FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » 51% besparing dankzij LED ‘relighting’ in de sorteercentra van bpost

51% besparing dankzij LED ‘relighting’ in de sorteercentra van bpost

foto Bpost
foto Bpost

ENGIE Solutions gaat vier sorteercentra van bpost uitrusten met ledlampen. Door deze aanpassingen zal bpost group 51% kunnen besparen op haar elektriciteitsverbruik voor de verlichting van deze logistieke centra die samen goed zijn voor zo'n 170.000 m². Het jaarlijkse verbruik van de sorteercentra zal namelijk dalen van 5,6 GWh naar 2,8 GWh, wat overeenstemt met een vermindering van het verbruik van ongeveer 1.000 gezinnen.

Het contract dat bpost group afsloot, is geen standaard aannemingscontract. Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) maakte voor bpost group het technisch bestek op voor het energieprestatiecontract (EPC). De gegunde partij, ENGIE Solutions, engageert zich daarmee tot bepaalde, vooraf vastgelegde prestaties rond energiebesparing en lichtcomfort. Frederik Hindryckx, CEO van het VEB, licht het akkoord toe: “Het VEB wil de publieke sector helpen bij het halen van de klimaatdoelstellingen. Dit doen we door onze expertise en diensten als aankoopcentrale in te zetten om de grootst mogelijke energiebesparing te realiseren. Voor dit project was het systeem van het energieprestatiecontract de beste keuze.”

Om tegen 2030 de CO2-uitstoot als gevolg van haar activiteiten te verlagen, heeft bpost ENGIE Solutions eerder ook al de opdracht gegeven om zonnepanelen te installeren op het dak van de sorteercentra in Charleroi, Luik, Antwerpen en Gent, goed voor een totale productie van 3,2 MW groene elektriciteit. Volgens Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux, heeft ENGIE de ambitie om dé referentie te worden in de relighting van bedrijven in België en om binnen zeven jaar 8.100.000 m² (het equivalent van de oppervlakte van 3.000 olympische zwembaden) uit te rusten met ledverlichting.

Over het EPC dat met bpost werd afgesloten, benadrukt Philippe Van Troeye: “Ik ben bijzonder trots dat bpost group ons deze opdracht toevertrouwt, nadat ze ons eerder al haar vertrouwen heeft geschonken voor de plaatsing van zonnepanelen op de sorteercentra. Deze twee projecten illustreren onze wens en ons vermogen om klanten bij te staan bij hun transitie naar een koolstofneutrale toekomst.”
Didier Van Den Eynde
21-10-2020