FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Vrouwelijk voordeel bij thuiswerken

Vrouwelijk voordeel bij thuiswerkenVrouwen blijken beter te werken in de thuisomgeving dan mannen. Dat blijkt uit een gevalideerd onderzoek dat Toogethr liet uitvoeren door onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Toogethr werd in 2016 in het Nederlandse Delft opgericht met als doel het woon-werkverkeer voor grote bedrijven prettiger, efficiënter en duurzamer te maken. Het heeft klanten als Shell, Schiphol, Heineken, Siemens en Danone in Nederland, België en in Duitsland. Vrouwen rapporteerden in het onderzoek vaker geconcentreerd te kunnen werken thuis én bovendien tijd te vinden om hun huishoudelijke taken te verrichten dan mannen.

De door onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel afgenomen enquête vond plaats van 31 maart tot 12 april 2021 en bevroeg 419 Vlaamse kantoormedewerkers van 25 tot en met 64 jaar. Het ging om bedrijven in de sectoren landbouw en nijverheid, commerciële dienstverlening en niet-commerciële dienstverlening.

Thuiswerken valt over het algemeen meer in de smaak bij vrouwen (73%) dan bij mannen (67%). Bovendien geven vrouwen (35%) aan productiever te zijn dan mannen (24%). Vrouwen zien daarenboven ook meer voordelen van thuiswerken, zo blijkt uit enkele parameters. Opvallend is dat meer vrouwen (46%) dan mannen (32%) rapporteerden dat ze meer tijd hebben tussendoor voor huishoudelijke taken. Ze rapporteren tevens dat pauze nemen wanneer ze willen als een groot voordeel wordt ervaren. Tenslotte missen vrouwen (72%) meer het spontaan contact met collega’s op het werk dan mannen (54%).

Geen onverdeeld succes
Hoewel thuiswerken alleen al omwille van de van overheidswege opgelegde verplichting alomtegenwoordig is, blijkt uit het onderzoek dat nog steeds 25% van de kantoorwerkers nooit thuis werkt. Hoe jonger de medewerker, hoe vaker men thuis werkt. Waar slechts 20% in de leeftijdscategorie 25 tot 34-jaar nooit thuis werkt, is dat voor de 55 tot en met 65-jarigen liefst één op drie. Eén op twee werknemers zegt het contact met collega’s te missen. De overgrote meerderheid van de respondenten wil na de crisis 2 dagen en liefst 3 dagen per week thuiswerken.

Het onderzoek van mobiliteitsdienstenplatform Toogethr in samenwerking met onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel geeft aan dat 70% van de thuiswerkende werknemers best tevreden zijn met het thuiswerken. Als belangrijkste voordelen worden genoemd: geen reistijd (59%), een betere balans tussen werk en privé (49%) en het zelf bepalen van de werktijden (42%).

De Vlaamse kantoormedewerkers verwachten in de toekomst minder vaak naar kantoor te gaan en zien het kantoor meer als een plaats voor overleg en sociaal contact dan om te werken. Kantoormedewerkers die dichtbij wonen (minder dan 5 kilometer) zien een kantoor vaker als plek om te werken dan kantoormedewerkers die meer dan 5 kilometer moeten reizen.

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de voorzieningen die werknemers op de werkvloer missen, namelijk sportruimtes (20%), stilteruimtes om te werken (17%), spelruimtes (16%), een vaste parkeerplek (15%) en een café/koffiebar (15%). (foto: Toogether)
Eduard Codde
24-05-2021