FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » BelgiŽ sterk in trek bij hackers

België sterk in trek bij hackers

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_rawpixel'>rawpixel</a> - 123RF)
(foto: rawpixel - 123RF)

Het derde kwartaal van 2021 werd in BelgiŽ liefst 18,4 procent van de gebruikers het slachtoffer van een cyberaanval, aldus Kaspersky, een gespecialiseerd bedrijf dat o.a. antivirus software ontwikkelt. Zij stelden de voorbije maanden niet minder dan 2.778.413 verschillende cyberaanvallen vast in BelgiŽ. Daarmee plaatst BelgiŽ zich hoog op de ranglijst van meest getroffen landen. Nepal, TunesiŽ, Algerije, MongoliŽ en de Filipijnen maken de top 5 uit van de wereldwijd meest getroffen landen.

De meeste bedreigingen zijn het gevolg van het bezoek aan geÔnfecteerde websites. Gebruikers beseffen dat meestal niet. Als gevaarlijkste bedreiging geldt bestandloze malware, daar deze geen indicatie voor statische analyse achterlaat op de harde schijf van de computer. Het aantal aanvallen met oorsprong in BelgiŽ blijkt ook relatief hoog te liggen. Gehoste servers hebben 0,10 procent aandeel in de vastgestelde incidenten, waarmee BelgiŽ wereldwijd een 27e plaats inneemt. Dat is niet zo slecht, want Nederland staat op 4 in de wereldranglijst en Duitsland zelfs op 1!

Een andere bron berekende dat ransomware - de verzamelnaam voor gijzelsoftware-aanvallen - wekelijks 600 Belgische organisaties treft, of zowat 1 op 77. Het aantal cyberaanvallen zou met 66 procent toenemen volgens Check Point.

De aanzienlijke stijging van het aantal incidenten wordt toegeschreven aan een snelle adoptie van nieuwe technologie zoals IoT, maar ook cloud, smartphones en tablets. Thuiswerken heeft ook een invloed op de stijgende cybercriminaliteit, gezien de vanzelfsprekende samenhang met cloud en draagbare toestellen.
Eduard Codde
27-10-2021