FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » 50/50 thuis en naar kantoor als Belgisch ideaal

50/50 thuis en naar kantoor als Belgisch ideaal

In maart 2022 bevroeg SD Worx 10.000 werknemers in 10 Europese landen, waaronder 1.098 Belgen, naar hun voorkeuren en mening over de organisatie van het werken na de gezondheidscrisis. Slechts een minderheid - 5,1% - van de Belgische deelnemers wil nog elke dag naar het werk! Van de Belgische respondenten is 43% overtuigd dat zijn of haar job telewerk toelaat. Spanjaarden willen het meest thuiswerken, samen met de Finnen en de Britten.

Wat de ideale verdeling tussen telewerken en naar kantoor gaan betreft, situeert de Belgische werknemer zich in de middenmoot, samen met de Italianen, de Duitsers en de Zweden. De meerderheid van de Belgen verkiest 2,5 dagen van thuis uit te werken. In de praktijk worden dat twee of drie dagen.

Franse en Nederlandse werknemers hebben een voorkeur voor 2 dagen per week thuiswerken, terwijl de Spanjaarden, Finnen en Britten aangeven 3 dagen per week thuis te willen werken. In Spanje wil een kwart zelfs vijf dagen per week thuiswerken.

Vrijdag en maandag thuis
De favoriete thuiswerkdag is vrijdag, gevolgd door maandag. Als argumentatie voor deze ‘ideale’ werkverdeling verschijnt op de eerste plaats een beter werk/privé evenwicht (79%), maar ook een verhoogde productiviteit voor individuele taken (66%) en de samenwerking met anderen (60%).

Liefst driekwart van de Belgische respondenten duidden één of meerdere ideale dagen aan. Dinsdag en donderdag zijn de meest favoriete dagen zijn om terug naar kantoor te komen (>80%). Woensdag en maandag volgen voor telkens ongeveer een op drie Belgen. Anderzijds maakt het voor 38,5% van de bevraagden niet uit.

Katleen Jacobs, consultant bij SD Worx: ” Er zijn natuurlijk individuele verschillen. Werkgevers staan voor een uitdagende puzzel met hun teams, zodat er voldoende aandacht is voor extra autonomie enerzijds en verbondenheid in een team anderzijds.”

Duidelijke afspraken maken
Bijna de helft van de Belgen (46%) geeft aan dat hun werkgever telewerk toestaat. Daarmee scoort België wel het hoogst binnen de 10 Europese landen die voor deze studie bevraagd werden.

Katleen Jacobs: “Het heeft geen zin om naar kantoor te komen als je de hele dag alleen in een dossier moet werken of mails moet beantwoorden. Ongeveer de helft heeft de neiging om langer te werken en ervaart druk om altijd bereikbaar te zijn. Dit is ook kwestie van duidelijke afspraken te maken: wanneer moet iemand bereikbaar zijn, op welke manier, wanneer moeten mails al/niet beantwoord worden, … De taak van de werkgevers bestaat er zeker en vast in om werknemers en leidinggevenden hiervan bewust te maken. De concrete invulling zal vaak wel een persoonlijk gegeven zijn, voor sommigen geeft het rust om ’s avonds laat nog dat ene mailtje af te werken, voor anderen geldt dat niet.”
Eduard Codde
24-05-2022