FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » ArtificiŽle intelligentie en ethiek

Artificiële intelligentie en ethiekVolgens onderzoek door Avanade in BelgiŽ, de digitale innovator in het Microsoft-ecosysteem, vrezen 1 op 3 bedrijfsleiders dat AI-tools waarschijnlijk onethische beslissingen nemen. Daaruit volgt de conclusie dat de nood voor regulering van artificiŽle intelligentie (AI) hoog is onder Belgische C-suite.

De Covid-19 pandemie heeft in een aantal ondernemingen een versnelde digitale revolutie ontketend. Hierin wordt een belangrijke rol toegedicht voor AI. Recente blootleggingen van institutioneel racisme alarmeren bedrijfsleiders dat ze waakzaam moeten zijn voor discriminatie door technologie. ďOmdat regelgeving vaak achterloopt op technologische evolutie, moeten we ons goed bewust zijn van de risico's en prioriteit geven aan digitale ethiekĒ stelt Johann Corlemeijer, Country Manager Avanade Belgium.
Beveiliging (84%), privacy (82%) en aansprakelijkheid (74%) baren de grootste zorgen. Patrick Tack, Data & AI Lead bij Avanade BelgiŽ: "De bezorgdheid over beveiligings- en privacy kwesties is aanmoedigend, maar digitale ethische fouten hebben een veel grotere impact op mensen dan inbreuken op beveiliging en privacy. Zo zagen we al vaker systematische discriminatie in de gezondheidszorg, de financiŽle dienstverlening en rekruteringsprocessen als gevolg van een foutief algoritmeĒ.
Bijna de helft (44%) van de respondenten is zich niet bewust van het risico op systematische bevooroordeeldheid in AI-systemen, en ťťn op de drie (33%) is zich niet bewust van transparantieproblemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een persoon die zich niet bewust is dat hij of zij eigenlijk met een AI-systeem (chatbot) aan het communiceren is.
Het onderzoek toont gelukkig aan dat 7 van de 10 respondenten aangeven bezorgd te zijn over de aanwezigheid van maatschappelijke vooroordelen in AI-systemen. Negen op tien (88%) van de bevraagde Belgische bedrijfsleiders wil dan ook een beleidskader voor ethiek rond artificiŽle intelligentie. Meer dan twee op drie (70%) respondenten zegt hierrond geen enkel intern beleid te hebben.
"De resultaten van de bevraging illustreren de onzekerheid bij bedrijfsleiders. Er is een schijnbaar tekort aan toezicht en controle" stelt Patrick Tack vast. "ArtificiŽle intelligentie is een fantastische technologie die tal van industrieŽn vooruit zal stuwen. Het is echter cruciaal dat bedrijfsleiders en hun organisatie geÔnformeerd worden over het ethisch gebruik en implementeren van AI. De verantwoordelijkheid ligt bij de ontwikkelaar, niet bij de eindgebruiker".
Eduard Codde
23-09-2020