FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Mobiliteit heeft impact op flexibele verloning

Mobiliteit heeft impact op flexibele verloningDe fiets is bijzonder populair bij werknemers die een flexibele verloning genieten. Verleden jaar (2022) klom de fiets naar een vijfde plaats van meest populaire keuzes in een cafetariaplan. Dat is een stijging met 5 plaatsen t.o.v. 2019. Individueel pensioensparen en extra vakantiedagen blijven in 2022 en 2023 de vaste waarden, aldus SD Worx. Pensioensparen en extra vakantiedagen staan op een gedeelde eerste plaats, met één op vijf werknemers (22%) die dit voordeel kiest in een cafetariaplan, communiceert SD Worx. Multimedia komt op de derde plaats (met 14%), daar meer werknemers investeren in een goed uitgeruste thuiswerkplek.

De fiets moet de auto nog niet laten voorgaan, maar komt met 11% wel bijna op gelijke hoogte met de auto (13%) voor werknemers die kunnen kiezen binnen een cafetariaplan.   
Jaarlijks nemen de keuzemogelijkheden toe, met o.a. een medische check-up, welzijn en meer mobiliteitskeuzes zoals deelsteps, naast deelfietsen en deelauto’s. Ook de installatie van een laadpaal voor elektrische wagen is het laatste jaar verdubbeld.   

Bindend
Zowel een leasefiets als een auto binden de werknemer in principe voor meerdere jaren aan de werkgever. Werkgevers nemen de waarde van de bedrijfswagen waarop hun werknemers recht hebben vaak mee op in het budget voor het cafetariaplan. Werknemers krijgen zo meer inspraak in hun wagenkeuze. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een kleinere wagen dan waarop ze recht hebben en het vrijgekomen budget aan andere voordelen, zoals bijvoorbeeld een fiets, spenderen. Eén op tien (13%) zag in 2022 een bedrijfswagen voor de deur staan, terwijl dat in 2021 nog om 16% van de werknemers ging. Dat fietsen een plaats in de top vijf veroveren met bijna 11%, is goed nieuws voor de duurzame mobiliteit, omdat het een bewuste keuze is van de werknemers zelf. 
Sara Flipkens, verantwoordelijke voor flexibele verloning bij SD Worx duidt: “Dankzij flexibele verloning geef je als werkgever een extra duw in de rug aan de fiets in het woon-werkverkeer; én breng je versneld meer variatie in je wagenpark. Door de keuzemogelijkheden die je als werkgever biedt i.p.v. van op te leggen), maken werknemers zelf een bewustere keuze voor meer duurzaamheid. Zo verdubbelen ook de elektrische laadpalen voor bedrijfswagens en kunnen ze mee voorzien worden in het leasecontract”. 

Wisselende noden van werknemers sturen flexibele verloning
Het aandeel werknemers met een cafetariaplan steeg in 2022 met 59%, al geniet nog steeds slechts een minderheid van de werknemers (5,7%) van flexibele verloning. Voor werkgevers blijft het een vernieuwende formule of ‘differentiator’ in de niet aflatende war for talent. Het aantal werkgevers dat flexibele verloning voorstelt nam wel toe met 25%. Positief is verder dat ook de Vlaamse lokale besturen dit instrument kunnen inzetten. 
“De war for talent blijft acuut” vervolgt Sara Flipkens van SD Worx. “Elk jaar nemen werkgevers nieuwe voordelen op in hun plan, omdat ze daaraan behoefte ervaren bij hun medewerkers. Zo stellen we de laatste jaren de aandacht vast voor de (mentale) gezondheid met terugbetaling van het abonnement voor sportclub of fitness, maar ook medische check ups en welzijnsopties (zoals coaching sessies…). Ook de diverse mobiliteitsvoorkeuren krijgen extra aandacht bij werkgevers: deelsteps, parking, elektrische laadpalen… Flexibele verloning laat toe in te spelen op de steeds wisselende noden van de medewerkers. Volgend jaar zullen we ongetwijfeld weer andere keuzes zien”.

Cafetariaplan voor een leeftijdsbewust HR-beleid
Werkgevers die een cafetariaplan aanbieden stellen vast dat individuele voorkeuren erg leeftijdsgebonden zijn. Zo ziet SD Worx dat extra multimedia uitrusting meer jongeren kan bekoren: 44% van de – 25-jarigen nemen een multimedia voordeel. Deze interesse neemt af met de leeftijd. Hetzelfde valt op met extra vakantiedagen: die zijn meest in trek bij de min-30-jarigen; bij de 50-plussers kan dit nog één op vijf werknemers met een cafetariaplan bekoren. Ook de cultuurvoordelen (zoals een kortingskaart) zijn populairder bij de jongere generaties. Het belang van sociale voordelen zoals de terugbetaling van het individueel pensioensparen neemt toe met de leeftijd. 
“Voordelen met betrekking tot mobiliteit zijn voor elke leeftijd een vaste waarde, maar het meest voor 30-plussers” merkt SD Worx op. “Elke generatie maakt graag zijn eigen keuze: een grotere of net een kleinere wagen, een fiets, al dan niet elektrisch…. Na een eerste fietslease van 3 à 4 jaar gaan sommigen voor een meer sportieve fiets, zoals een mountainbike, een koersfiets of plooifiets. Met de nieuwe aandacht voor de veralgemeende fietsvergoeding zal de leasefiets nog populairder worden".

Eduard Codde
19-05-2023