwijl het tot 85% minder kooldioxide-uitstoot per droogbeurt produceert dan papieren wegwerphanddoekjes.

“Instinctief willen onze ingenieurs producten verbeteren. Efficiënter en met minder materiaal. Dit zit gebakken in ons DNA, en we zijn er dagelijks mee bezig - zelfs in de toiletruimte” verklaart James Dyson, hoofdingenieur en oprichter van Dyson. “In 1907 werden papieren handdoekjes voor het eerst geïntroduceerd en de elektrische handdroger verscheen voor het eerst in 1948 - maar beide hebben hun tekortkomingen. Het vinden van een betere manier is fascinerend. In 2006 werd de Dyson Airblade-technologie uitgevonden. Voor het eerst werd er onverwarmde lucht gebruikt om water van de handen af te blazen. Zo werden de handen snel droog, en werd het energieverbruik verminderd in vergelijk tot de traditionele droogmethodes zoals papieren handdoekjes" voegt hij eraan toe.

Zoals altijd bij Dyson zit succes in de details. Met een intelligente combinatie van hardware en software. De Dyson Airblade 9kJ-handdroger maakt gebruik van nieuwe Dyson-technologie, waaronder:

 1. Een curved blade-ontwerp. Aangedreven door de Dyson digitale motor V4 die met 75.000 rpm (rotaties per minuut) draait, stroomt de lucht met tot 624 km per uur door twee minuscule gebogen openingen van 0,45 mm, die de contouren van de handen volgen. Hierdoor wordt water in een fractie van tijd van de handen afgeblazen. De Dyson-motor blaast 23 liter lucht per seconde door de handdroger, waardoor de handen snel in 10 seconden gedroogd worden. De Dyson Airblade 9kJ-handdroger verbruikt hierbij slechts 9,1 kilojoule energie per droogbeurt. Dit is zo’n 22 euro per jaar aan energiegebruik.

 2. Touch-free bediening. De intelligente machine maakt gebruik van ‘time of flight’ sensoren die handen nauwkeurig detecteren wanneer ze voor de handdroger geplaats worden. Hierdoor kost het slechts 0,2 seconden om lucht te activeren en zonder energie te verspillen.

 3. Een hygiënische HEPA-filtratie. Met een glasvezel HEPA-filter, wordt 99,95% van de deeltjes, inclusief bacteriën en virussen, uit de lucht gevangen en gefilterd. Zo gebruikt de machine schone lucht om de handen snel maar vooral hygiënisch te drogen.

 4. Akoestische engineering. De Dyson Airblade 9kJ-handdroger is onze stilste Dyson Airblade-handdroger tot nu toe.
  • Deze 9kJ beschikt over geluiddempers gemaakt van opencellig schuim en geperforeerde schijven, waardoor het geluid wordt verminderd terwijl de lucht door de motor stroomt.

  • Om het geluid nog verder te verminderen, heeft Dyson de manier waardoor de lucht stroomt nog meer gestroomlijnd, waardoor de geluidsuitvoer verminderd is.
  • Ook is er een nieuwe motorbehuizing rondom de Dyson digitale motor V4 ontworpen waardoor de lawaaierige turbulentie verder is verminderd. De motor is gemonteerd op siliconenrubber om het geluid nog verder te verminderen, en de speciaal ontworpen schuimdempers absorberen trillingen van lucht die de motor binnenkomt en verlaat.


  De Dyson Airblade 9kJ-handdroger kost EUR 1.099. De handdroger is geschikt voor zowel publieke als bedrijfstoiletruimtes - zoals kantoren, winkelcentra en restaurants, pretparken, scholen, ziekenhuizen en hotels. Het robuuste ontwerp en de roestvrijstalen behuizing is zo gebouwd om lang mee te gaan en zijn uitvoerig getest om de zware gebruiksomstandigheden in toiletruimtes te weerstaan.

  “Bij Dyson geloven we dat handdrogen snel, hygiënisch en verantwoord in het energieverbruik moet zijn. Met de lancering van onze eerste Dyson Airblade-handdroger in 2006 hebben we al veel problemen hierin opgelost” - legt Jake Dyson uit. “Maar we blijven pionieren. Met onze nieuwste handdroogtechnologie in de Dyson Airblade 9kJ, is alles van de akoestiek tot aan het ontwerp opnieuw doordacht. Zo kunnen we de beste prestaties leveren zonder concessies te doen aan de gebruikerservaring of hygiëne.
Advertorial News
27-11-2019