FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Consolidatie van de markt voor bewakingsdiensten

Consolidatie van de markt voor bewakingsdienstenDe bedrijven voor private beveiliging en bewaking Protection Unit en Fact Group bundelen de krachten. Als Belgische ‘challenger’ willen ze de concurrentie aanbinden met de top 3 in de sector die uit internationale groepen bestaat. Volgens de RTBF zouden Securitas, G4S en Seris een marktaandeel van 80% hebben. Protection Unit en Fact Group versterken elkaar in complementaire markten en activiteiten.
Protection Unit is gespecialiseerd in het beveiligen en beheersen van grote evenementen, zoals concerten en sportfaciliteiten, maar ook in mobiele surveillancediensten en in de integratie van nieuwe technologieën, zoals drones. Fact Group bouwde een solide reputatie op dankzij zijn opleidingsschool en heeft homologaties voor gewapende missies, een sector waartoe Protecion Unit tot nu toe geen toegang had.

Overnames
De bewakingssector is in de greep van concentratiebewegingen. In augustus 2018 nam Seris S Protection over, dat naam heeft gemaakt in het beveiligen van muziekfestivals in Vlaanderen. Protection Unit had in 2017 al een overname in Vlaanderen gedaan. Enkele maanden geleden verwierf het bedrijf SGI na een gerechtelijke reorganisatie door activaoverdracht, waardoor 250 banen konden worden gered.

Ook al is het qua omvang en personeel kleiner, toch is het Protection Unit - 22 miljoen omzet en 500 agenten - die Fact Group overneemt, de vierde grootste operator in België met iets meer dan 30 miljoen omzet en 850 medewerkers. Yves Bastin, de oprichter van Fact Group, blijft als COO verantwoordelijk voor de bewakingsactiviteit. De nieuwe groep zal geleidelijk de naam Protection Unit aannemen en voorziet in verbintenissen op korte en middellange termijn om vrij snel de 2.000 agenten te halen. Voor 2020 streeft de groep naar een omzet van 70 miljoen.


De Jambon-wet van 2017 heeft de beveiligings- en bewakingssector hervormd, met name voor de beveiliging van openbare en militaire gebouwen en voor het gebruik van bewakingsdrones. Nieuwe markten die zonder twijfel nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden boden.

De Waalse krant L’Echo kreeg de kans om de leiders van de twee fuserende Belgische bedrijven te interviewen: Yves Bastin, oprichter van Fact Group, en Samuel Di Giovanni, CEO van Protection Unit. In het artikel geven ze meer uitleg over hun samengaan.

Lees het volledige artikel van L’Echo (FR)