FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Oplossingen voor een goede geluiddemping op kantoor

Oplossingen voor een goede geluiddemping op kantoor

Foto : DOX Acoustics
Foto : DOX Acoustics

De meeste bedrijven en overheidsbesturen kiezen voor een indeling in landschapskantoren – ook open spaces genoemd – in plaats van individuele kantoren. Niet alleen om economische redenen door het gebruikte kantooroppervlak in vierkante meters te stroomlijnen, maar ook om de samenwerking tussen de medewerkers te stimuleren. Zij zitten namelijk dichter bij elkaar, wat het informele contact bevordert.

Maar zoals we allemaal wel weten, zijn er aan open spaces ook nadelen verbonden. Zo zijn de vele vormen van geluidshinder in de werkomgeving nefast voor de concentratie. Een goede geluidsisolatie is cruciaal om de nadelige gevolgen van open spaces te verminderen.

Gedifferentieerde analyse
Tom Dox, business development manager bij DOX Acoustics, raadt aan om het probleem van de geluiddemping in drie stappen aan te pakken: eerst de akoestiek in alle ruimten optimaliseren, vervolgens verschillende werkgroepzones voorzien, en tot slot de akoestiek van de individuele werkplekken verbeteren. Hij haalt verschillende oplossingen aan, die verband houden met zowel de indeling van de ruimten als met het meubilair en de decoratie.

Talloze oplossingen
Transparante vergaderzalen creëren een geluidsafscherming, zonder het team daarom visueel af te schermen. Dergelijke glaswanden zijn niet alleen geluiddempend, maar kunnen ook makkelijk worden afgewerkt met een extra geluidsabsorberende laag. Als er te weinig ruimte is voor de indeling en uitrusting van vergaderzalen, wijst Tom Dox op alternatieve akoestische oplossingen:
  • installatie van een bubble op maat: een verplaatsbare, akoestische cabine die op de grond wordt geplaatst
  • installatie van akoestische plafond- en/of wandpanelen
  • keuze voor een bekleding die omgevingsgeluiden vermindert
  • gebruik van bepaalde wandborden en speelse decoratie-elementen (kubussen en kegels om op te hangen), die de akoestiek in de werk-, doorgangs- en onthaalruimten aanzienlijk kunnen verbeteren
  • gebruik van kantoormeubilair dat door verschillende fabrikanten wordt gemaakt met specifieke materialen om geluiden te absorberen (zetels, zithoeken, verlichting, archiefkasten, ...)
Al deze oplossingen personaliseren niet alleen de werkruimten, maar verbeteren ook het werkcomfort voor de medewerkers.

Bron : DOX Acoustics
Didier Van Den Eynde
19-02-2020