FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Treinabonnement afgestemd op thuiswerken

Treinabonnement afgestemd op thuiswerkenVanaf juni start de NMBS met een pilootproject dat aansluit bij de gewijzigde mobiliteitsvraag als gevolg van toenemend telewerken en andere evoluties in de arbeidsmarkt, zoals bv. het mobiliteitsbudget. Het voorgestelde ‘Flex Abonnement’ is een flexibel treinabonnement, geldig voor enkele dagen in de week. Hierdoor sluit de NMBS zich aan bij de implementatie van het hybride werken, een mix van thuiswerk en fysieke aanwezigheid op kantoor. Het NMBS ‘Flex Abonnement’ speelt in op de vraag om twee tot drie keer per week naar de vaste werkplek te reizen en wil het gebruik van de trein daarvoor aantrekkelijker maken.

Het pilootproject gaat van start in juni en zal via de werkgevers worden voorgesteld aan zo’n 6.000 à 7.000 medewerkers van een aantal grote ondernemingen. Begin 2022 zal het product verder worden uitgerold, zowel voor particulieren als voor bedrijven en instellingen in alle sectoren, zowel openbaar als privé.

Voor de werkgevers biedt het ‘Flex Abonnement’ het voordeel van een flink vereenvoudigde administratieve afhandeling, via een business portaal voor het beheer van de ‘Flex Abonnementen’ van de gebruikers.

Vier keuzemogelijkheden
Het NMBS ‘Flex Abonnement’ verschijnt in vier varianten:
  • Het woon/werktraject 80 of 120 dagen naar keuze afleggen binnen een periode van 12 maanden,
  • De woon/werkverplaatsing 6 of 10 dagen naar keuze maken per maand.

De gebruiker kiest zelf de dagen uit waarop hij of zij wensen te reizen binnen de looptijd van het ‘Flex Abonnement’ en dat tussen twee vooraf bepaalde stations.

Het abonnement is uitsluitend verkrijgbaar via de NMBS-app voor smartphones. Telkens wanneer de werknemers de trein neemt, selecteert hij vooraf de dag. Vervolgens wordt dit door de treinbegeleider gescand via een QR-code. Het NMBS ‘Flex Abonnement’ is in de eerste plaats gericht op de pendelaars, waar het gebruik van smartphones vrijwel volledig is ingeburgerd. De bestaande abonnementen (via MOBIB of op papier) blijven bestaan. Het pilootproject zal eind 2021 worden geëvalueerd.
Eduard Codde
25-05-2021