FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » FM Day 2020: Circulariteit en Urban Mining

FM Day 2020: Circulariteit en Urban Mining

(foto: credit Jasper-Eyers Architects)
[+] (foto: credit Jasper-Eyers Architects)

[+] (foto: credit Jasper-Eyers Architects)

[+] (foto: credit Jasper-Eyers Architects)

[+] (foto: credit Jasper-Eyers Architects)

[+] (foto: credit Jasper-Eyers Architects)

[+] (foto: bswei - 123RF)

[+] Frank Geets, administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid.

Met ‘Project 2023’ realiseert Het Facilitair Bedrijf een toekomstbestendig vastgoedproject dat maximaal inzet op circulariteit. Het is een iconisch project, want het betreft de renovatie en herbestemming van de bekende WTC-torens in de Brusselse Noordwijk, gelegen op amper 3 minuten wandelen van het Noordstation. Krachtlijnen van het project zijn circulariteit, energieneutraliteit, duurzaam onderhoud, toegankelijkheid en werkplekinrichting. Tegen eind 2023 zullen er 3.900 Vlaamse ambtenaren hun intrek nemen. “Circulariteit krijgt hier een bijzondere invulling met ‘Urban Mining’, wat wil zeggen dat we twee derde van de bestaande gebouwen hergebruiken als grondstof” verduidelijkt Frank Geets, administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid. “De huidige bouwvolumes vertegenwoordigen 281.000 ton, waarvan 63,4% ter plaatse zal verwerkt en herbruikt worden, wat een aanzienlijke beperking van transportstromen mogelijk maakt. Van de 281.000 ton wordt 0,6% elders herbruikt, 31,3% gerecycleerd en slechts 4,7% dient als afval beschouwd te worden”.

Lasagne
Het nieuwe complex bestaat uit de bekende WTC-torens en een nieuwbouw die ertussen wordt geplaatst. Voor de torens worden de bouwlagen met enkele hoogte behouden; het nieuwbouw gedeelte krijgt bouwlagen met dubbele hoogte.

‘Project 2023’ biedt 75.000 m² kantoorvloer verspreid over 14 grote werkvloeren, 14.000 m² woongelegenheid (127 verhuurappartementen), 16.000 m² hotelexploitatie ( 240 hotelkamers), evenals sportruimtes, vrijetijdsruimtes, horeca en handelszaken. De fitnessfaciliteiten zullen gedeeld worden door de ambtenaren en de hotelgasten (’s avonds). De functies worden afwisselend gestapeld – vb. kantoorlaag en residentieel plateau – zoals de opbouw van een lasagne.

Er wordt slechts een derde nieuwe materialen ingebracht, die dan wel voor 97% Cradle-to-Cradle gecertificeerd zijn en waarvoor een materiaalpaspoort wordt afgeleverd.

“We gaan voor geïntegreerde duurzaamheid, van ontwerp over uitvoering tot beheer” licht Frank Geets toe. “Dat betekent o.a. ook aandacht voor een duurzaam werfbeheer”.

Zelfvoorzienend
‘Project 2023’ is opgevat als zelfvoorzienend en ‘0 waste’-gebouw. “Afvalstromen worden grondstoffenstromen” klinkt het enthousiast. Meer dan 60% van de totale waterbehoefte wordt door waterrecuperatie gedekt. Hergebruik voor besproeiing van groen, toepassing in de koeling van luchtgroepen, zijn enkele elementen. Ook grijswaterbehandeling maakt deel uit van de technieken.

De energievoorziening maakt gebruik van geothermie (goed voor 65% van de warmte- en 50% van de koelvraag) en zonnepanelen (1,4 MWp / 1000 MWh). De pieken in de energieopwekking liggen verschoven t.o.v. de piekmomenten van het verbruik in het gebouw, wat de zelfvoorziening haalbaarder maakt.

“Circulair aankopen moet je gewoon doen” besluit Frank Geets. “Veel leveranciers haken af, maar wie blijft zoeken vindt altijd iemand die erin mee wil gaan. Zelfs al is het niet voor de volle 100%, dan is het nog altijd gewonnen. Bovendien hebben onze duurzame keuzes de budgetten voor nieuwe gebouwen met -20% laten krimpen”.
Eduard Codde
19-11-2020