FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Webcam achtergrond en persoonlijkheid

Webcam achtergrond en persoonlijkheid

(foto: <a target='_blank' style='text-decoration: underline' href='https://nl.123rf.com/profile_antonioguillem'> antonioguillem</a> - 123RF)
[+] (foto: antonioguillem - 123RF)

[+] (foto: antonioguillem - 123RF)

[+] Maj Buyst, Managing Director van Robert Half

Thuiswerken betekent ook deelnemen aan meetings, bij voorkeur met beeld klank. Daarvoor zijn tal van programma’s beschikbaar met als meest bekende Microsoft Teams (met MS 365 integratie), Google Meet, Zoom Meetings en Skype. De webcam, ingebouwd in elke actuele laptop, geeft de deelnemers aan de videoconferencing een – ongewenste? - inkijk in het privéleven van collega’s, managers of klanten. Maar de achtergrond laat zich ook netjes wegwerken om een neutraal beeld uit te sturen en zo de thuiswerkruimte af te schermen voor buitenstaanders. Wat is de beste keuze? Maj Buyst, Managing Director bij Robert Half, maakt de afweging tussen professionaliteit en authenticiteit.

Na zowat een jaar ervaring met thuiswerken wordt het vaakst geklaagd over een gebrek aan contact met collega’s. Persoonlijk contact tussen collega’s is dan ook de sleutel tot een efficiënte en aangename werking binnen een team. Misschien is het daarom een goed idee om de webcamachtergrond tijdens een videocall te laten zoals die is, inclusief eventuele verhuisdozen, een rommelige kleerkast of een wasmand op de achtergrond. Het staat in elk geval garant voor dat tikkeltje meer authenticiteit.

“Een achtergrond zoals die er ook echt is, kan de aanleiding zijn voor een gezellig, informeel gesprek tijdens een call met collega’s. Zie je verhuisdozen op de achtergrond? Vraag dan waar je gesprekspartner naartoe zal verhuizen of verhuisd is. Op die manier creëer je ruimte voor leuke gesprekken, een warme, persoonlijke touch en samenhorigheid in een tijd die gekenmerkt wordt door afstand”, argumenteert Maj Buyst, Managing Director bij Robert Half.

Maar niet iedereen voelt zich comfortabel wanneer leidinggevenden zien hoeveel strijk er nog moet gebeuren. Of misschien moet de grens werk/privé gewoon behouden blijven en is die inkijk in het privéleven ongewenst. Hoe professioneel oogt het wanneer een klant je partner door het beeld ziet passeren met een schreeuwende baby in de armen?

Maj Buyst besluit: “Probeer het evenwicht te vinden tussen authenticiteit en professionaliteit. Slingert er wat rommel rond op de achtergrond? Dat is niet erg, zolang het binnen de perken blijft. Niet iedereen heeft immers thuis de ruimte om een 100% ordelijke en geluidloze thuiswerkruimte in te richten”.
Eduard Codde
19-02-2021