FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Nederland weert wegwerpbekers op kantoor

Nederland weert wegwerpbekers op kantoor

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_duskbabe'>duskbabe</a> - 123RF)
(foto: duskbabe - 123RF)

Europa legde een verbod op voor de verkoop van plastic bestek en bordjes, plastic wattenstaafjes, plastic rietjes en roerstaafjes, plastic voedsel- en drankcontainers gemaakt van EPS, wat per 3 juli 2021 in gans de Europese Unie van kracht werd. Algemeen gaat het om zogeheten ‘single use plastics’ (SUP), die vaak in het water terecht komen en verantwoordelijk zijn voor 70% van het zwerfvuil op zee in Europa. In België mogen oude voorraden van voor 3 juli 2021 worden uitverkocht en verder gebruikt, maar niet aangevuld. Andere Europese lidstaten zoals Nederland nemen strengere initiatieven.

Nederland wil vanaf 2023 geen wegwerpbekers meer dulden op de kantoorvloer. Koffie en thee mogen enkel nog uit mokken of koppen gedronken worden. Dat zal ook het geval zijn op andere locaties waar drankjes ter plaatse worden genuttigd. Daar moeten herbruikbare bekers de norm zijn. Dagelijks worden er in Nederland 19 miljoen wegwerpdrinkbekers en - voedselverpakkingen gebruikt en weggegooid. Dat maakt jaarlijks zo’n slordige 7 miljard stuks.

De wegwerpkoffiebekers op kantoor lijken soms wel van papier, maar blijken voorzien te zijn van een plastic coating om warme dranken te kunnen vasthouden. Dit type wegwerpbekers is moeilijk recyclebaar, waardoor de reële recyclage beperkt blijft en veel afval verbrand wordt, met extra CO2-uitstoot tot gevolg.

Wanneer om een goede reden – bv. geen of onvoldoende mogelijkheid tot afwassen – toch nog plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen worden gebruikt, moet daarvoor extra worden betaald. Hetzelfde geldt ook voor voorverpakte dranken en kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt. Vanaf 2026 moet minimaal 90% van de koffiebekers die dan nog zouden in gebruik zijn worden ingezameld voor recycling.

Strijd tegen zwerfvuil
Vanaf 2024 worden gratis plastic verpakkingen van bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden en afhaalproducten uitgesloten. Zaken die maaltijden thuis of op kantoor bezorgen, take-out of ‘on the go’ aanbieden, moeten omschakelen naar herbruikbare alternatieven. Dat kunnen ze doen in de vorm van een retoursysteem, of door de klanten zelf een beker of bakje te laten meenemen. Zaken die kiezen voor een retoursysteem moeten zich vanaf 2024 verzekeren dat 75% van het materiaal recyclebaar is. Dat wordt nog strenger in 2027; dan wordt 90% geëist.

Nederland verwacht met de genoemde maatregelen in 2026 een afname van 40% in vergelijking tot 2022. Sinds 1 juli dit jaar voerde Nederland ook statiegeld in op grote (> 1 l = 25 ct) en kleine plastic flessen (< 1 l = 15 ct). Vanaf 2022 zal ook statiegeld worden ingevoerd voor blikjes. Hiermee wil Nederland het zwerfvuil aanzienlijk terugdringen: jaarlijks belanden daar 150 miljoen van 2 miljard verkochte blikjes op straat.

Ook bij ons
de Vlaamse Regering keurde al op 22 maart 2019 een wijziging van het Vlarema, uitvoeringsbesluit van het Materialendecreet, goed. Aldus is het sinds 1 januari 2020 verboden dranken te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking (kantoren, werkplaatsen,…).

Wegwerpbekers zijn verboden, evenals dranken in plastic of glazen wegwerpflessen of blik. Vanaf 1 januari 2022 wordt dit verbod uitgebreid tot het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik. Voor niet-gemeentelijke evenementen, zoals bv. schoolfeesten en festivals, is het sinds 1 januari 2020 verboden om drank te serveren in wegwerpbekers, blikjes en plastic flesjes, tenzij de organisator een systeem voorziet dat minstens 90% gescheiden inzameling garandeert (95% vanaf 2022).
Eduard Codde
24-11-2021