FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » MIPIM Awards 2021 – Belgische finalisten

MIPIM Awards 2021 – Belgische finalisten

Na een periode van gedwongen stilte als gevolg van de wereldwijde Covid-19 pandemie, laat MIPIP weer van zich horen met de ‘MIPIM September Edition’, met een live event aan de beroemde Croisette in het Franse Cannes. De ‘MIPIM September Edition’ vindt er plaats in het Palais des Festivals de Cannes op 7 en 8 september 2021. Een greep uit de onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens de conferenties en ronde tafel bijeenkomsten:
  • Klimaatverandering, sociale en milieucriteria, circulaire economie
  • Flexibele kantoren, co-working, transformatie van werkplekken met presentaties van concrete voorbeelden
  • De innovatie die in de schijnwerpers komt te staan ​​met ‘Propel by MIPIM’, een combinatie van expositieruimte, congressessies en een startup competitie.
Een traditioneel hoogtepunt is de bekenmaking van de winnaars van de MIPIM Awards. De plechtigheid gaat door op woensdag 8 september.

De 13 juryleden hebben 50 projecten uit 21 landen weerhouden voor de finale van de MIPIM Awards 2021. In totaal moest de jury, dit jaar voorgezeten door Méka Brunel, Algemeen Directeur van Gecina, 172 inzendingen uit 36 landen doorworstelen om de beste projecten te weerhouden voor elk van de 12 categorieën die de MIPIM Awards rijk zijn. Bovenop de gebruikelijke criteria werd dit jaar door de jury gekeken naar hoe het project zich aanpast aan de gevolgen van de pandemie voor het leven van mensen, de manier waarop ze werken, consumeren en genieten.

Ziekenhuis CHC MontLégia
Tussen de finalisten voor de MIPIM Awards 2021 vinden we ook twee Belgische projecten. In de categorie ‘Best Healthcare Development’, werd het ziekenhuis ‘CHC MontLégia’ weerhouden. Het is gebouwd op de site van Patience et Beaujonc aan de Luikse stadsrand. Voor het project tekent de ‘Groupe santé CHC Architect’, waarin ASSAR ARCHITECTS/ ARTAU ARCHITECTURES hun krachten bundelen. CHC MontLégia werd in maart 2020 in dienst genomen. Het gaat om de samenvoeging van de activiteiten van de oude ziekenhuizen Saint-Joseph, Espérance en Saint-Vincent. Het idee om een nieuwe site te ontwikkelen voor het samenbrengen van de drie Luikse ziekenhuizen van de ‘Groupe santé CHC’ ontstond in 2002, n.a.v. een belangrijke strategische denkoefening. Het project voor de nieuwe ziekenhuissite laat de groep toe om de grote lijnen uit te zetten voor de komende 30 tot 40 jaar. Het duurde tot september 2015 vooraleer de werf echt kon opstarten. Het Ziekenhuis CHC MontLégia stelt meer dan 2000 mensen tewerk.
Andere partners: Bureau Greisch als stabiliteitsbureau; Technum - Tractebel Engineering, voor het lot speciale technieken (sanitair, elektriciteit, verwarming).

Gare Maritime Brussels
In de categorie ‘Best Refurbished Building’, maakt de ‘Gare Maritime’ op de Thurn & Taxis site in Brussel een mooie kans om zijn al lange reeks erkenningen en waarderingen verder te laten aangroeien.
De Gare Maritime, ‘de stad waar het nooit regent’, werd recent nog bekroond met een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. Bovendien werd het gelauwerd als toonaangevende reconversieproject met een eervolle vermelding in de categorie ‘Circular Building’.
Voor het project tekenden Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en ALTSTADT office for architecture (voorheen JDMA).
Eduard Codde
06-09-2021