FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Klaar voor warm weer?

Klaar voor warm weer?

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_belchonock'>belchonock</a> - 123RF)
(foto: belchonock - 123RF)

Hoe de zomer er zal uitzien kunnen wij niet voorspellen. Maar wanneer de zon er voluit voor gaat en de temperaturen de pan uitswingen, kan men als Facility Manager maar beter voorbereid zijn.Aandacht voor gezondheid en well-being op het werk houdt ook in dat we uitdroging bij de werknemers moeten voorkomen en/of tijdig herkennen.

Er is sprake van uitdroging wanneer het lichaam meer vocht verliest dan het binnenkrijgt. Het verschijnsel kan zich in vele gradaties voordoen: zo is er bij 1 tot 3% verlies aan vochtpercentage al sprake van milde uitdroging. Onnodig te zeggen dat het ongezond is, maar het heeft ook een impact op de prestaties, zelfs op de veiligheid binnen de werkomgeving. Een studie uit Groot-Brittannië (2015) wees uit dat uitdroging hetzelfde effect heeft als een alcoholpromille van 0,8%. Dat is dus meer dan de 0,5 promille die het verkeersreglement toestaat. Hoewel alcoholgebruik niet hetzelfde is als uitdroging is er gedeeltelijk overeenstemming qua symptomen.

Uitdroging
Vanzelfsprekend lopen mensen die buiten werken meer gevaar voor uitdroging dan wie in een kantooromgeving werkt. Maar misschien is de airco wat ingetoomd omwille van de torenhoge energieprijzen, de lagere bezetting van de kantoorvloer door hybride werken, of andere.
Uitdroging is herkenbaar aan een droge mond, dorst, hoofdpijn, obstipatie, vermoeidheid, duizeligheid, lage bloeddruk, een snellere ademhaling en hartslag, spierkrampen en donkere urine. Dat resulteert veelal in een lusteloos en/of verward gevoel, prikkelbaarheid.
Al bij milde uitdroging is er een negatieve impact op de productiviteit van medewerkers. Maar uit zonder een knallende zomer zouden volgens sommige bronnen 70 à 80% van de medewerkers hun werkdag beginnen met een milde uitdroging.

Gebruiksgemak
Bij milde uitdroging is de beste remedie om water te drinken, zodat het vochtpercentage terug op peil wordt gebracht. Water geeft energie en maakt opnieuw alert. Het is essentieel voor het evenwicht tussen de vele vloeistoffen in ons lichaam (plasma, bloed, lymfe...). Speeksel, dat helpt bij de absorptie, het transport en de vertering van ingenomen voedsel, bestaat voor 90% uit water en dat moet via hydratatie op peil blijven. Water speelt ook een belangrijke rol bij het constant houden van de lichaamstemperatuur (37°).
Hoewel het algemeen bekend is dat 1,5 tot 2 liter water per dag drinken aanbevolen is, komt daar in de praktijk niet zo veel van terecht. Het ‘snel binnen bereik’ hebben van water is essentieel om mensen aan te zetten tot drinken. Onder welke vorm water beschikbaar is – waterkoelers nabij de werkplekken, waterflesjes of karaffen water – is ondergeschikt. Grote glazen sporen ook aan tot meer drinken.
In dit verband is het toepassen van ‘nudging’ - een motivatietechniek om grotere groepen mensen subtiel te stimuleren om zich op een bepaalde, gewenste manier te laten gedragen - zeker te overwegen. Nudging zet een bepaalde sociale druk, biedt keuzes en stuurt.
Verleiden tot water drinken kan ook door het aanbieden van variatie, zoals gearomatiseerd water: muntblaadjes en komkommer blijken aan te slaan.

Eduard Codde
15-06-2022