FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » SD-WAN als volgende stap in datanetwerkontwikkeling

SD-WAN als volgende stap in datanetwerkontwikkeling

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_momius'>momius</a> - 123RF)
(foto: momius - 123RF)

Sinds 2012 is ‘Software Defined Networking’ (SDN) een begrip voor ICT-netwerken. De snelle uitbreiding van datanetwerken en daarmee verbonden complexiteit met X-aantal switches en routers, verplichtten dit alles op een slimme manier te organiseren. Nu kondigt SD-WAN zich met meer flexibiliteit, verhoogde veiligheid en gebruiksvriendelijkheid aan als volgende stap in datanetwerkontwikkeling. Bij SDN worden groepen switches en routers centraal aangestuurd. Het IT-beheer doet hier zijn voordeel mee doordat wijzigingen snel kunnen worden doorgevoerd zonder elke switch afzonderlijk te moeten aanpassen. SDN vergemakkelijkt het besturen van datastromen binnen een organisatie. Het veralgemenen van thuiswerken heeft het gebruik van Cloud services explosief laten groeien. Het regelen van bepaalde soorten dataverkeer – vb. videostreams – laat zich vrij eenvoudig regelen met deze techniek.

Eenvoud en besparingspotentieel
SD-WAN staat voluit voor ‘Software Defined Wide Area Network’. Het maakt het mogelijk om de SDN-eigenschappen op een verspreid en groter netwerk toe te passen, zowel binnen één bedrijfslocatie als op een netwerk met verschillende locaties (vb. satellietkantoren), tot zelfs internationaal vertakte locaties.
Hiervoor werden in het verleden meestal private verbindingen ingezet, duur aangerekend door telecomoperatoren. Zo’n `dedicated glasvezelverbinding’ kosten al gauw maandelijks enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s en het is dan ook logisch dat gezocht is naar een alternatief via de bestaande internetverbindingen.
Het configureren van een nieuwe dienst, zeker wanneer deze deels gebaseerd is op cloudservices, vormt een niet geringe IT-uitdaging. In sommige gevallen kan de totale projecttijd voor de implementatie van een nieuwe clouddienst, met firewall configuraties, goedkeuringen, netwerkaanpassingen en alles wat nodig is, tot enkele jaren uitlopen.

Centraal beheer
Bij SD-WAN vormen de architectuur en security policies de bron. Zo kunnen nieuwe diensten eenvoudig geconfigureerd worden met een paar muisklikken in het centrale beheerscherm. De SD-WAN-techniek verzekert zelf verregaand automatisch de configuratie.
Gezien alle bedrijfsregels en vastgelegde afspraken vooraf al zijn geladen, voldoet de implementatie van een nieuwe dienst automatisch aan alle veiligheidsregels en bepalingen voor de IT-architectuur. SD-WAN maakt dus een enorme tijds- en daardoor ook kostenbesparing mogelijk, meer specifiek bij grote organisaties.

Eigenschappen van SD-WAN

  • SD-WAN kan omgaan met verschillende soorten verbindingen in het WAN, inclusief glasvezel, 4G (of 5G) en private verbindingen.
  • SD-WAN kan het dataverkeer dynamisch optimaal verdelen en de robuustheid verhogen.
  • Een eenvoudige interface vereenvoudigt de configuratie en het beheer eenvoudig.
  • Het kan VPNs (Virtueel Privé Netwerk), firewalls en netwerksystemen configureren

Verwacht wordt dat SD-WAN stelselmatig traditionele netwerken zal vervangen. Alle goed nieuws ten spijt, vormt de implementatie een hele uitdaging, daar elke organisatie al een bestaand IT-netwerk heeft waarmee rekening moet worden gehouden. Het is een beetje te vergelijken met de renovatie van een kantoor terwijl de mensen er moeten blijven werken.

Eduard Codde
28-06-2022