FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Snelladen van EV’s schaadt accu aanzienlijk

Snelladen van EV’s schaadt accu aanzienlijk



Niet iedereen woont in een villa met zonnepanelen, wat het laden van een elektrische auto aanzienlijk vergemakkelijkt. Vooral stedelingen hebben weinig tot geen laadmogelijkheden thuis omwille van een beperkte capaciteit van de energietoevoer in (appartements)gebouwen of veiligheidsvoorschriften. Ze zijn dan ook op publiek laden aangewezen. Om niet te veel tijd te verliezen snelladen de enige optie, wat ook geldt voor wie professioneel dagelijks een paar honderd kilometer of meer op de teller draait.

Snelladen is zelfs in een klein landje als België onontbeerlijk voor wie de auto dagelijks nodig heeft voor professionele verplaatsingen. Dat geldt uiteraard ook voor vakantietrips. Een VW ID.3 (zeg maar Golf-klasse) met een 77kWh accu moet ongeveer 3 uur aan de stekker van een laadpaal met 11kW laadcapaciteit om de laadtoestand van 20 tot 80% op te trekken. Aan een snellader kan dat naargelang de beschikbare laadcapaciteit in 25 minuten. Maar snelladen is fataal voor de accu, zowat het hoofd- en duurste onderdeel van een elektrische auto, zo bewijst een analyse van de Oostenrijkse startup ‘Aviloo’.
Kort gesteld: de opslagcapaciteit van de accu slinkt bij elke laadcyclus met een snellader. Dat is evenzeer het geval bij normaal traag laden, maar dan is de terugval van de opslagcapaciteit minder dramatisch.

‘State of Health’ (SoH)
Volgens de Oostenrijkse startup ‘Aviloo’ dat sinds 2017 een uitgebreid onderzoek deed op gebruikte accu’s uit EV’s, gaat het gemiddeld 17% meer veroudering en dus afname van de opslagcapaciteit in vergelijking tot traag laden.
Bij accu’s in elektrische auto’s worden een aantal parameters geregistreerd, zoals de ontlaad- en laadtoestand, de capaciteit (sterkte) waarmee geladen werd, de temperatuur in de cellen, enz. Deze gegevens heeft ‘Aviloo’ bij 10.000 accu’s uitgelezen, geanalyseerd en in kaart gebracht.
Er zijn 3 factoren die de veroudering van accu’s bepalen: de omgevingstemperatuur, de laadtoestand bij het stilleggen van de auto (aankomst) en de laadcapaciteit. Een buitentemperatuur van 40°C laat de accu snel verouderen. De auto met volgeladen accu parkeren is ook geen goed idee, want dat is vergelijkbaar met een elastiek die te lang en te sterk uitgetrokken wordt.
Gezien elektrische auto’s nog niet zo talrijk aanwezig zijn in het verkeer en wagens met een hoge kilometerstand – die begrijpelijkerwijze herhaald gebruik maken van snelladen - nog zeldzamer zijn, wijst ‘Aviloo’ er wel op dat hun bevindingen (nog) niet als wetenschappelijk mogen beschouwd worden.
EV’s die bijna nooit gebruik maakten van snelladen lieten nog 93% capaciteit opmeten. Bij wagens waarvan de accu bij 4 op 5 of meer laadbeurten aan de DC-snellader tankte, was dat slechts 71%.
Voor jongere EV’s met een kilometerstand van 80 à 100.000km, was het voor ‘Aviloo’ veel gemakkelijker om de zogenaamde ‘State of Health’ (SoH) van de accu’s te bestuderen, daar er veel meer van rondrijden. Ook hier is het schadelijk effect van snelladen duidelijk aantoonbaar. Het staal dat hoofdzakelijk traag was geladen liet een restcapaciteit van 95% optekenen, terwijl bij de accu’s die 50 tot 70% via snelladen werden volgepompt al minder dan 90% restcapaciteit meetbaar was.
‘Aviloo’ stelt verder dat de 3 factoren die de veroudering van accu’s bepalen niet losgekoppeld kunnen worden, maar gewoon even schadelijk zijn. Tot slot merkt het ook op dat het vastgestelde verouderingsproces ook bij vandaag nieuw gekochte EV’s onverminderd van toepassing is, gezien het eigen is aan de lithium-ion accu (Li-Ion).

Eduard Codde
29-09-2023