FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Coronavirus en ventilatoren gaan niet goed samen

Coronavirus en ventilatoren gaan niet goed samenAfgelopen week haalden we opnieuw recordtemperaturen, met drie dagen op rij meer dan 30°C. De codex over het welzijn op het werk bepaalt dat wanneer het op kantoor meer dan 29°C is en dat na 48 uur nog altijd het geval is, de werkgever voor een ventilator, airconditioner zorgen, alsook water en gekoelde dranken ter beschikking moet stellen. Misschien vraagt u zich af of het wel een goed idee is om in tijden van corona die ventilator op kantoor te gebruiken.

Carolyne Sury, onze collega bij L’Echo, vroeg aan de experts van Securex of het gevaarlijk kan zijn om op kantoor ventilatoren te gebruiken wegens het risico op besmetting met COVID-19. Volgens deze experts moet het gebruik van ventilatoren absoluut verboden worden. “Sommige studies geven aan dat kleine druppeltjes, die tijdens gesprekken vrijkomen, in de lucht ‘zweven’ en dat het virus zo een tijdje zou kunnen overleven”, lichten ze toe. “Doordat ventilatoren een grote luchtbeweging creëren, slingeren ze deze druppeltjes over een langere afstand dan normaal weg en kunnen werknemers besmet raken, ook al respecteren ze de afstandsregels. We raden dus af om collectieve ventilatoren te gebruiken in afgesloten kantoorruimten. Wel kan men overwegen om ze te gebruiken voor extern gebruik of in ruimten die constant worden verlucht, zoals open hangars.”

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, raden de experts in het algemeen aan om toe te zien op voldoende ventilatie, natuurlijk of mechanisch, met 100% verse buitenlucht. Een hercirculatie van de binnenlucht dient absoluut vermeden te worden! Door de ramen meermaals per dag gedurende minstens een kwartier open te zetten, kan men de verspreiding van het virus al beperken.

Didier Van Den Eynde
29-06-2020