FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Belfius investeert in duurzame mobiliteit met Skipr

Belfius investeert in duurzame mobiliteit met Skipr

Mathieu de Lophem, CEO van Skipr
Mathieu de Lophem, CEO van Skipr

De all-in-one mobiliteitsoplossing Skipr heeft kapitaal opgehaald om haar positie op de Belgische markt te versterken en internationaal uit te breiden, in een eerste fase naar Frankrijk en Nederland. Belfius en Lab Box hebben beslist om 7 miljoen euro te investeren in het bedrijf.
br> De startup Skipr (uitspreken als ‘Skipper’) werd twee jaar geleden opgericht en positioneerde zich als MaaS-dienstverlener (Mobility as a Service) op de Belgische mobiliteitsmarkt met een digitaal platform dat toegang biedt tot verschillende vervoersmiddelen: openbaar vervoer (NMBS, MIVB, De Lijn en TEC), micromobiliteit met aanbieders als Bird, Lime en Dott voor elektrische steps, Billy, Swapfiets en Blue Bike voor fietsen, Felyx voor scooters maar ook deelwagens met chauffeur (Uber en Husk) en zonder chauffeur (Poppy).

Gebruikers kunnen deze vervoersmiddelen heel gemakkelijk via één interface plannen, reserveren en betalen door een app te downloaden op hun smartphone. Ze kunnen onder meer aangeven welke vervoersmiddelen hun voorkeur genieten op basis van prijs, tijd of milieu-impact. Via de app kunnen ze ook hun parkeerplaats in de Q-Park-parkeergarages reserveren en betalen en een huurwagen boeken.

Via zijn centrale platform beheert Skipr voor iedere gebruiker de inschrijvingen bij verschillende vervoersaanbieders (momenteel is er een akkoord met 20 aanbieders) en in het bijzonder de onboarding van de gebruikers door ze bijvoorbeeld te vragen om een kopie van hun rijbewijs te uploaden via de app.

In het kader van het mobiliteitsbudget dat bedrijven en openbare besturen ten laste nemen voor hun medewerkers, werd het beheer van de verrichtingen en kosten vereenvoudigd. De aankoopbewijzen van de verplaatsingen worden nu op één maandelijkse factuur gebundeld, wat het bedrijf of de zelfstandige heel wat tijd en geld bespaart.

Plan Book Pay Manage

De gebruikers en bedrijven zijn niet de enigen die voordeel halen uit het platform. Ook onze planeet heeft er baat bij, want deze mobiliteitsoplossingen zijn gedeeld. Bovendien wordt de voorkeur gegeven aan zachte, milieuvriendelijkere mobiliteitsoplossingen, die weinig of geen CO2 uitstoten. Mathieu de Lophem, CEO van het bedrijf, benadrukt dat Skipr de transitie naar duurzamere mobiliteit versnelt in de steden, waar de bevolkingsdichtheid alsmaar toeneemt.

Strategisch partnerschap
De participatie van Belfius in het kapitaal van Skipr kadert in een exclusief strategisch partnerschap waardoor Belfius de referentieaandeelhouder wordt. Met het nieuwe aangetrokken kapitaal kan Skipr verder groeien en de leider worden op het gebied van eengemaakte mobiliteitsoplossingen, zowel bij de gebruikers van de vervoersmiddelen als bij de bedrijven voor het beheer van de mobiliteitsbudgetten voor hun medewerkers. Belfius reikt haar expertise en actiemiddelen aan voor het gebruik van de app als beveiligd betaalmiddel.

Door in Skipr te investeren, versterkt de bankverzekeraar ook de ambities van haar dochteronderneming Belfius Auto Lease, die voor haar klanten en medewerkers een wagenpark van ongeveer 22.000 voertuigen beheert. Belfius Auto Lease zet volop in op een gecombineerd mobiliteitsaanbod dat naast de wagen ook de leasing van fietsen en het openbaar vervoer omvat. Op die manier wil het bedrijf zijn CO2-uitstoot met 25% verlagen tegen 2025.

Lab Box is de incubator voor start-ups waarbinnen Skipr is ontstaan, en werd in 2007 opgericht door D’Ieteren Auto om te zoeken naar nieuwe mobiliteitsoplossingen in een constant veranderende maatschappij. Het portfolio van het bedrijf bestaat momenteel uit acht ondernemingen die in verschillende mobiliteitsbranches actief zijn, van het MaaS-platform (Skipr) tot gedeelde wagens en scooters (Poppy).

Het lijdt geen twijfel dat een eengemaakte oplossing voor het plannen, reserveren en betalen van de meeste personenverplaatsingen een multimodale en duurzame mobiliteit zal bevorderen in het voordeel van de gebruikers, de bedrijven en het milieu.
Didier Van Den Eynde
13-07-2020