FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Mobiliteitsplan met aandacht voor gezondheid en besparing

Mobiliteitsplan met aandacht voor gezondheid en besparing

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_boarding1now'>boarding1now</a> - 123RF)
(foto: boarding1now - 123RF)

Mobiliteit is niet langer weg te denken uit het FM-vakgebied, zeker nu één van de grootste uitdagingen voor Facility Management erin bestaat om werknemers te motiveren om terug te keren naar kantoor. Het gaat niet langer alleen om fleet management, maar om mobiliteitsmanagement met alle daaronder te verstane opties om het woon/werktraject zo vlot mogelijk af te leggen. Mobiliteitsmanagement is idealiter een op elk individu gefocuste oplossing. Maar naast de zoektocht naar de bij elke werknemer best aansluitende mobiliteitsoplossing is er ook de realiteit van oplopende kosten voor zowel brandstoffen als elektrische energie.

Voor het selecteren van de optimale mobiliteitsoplossing is het belangrijk de mobiliteitsnoden te kennen van de werknemers. Functie gerelateerd zal voor sommige medewerkers een bedrijfswagen absoluut noodzakelijk zijn, al heeft de Covid-19 pandemie geleerd dat er heel wat ontmoetingen online kunnen plaatsvinden en het effectief gereden aantal kilometers drastisch lager kan. Het digitale alternatief is zowel duurzamer als tijd- en dus kostenbesparend.

Voor de meeste werknemers gaat mobiliteitsmanagement in hoofdzaak om het woon/werkverkeer.

Reistijd als obstakel
De benodigde reistijd om de woon/werkverplaatsing af te leggen is meer doorslaggevend als obstakel dan de afstand. Er bestaat een ongeschreven principe dat bepaalt wat de dagelijkse maximale reistijd is die werknemers accepteren voor hun woon/werkverkeer. Dat schommelt in onze lage landen tussen drie kwartier en een uur voor een enkel traject. Het verkorten van de reistijd heeft een belangrijke invloed op de tevredenheid van de medewerkers.

Thuiswerken maakt de woon/werkverplaatsing overbodig, waardoor reiskosten bespaard worden en de werk/privé balans een boost krijgt. Hoe groter het aandeel thuiswerken in hybride werken, hoe groter de daaraan verbonden voordelen kunnen doorwegen. Daar staat echter tegenover dat de werkplek thuis ergonomisch en gezond moet zijn. Het roept ook vragen op over het vergoeden van de thuiswerkfaciliteiten.

Winst bij korte afstanden
Voor wie op 2,5 km of minder van het werk woont, is wandelen de vanzelfsprekende en enige keuze. Dat betekent een reistijd van ongeveer een half uur.

Eveneens met een reistijd van ongeveer een half uur kunnen afstanden tot 7 km zijn probleemloos worden afgelegd met een gewone fiets. Facilitaire ondersteuning van het fietsgebruik werkt de keuze voor de tweewieler in de hand. Een veilige fietsstalling dicht bij de ingang is een basisvoorwaarde. Kleedruimten en douches dragen bij tot het fietsgebruik voor langere woon/werkverplaatsingen.

Met een elektrische fiets zijn snelheden rond 25 km/u haalbaar, wat deze keuze geschikt maakt voor trajecten tot 15 km tussen woonplaats en werk. Met speed pedelecs kan dat oplopen tot 20 à 25 km. Het gebruik van elektrische fietsen vereist wel het voorzien van oplaadmogelijkheden en beveiligde stallingsmogelijkheden.

Het ter beschikking stellen van een bedrijfsfiets vormt een belangrijke stimulans in de transitie naar een andere mobiliteitskeuze. Fietsleasing biedt daartoe de meest aantrekkelijke optie, gezien de formules verzekering, onderhoud en vaak ook assistentie onderweg insluiten.

Eduard Codde
12-05-2022