FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Grote vraag naar 5G-smartphones

Grote vraag naar 5G-smartphones

(foto: <a target='_blank' style='text-decoration: underline' href='https://nl.123rf.com/profile_warat42'> warat42</a> - 123RF)
(foto: warat42 - 123RF)

5G is de opvolger van 4G, een nieuwe, verbeterde versie van het mobiel internet... maar voorlopig nog toekomstmuziek in België. De downloadsnelheid van 5G zal tussen de 10 en 100 keer zo snel zijn als die van 4G. Maar om daarvan te kunnen genieten zijn er 5G netwerken en 5G smartphones nodig. Wereldwijd is één op vijf verkochte smartphones vandaag al compatibel met 5G.

Verwacht wordt dat er dit jaar iets meer dan anderhalf miljard smartphones over de toonbank zullen gaan. Na een eerder zwak jaar 2020, waar veel gebruikers door de coronacrisis de vervanging van hun toestel hebben uitgesteld, halen de prognoses opnieuw het niveau van 2019. Marktanalist Gartner rekent op 11,4 procent meer verkochte smartphones dan in 2020. Liefst 35 procent daarvan zal compatibel zijn met 5G.

Voor de West-Europese markten verwacht Gartner dit jaar 142,8 miljoen verkochte toestellen. Dat betekent een heropleving tegenover de 125,4 miljoen in 2020, maar haalt nog niet het niveau van 2019, toen 146,7 miljoen toestellen verkocht werden.

Toegankelijke 5G smartphones
5G compatibiliteit behoort vandaag al tot de standaard uitrusting voor premium smartphones, zeker in de USA, China, Japan en Zuid-Korea. De verkoop van 5G-toestellen wordt in China momenteel vooral gedreven door goedkopere modellen. Gartner verwacht dat dit jaar 59,5 procent van alle verkochte toestellen daar over 5G zal beschikken.

Als belangrijkste troef voor 5G wordt de hogere downloadsnelheid genoemd. Een film met 5 GB bestandsgrootte wordt in 40 seconden gedownload, tegenover 6 min via een 4G netwerk en 1 uur via 3G.

Dankzij 5G komt er meer ruimte vrij op het mobiele netwerk. Hierdoor wordt mobiel internet stabieler en betrouwbaarder op drukke plaatsen, zoals in een stadion of op een festival.

Veder is er de lagere ‘latency’, dat is minder vertraging tussen zenden en ontvangen. Deze eigenschap is vooral interessant bij toepassingen als zelfrijdende auto's.

In België mag een noemenswaardige uitrol van 5G pas tegen eind dit jaar of begin 2022 verwacht worden. In Duitsland bieden de drie grote telecomoperatoren Vodafone, O2 en Telekom sinds begin dit jaar 5G aan. Om er gebruik te kunnen van maken is een aangepast abonnement nodig. In Frankrijk ging 5G van start in december 2020. Zowel de telecomoperatoren Orange, SFR, Bouygues Telecom en Free Mobile passen hun netwerken aan in de grote agglomeraties.
Guy Leysen
16-02-2021