FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » FM Day 2020: Circulair aankopen als uitdaging voor een duurzamere wereld

FM Day 2020: Circulair aankopen als uitdaging voor een duurzamere wereld

Frank Geets, administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid.
Frank Geets, administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid.

“Je kan 100% van je business voor 10% verduurzamen of je kan 10% van je business voor de volle 100% verduurzamen” opende Frank Geets, administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid. “Wij gingen voor beiden om op termijn verder te geraken dan elk van deze strategieën mogelijk maken”. Symbooldossiers – 100% verduurzamen – zijn dan wel belangrijk om een project te verdedigen naar directie, om persaandacht te halen of gewoon om op te vallen en het nieuws te verspreiden, maar vaak is er meer winst te halen met de som van allerhande ingrepen op zeer uiteenlopende vlakken.

“We werkten al langer met gerecycleerd papier, maar circulair was toch nog wat anders” getuigt Frank Geets. “Daarom brachten we een papierproducent, een afhaalbedrijf voor afval en een papierleverancier samen aan tafel, onderzochten de mogelijkheden en stelden een convenant op, waardoor we nu echt circulair papier kunnen gebruiken. Dat de witheid net ietsje minder is, vormt geen bezwaar”.

SDG Champion
Sinds oktober dit jaar mag het Facilitair Bedrijf zich ‘SDG Champion’ noemen. SDG staat voor ‘Sustainable Development Goals’, een project van de Verenigde Naties dat in 2017 werd opgestart. Het biedt een richtinggevend kader voor verduurzaming en circulariteit, wat is aangegrepen voor het duurzaamheidsstreven van Het Facilitair Bedrijf. De richtlijnen zijn vertaald naar de eigen organisatie en gaan gepaard met een engagementsverklaring. “We hebben prioriteiten gesteld t.o.v. de punten in het engagement” licht Frank Geets toe. “Zo is groene stroom snel en eenvoudig haalbaar, dus moet je daar niet mee wachten. Het circulair papier was een eigen project waar we ongeveer een jaar over gedaan hebben. Belangrijk om weten is dat vrijwel alles wat je doet, zelfs al lijkt het klein, ergens wel impact heeft op de Sustainable Development Goals”.

FM-aankopen kunnen veel minder milieubelastend zijn door goed na te denken over de logistiek die daarmee samengaat. “Het clusteren van aankopen, een beter doordacht voorraadbeheer, het afdwingen van levering met ecologische voertuigen, het enkel aanvaarden van digitale facturen…, het is slechts een greep over wat vanuit aankoop kan bewerkstelligd worden” verduidelijkt Frank Geets.

Het raamcontract voor kledij werd herzien naar een formule voor leasing en onderhoud. De wasserij moet zich engageren om het energie- en waterverbruik te drukken. “Via de lastenboeken kan je dat soort zaken vragen tot opleggen en verandering stimuleren” benadrukt Frank Geets.

Ook het raamcontract voor frisdranken ging onder de loep met als gevolg meer aandacht voor een alternatief aanbod en vergroening van de logistiek.

Verduurzaming van de schoonmaak gebeurt enerzijds door gebruik te maken van de BioOrg techniek (goede bacteriën maken alles schoon zonder water noch detergenten), anderzijds door het energieverbruik van schoonmaakmachines te analyseren, zonder een eerlijke sociale behandeling van het schoonmaakpersoneel te vergeten.

Catering biedt heel wat kansen om te verduurzamen: kiezen voor Fairtrade, lokaal aankopen van groenten en fruit met focus op de seizoenen, uitsluitend vis bereiden afkomstig uit duurzame visserij…

Mobiliteit is vandaag een heel gevoelig item. Het Facilitair Bedrijf geeft voorrang aan openbaar vervoer (abonnement) en stelt ook een fietsaanbod met ruim omkaderende infrastructuur voor. Verder wordt er gewerkt met deelauto’s (Cambio). De – ingeperkte – eigen vloot wordt gekocht op basis van een optimale ecoscore. Vanaf 2021 komen enkel nog EV’s, PHEV’s en voertuigen op CNG in aanmerking.
Eduard Codde
16-11-2020