FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Thuiswerken vergt goede verlichting

Thuiswerken vergt goede verlichtingNu we met z’n allen voor een tijdje ‘in ons kot’ blijven om de coronacrisis te overwinnen, zijn heel wat werknemers overgeschakeld op fulltime thuiswerken. Slapen, werken, eten en ontspannen in dezelfde ruimte is niet altijd even eenvoudig. De juiste verlichting is dan ook essentieel om deze periode van intensief thuiswerken door te komen. Het bepaalt immers voor een groot stuk de productiviteit en draagt bij tot een aangename werkomgeving. Hoeveel licht moet er zijn en welke soort verlichting werkt het best? Professionele lichtspecialisten bij Kreon geven advies voor de optimale werkplek thuis.

De juiste verlichting gaat verder dan de plaatsing van enkele lampen in de werkruimte. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de kleurtemperatuur, de lichtsterkte en het soort licht om op een efficiënte en aangename manier te werken. De kleurtemperatuur van licht binnenshuis kan verschillen van 2000K tot ongeveer 6500K. Hoe hoger de temperatuur, hoe kouder het licht. Warm licht rond de 2700K wordt meestal thuis geplaatst en is gezellig en rustgevend. Maar, niet ideaal om productief te zijn, want het creëert te grote contrasten in de ruimte en de ogen moeten zich enorm inspannen. In een werkruimte plaatst men beter verlichting met hogere kleurtemperaturen (3000 - 4000K) of koud wit licht (meer dan 5000K).

Een tweede belangrijke factor is de lichtsterkte, uitgedrukt in lux, en toont aan hoeveel licht op een bepaald oppervlak terecht komt. De minimale lichtsterke voor bureauwerk ligt rond de 500. Als de lichtsterkte te laag is, kan dit de ogen belasten en leiden tot minder concentratie en productiviteit. Een kantoorruimte wordt verder best verlicht met een zo egaal mogelijk type licht zonder al te veel lichtcontrasten, schaduwvorming of reflecties.

Ook een belangrijke factor zijn ramen, die niet enkel voor een uitzicht zorgen, ze zijn ook een bron van natuurlijk licht in de woning. Verschillende studies hebben bewezen dat daglicht erg veel bijdraagt tot de productiviteit en tevredenheid van werknemers op kantoor en thuis. Het regelt onze biologische klok en stuurt onbewust verschillende interne processen aan.