FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Trends: ervaren interim managers ondersteunen change management

Trends: ervaren interim managers ondersteunen change managementCovid-19 heeft verleden jaar een impact gehad op het aantal interim managementopdrachten. De ‘Robert Walters Salary Survey’ die recent gepubliceerd werd, toont aan dat er sinds de zomer 2020 een toename is van het aantal interim managementopdrachten om te helpen bij het herstructureren of leiden van transformatie en kritische veranderingsmanagementprojecten. Audrey Bostvironois (foto), Manager van de Robert Walters interim management divisie: “Er werden nog steeds interim managers aangeworven om belangrijke strategische managementfuncties te vervangen of in te vullen, vooral binnen general management, finance en HR. Sinds de zomer hebben we een toename gezien van het aantal opdrachten om te helpen bij het herstructureren of leiden van transformatieprojecten en andere kritische veranderingsmanagementprojecten".

Voor 2021 wordt verwacht dat de vraag naar hooggekwalificeerde interim managers op strategische sleutelposities hoog zal blijven. De focus zal nog meer liggen op kosten- en procesoptimalisatie en het definiëren van regelgeving om de nieuwe manier van werken uit te rollen. "Organisaties die een herstructureringsfase doormaken zullen de specifieke vaardigheden & operationele ervaring en de hands-on mentaliteit van interim managers moeten aanwenden om hen te helpen strategische beslissingen te nemen en deze uit te voeren, om zo de toekomst van de organisatie veilig te stellen", aldus Audrey Bostvironois.

Essentiële vaardigheden in de nieuwe werkwereld
Interim managers hebben sterke leiderschapsvaardigheden en deze zijn een absolute must in de huidige markt. Het vermogen om goed te communiceren op alle niveaus, om mensen in onzekere tijden gerust te stellen en om medewerkers gemotiveerd te houden, ook wanneer ze op afstand werken, zijn essentieel om de organisatie te helpen slagen. Audrey Bostvironois: "Flexibel, wendbaar en veerkrachtig zijn, gepaard met een duidelijke helikoptervisie, zijn de sterke punten waar organisaties nood aan hebben in de nieuwe manier van werken”.

Organisaties die in deze moeilijke tijden veranderingen doormaken, zouden het voordeel moeten inzien van het aantrekken van een interim manager. Hun vermogen om de zaken vanuit een ander perspectief te bekijken, is een groot voordeel. Zelfs in een korte periode én met de betrokkenheid van de medewerkers van de organisatie, zullen interim managers de onderneming helpen om hun doelen en plannen voor de toekomst te bereiken.

De toekomst voorbereiden
Organisaties zullen zich blijven richten op kostenreductie. Bepaalde investeringen zullen moeten worden gedaan om goed voorbereid te zijn op de toekomst. Bepaalde projecten moeten opnieuw worden opgestart om de bedrijfscontinuïteit te garanderen. Audrey Bostvironois: "Het aantrekken van een interim manager in de organisatie kan vreemd lijken wanneer je de kosten laag probeert te houden, maar de toegevoegde waarde van een expert met de juiste vaardigheden en ervaring aan boord te hebben, is zeker de investering waard, vooral voor organisaties die grote veranderingen doormaken”.
Eduard Codde
03-02-2021