FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » ‘Kantoortuinen en werklunches moeten verdwijnen’

‘Kantoortuinen en werklunches moeten verdwijnen’Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zeer gevoelig zijn voor afleiding, staat te lezen in een artikel in NRC Handelsblad. Dit gegeven verleidt de auteur van het artikel, hoogleraar cognitieve psychologie dr. Stefan van der Stigchel, tot de stelling dat kantoortuinen moeten verdwijnen.

Zaken die voor afleiding op kantoor zorgen, variëren van het beantwoorden van de continue mailstroom op de pc tot collega’s die een praatje komen maken. Ook de mobiele telefoon op het bureau is een continue stoorzender - bijzonder de prikkels van de sociale media - wanneer een medewerker probeert om geconcentreerd een bepaalde taak uit te voeren. Afleiding leidt tot het wisselen van taken. Dit zorgt voor stress en het maken van fouten. Ook wordt het geleverde werk oppervlakkiger, waardoor je nooit echt tot de kern van de zaak komt, aldus Van der Stigchel.

Net als een spier moet je dit trainen zodat het concentratievermogen zo sterk mogelijk is. Tegelijkertijd moet je ook je rust en ontspanning pakken.Werklunches en ’s avonds werken zijn daarom ongewenst, concludeert Van der Stigchel. Beter zijn: een loopje tijdens de middagpauze en telefoons die ’s avonds op stil staan. Dit alles is in tegenspraak met de kantoortuinen die veel bedrijven hebben. Afleiding ligt hier altijd op de loer. Toch kiezen bedrijven voor kantoortuinen vanwege de besparing op huisvestingskosten en omdat het de onderlinge samenwerking stimuleert.Maar de vraag is of deze voordelen opwegen tegen de kosten die gepaard gaan met doorlopende afleiding en de stress die hiermee gepaard gaat, aldus de hoogleraar. Daarom pleit hij voor het verdwijnen van de kantoortuin.

Bron : NRC Handelsblad / Facto online
30-11-2018