FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Interparking innoveert voor een betere luchtkwaliteit in de parkings

Interparking innoveert voor een betere luchtkwaliteit in de parkingsZoals in andere afgesloten ruimten, bv. tunnels, is ook in parkings soms een hoge concentratie van stofdeeltjes aanwezig als gevolg van de uitstoot van het autoverkeer. Fijne deeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid van personen die eraan worden blootgesteld. Ze zijn onzichtbaar voor het blote oog en kunnen worden ingeademd. Op korte termijn kunnen ze ademhalingsstoornissen en hart- en vaatziekten veroorzaken. Op langere termijn kunnen ze ook allergieën verergeren of zelfs leiden tot longziekten of kanker.
Daarvoor heeft Interparkingvoor het eerste een van zijn parking (Beffroi in Namen) uitgerust met een vernieuwend systeem voor vermindering van 40% van de fijne en 20% van de heel fijne deeltjes neutraliseert. Het systeem werd geïnstalleerd, werd ontwikkeld door de onderneming ENS Clean Air, in samenwerking met de Technische Universiteit Delft in Nederland. Het maakt gebruik van een proces van positieve ionisatie om de fijne deeltjes in de omgevingslucht te vangen. Het zuivert de lucht, die soms van betere kwaliteit is dan de buitenlucht !


Sociale en Milieuverantwoordelijkheid
Interparking is met dit eerste installatie in Namen de pionier van een nieuwe generatie parkings. De installatie kadert in een voluntaristische aanpak van het berdrijf op het vlak van milieuverantwoordelijkheid. Het systeem zal binnenkort ook worden geïnstalleerd in andere parkings in Brussel (Parkings 2 Poorten, Grote Markt en Brabant-Noordstation), Antwerpen (Parking Roosevelt), Brugge en Gent.
Interparking moedigt al verscheidene jaren initiatives voor een groenere mobiliteit aan. Zo installeerde de groep al 704 laadpalen voor elektrische of hybride voertuigen in haar parkings in Europa, waarvan 200 in België.
Raphael Pèrez
17-04-2019