FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Verkort sollicitatieproces

Verkort sollicitatieproces

(foto: <a target='_blank' style='text-decoration: underline' href='https://nl.123rf.com/profile_rawpixel'>rawpixel</a> - 123RF)
(foto: rawpixel - 123RF)

Het versneld doorzetten van de digitalisering als gevolg van de Covid-19 pandemie laat zich niet alleen opmerken in het thuiswerken, ook sollicitatieprocessen blijken nu sneller te lopen. Een onderzoek in april dit jaar bij 300 Belgische leidinggevenden naar de impact van de corona-pandemie op de rekrutering, toont aan dat bedrijven niet stilzitten en actief hun aanwervingsstrategie op punt zetten. Volgens rekruteringsspecialist Robert Half duurt een sollicitatie dit jaar gemiddeld 43 dagen. In vergelijking tot verleden jaar is dat 30 dagen korter. De pandemie bracht de digitalisering in een stroomversnelling en verhoogde de vraag naar nieuwe profielen en skillsets. Om tijdig dat talent binnen te halen, maken bedrijven sinds de aanvang van de pandemie steeds vaker werk van het optimaliseren van hun aanwervingsstrategie. Zo zetten ze bijvoorbeeld in op het korter en efficiënter maken van het sollicitatieproces.

Jeroen Diels, Director bij Robert Half: “Bedrijven zetten in op verkorte sollicitatieprocessen, grotere talentenpools en vacatures voor voltijds telewerk, om zo goede werkkrachten te vinden”. Meer dan de helft (56%) van de ondervraagde managers geeft aan al een verkort sollicitatieproces te hebben ingevoerd aan het begin van de pandemie of plant dit in de tweede helft van 2021. Jeroen Diels: “De doorlooptijd gaande van het insturen van het CV tot het aanvatten van de nieuwe functie is het afgelopen jaar sterk ingekort. In vergelijking met vorig jaar, toen dit gemiddeld 73 dagen duurde, duurt dit in 2021 gemiddeld 43 dagen. Het is voor werkgevers dus erg belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan dit proces. De War for Talent woedt opnieuw, misschien zelfs heviger dan voordien, en een vlot sollicitatieproces zorgt ervoor dat organisaties snel het geschikte talent in huis kunnen halen en dat potentiële kandidaten niet zullen afhaken”.

Digitaal en overdag solliciteren
Verschillende factoren werken een vloeiend sollicitatieproces in de hand. De flexibiliteit die telewerk met zich meebrengt is er daar één van. Een sollicitatiegesprek inplannen is heel wat eenvoudiger voor wie thuis de dag zelf kan indelen, dan wanneer men gebonden is aan de kantooruren. Uit eerder onderzoek van Robert Half bleek al dat Belgen graag overdag solliciteren, iets wat gemakkelijk lukt wanneer men niet tussen collega’s op kantoor zit. Ook de tijdelijke werkloosheid zorgt ervoor dat kandidaten sneller beschikbaar zijn voor gesprekken.

Een ander belangrijk gegeven is het feit dat sollicitatiegesprekken steeds vaker online verlopen. Wanneer dit niet digitaal gebeurt, neemt dit voor beide partijen vaak heel wat tijd in beslag.

Voltijds telewerk
Waar voor de eerste helft van dit jaar 29% van de ondervraagde managers aangaf in te zullen zetten op vacatures voor voltijds telewerk, is dit voor de tweede helft van 2021 gestegen naar 37%. Samen met de managers die dit al deden sinds het begin van de pandemie, is dit nu een focus van maar liefst zes op de tien (60%) bedrijven.

Telewerk brengt dan ook verschillende voordelen met zich mee. “Iets verder van kantoor wonen is niet langer een struikelblok als thuiswerk mogelijk is. En dat is voor zowel werkgever als werknemer voordelig: als werkgever kan je daardoor je zoektocht naar de juiste profielen geografisch uitbreiden, waardoor ook je talentenpool uitbreidt. Maar ook voor kandidaten zorgt het solliciteren ‘over de grens’ voor een vergroting van het aanbod aan interessante vacatures” besluit Jeroen Diels.
Eduard Codde
03-06-2021