FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » ISO 9001 democratisch herschreven

ISO 9001 democratisch herschrevenISO 9001 staat internationaal bekend als de norm voor kwaliteitsmanagement en is veruit de meest gekende ISO-norm. De oorsprong gaat terug tot 15 maart 1987. In de praktijk is het meer dan een norm, maar wel een managementsysteem voor kwaliteit. In het verleden volgden al herhaalde aanpassingen, waarvan de laatste dateert uit 2015. Tijd voor een vijfde update.

Alle vijf jaar onderzoeken experten of een update van de norm vereist is opdat deze aansluit bij de nieuwste uitdagingen en evoluties binnen onze economie en maatschappij. Dat blijkt nu het geval. Meer dan een miljoen bedrijven en organisaties wereldwijd gebruiken de ISO 9001-norm om de kwaliteit van hun werking te verzekeren en hun klanttevredenheid naar een hoger peil te brengen. We verwijzen hier ook graag naar de ISO 41000 serie als een wereldwijd uniforme norm voor Facility Management, een management systeem standaard die aansluit bij andere verspreide normen als ISO 9001.

Gezien de status van ‘mondiale maatstaf’ die ISO 9001 verworven heeft, wil men de vijfde update zo dicht mogelijk laten aansluiten bij de praktijk van de gebruiker. Deze benadering is een première in het bestaan van de norm. Via een wereldwijde enquête met twintig vragen wordt gepeild naar de meerwaarde van de huidige ISO 9001-norm; de voor- en nadelen van ISO 9001:2015; de manier waarop ISO 9001 ook in de toekomst relevant kan blijven.

De bevraging staat in 13 verschillende talen online tot 31 december. Ze neemt tien tot vijftien minuten in beslag.
Eduard Codde
21-09-2020


 Klik hier om aan de enquête deel te nemen >>