FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Autodelen

Autodelen

In de internationale week van de mobiliteit (16-22 september) gaat vooral aandacht naar de fiets en het openbaar vervoer, maar voor de meeste werknemers die een woon-werkverplaatsing moeten maken blijft de auto nog steeds favoriet. Autodelen of ‘Car sharing’ en zeker ‘Fleet sharing’ kunnen een interessant mobiliteitsalternatief bieden, maar zijn voor heel wat bedrijven nog onbekend opties.

Het begrip ‘autodelen’ verklaart zichzelf, maar er zijn verschillende formules in omloop. De in België meest bekende en oudste aanbieder is Cambio. Deze speler telt bijna 60.000 gebruikers en is inmiddels over het ganse land verspreid. De deelwagens hebben vaste standplaatsen waar ze kunnen opgehaald worden na reservatie via een app en ook weer moeten teruggebracht worden.
Dat ligt anders bij ‘free floating car sharing’. De gedeelde auto wordt eveneens via een app gereserveerd, maar moet niet op een vaste locatie worden opgehaald en teruggebracht. Het principe luidt - niet zonder enige commerciële overdrijving - ‘wanneer je een auto nodig hebt, staat die voor je klaar’.
De gemeenschappelijke voordelen van de beschikbare autodeelformules zijn de zorgeloosheid doordat het onderhoud, schoonmaak, verzekeringen en het tanken door de verhuurder worden ingevuld en de gebruiker slechts betaalt voor de mobiliteit die echt nodig is.
Autodelen is ook opgenomen in de meeste zogeheten ‘mobiliteitskaarten’ (of apps) zoals Olympus, XXimo, Modalizy en Skipr, die ook deelfietsen, openbaar vervoer, en andere mobiliteitsdiensten insluiten.

Beperkt aanbod
Wat het meest aantrekkelijke ‘free floating car sharing’ betreft is het aanbod vandaag eerder beperkt.
Het meest aanwezig is ‘Poppy’, een initiatief van auto-importeur D’Ieteren. Het begon in 2018 in Antwerpen met 350 wagens. Daarna volgden Brussel (2019), Mechelen (2021), Gent (najaar 2022) en de luchthavens (Zaventem, Antwerpen & Charleroi). Momenteel totaliseert de Poppy-vloot 700 milieuvriendelijke auto's, sinds dit jaar aangevuld met bestelwagens.
‘GreenMobility Business’ biedt enkele honderden elektrische auto’s aan in Gent, Antwerpen en Brussel.
Midden september dit jaar debuteert ‘MILES Mobility’ in Gent als nieuwe speler. Antwerpen en Brussel zullen volgen. Voor de Belgische start bestelde het Duitse bedrijf 500 Opel Corsa.

Fleet sharing
Dit begrip staat voor het onder werknemers deelbaar maken van een (bestaand) wagenpark, ongeacht het merk of model, via een gecentraliseerd digitaal platform. Het delen van auto’s onder collega’s wordt als laagdrempeliger aangeprezen dan het gebruik van het straataanbod aan deelmobiliteit.
Bij een goed begeleide organisatie kan dit de vloot met -30% laten inkrimpen, wat op zich al financieel aantrekkelijk is, maar wat bovendien het op de meeste kantoorlocaties kritische en dure parkeerprobleem aanpakt. Voor professionele verplaatsingen staat altijd een bedrijfsauto klaar, terwijl werknemers voor hun privé-autogebruik een wagen uit de vloot kunnen huren, waardoor ze meteen over een ruimere keuze aan modellen beschikken in functie tot een specifieke verplaatsing.
Enkele spelers zijn MyMove, nog een startup onder de D’Ieteren koepel, en FlexiFleet.

Eduard Codde
20-09-2022