FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » MIPIM Awards

MIPIM Awards

MIPIM, wereldwijd het grootste evenement voor de vastgoedsector, kon voor de editie 2022 eindelijk weer terugkeren naar een normaal verloop nu de Covid-19 pandemie uitdooft. Tussen 15 en 18 maart bezochten meer dan 17.000 bezoekers het evenement in Cannes, wereldwijd de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de belangrijkste vastgoedinvesteerders en vertegenwoordigers van investeringsfondsen. Het hoogtepunt van MIPÏM is traditioneel de bekendmaking van de winnaars van de MIPIM Awards. Opnieuw viel een Belgisch project in de prijzen in de categorie ‘Best Office & Business Development’.

Na een eerste preselectie door een internationaal samengestelde jury voorgezeten door François Trausch, Global CEO & CIO van Allianz Real Estate begin februari, werden 46 deelnemende projecten over 12 categorieën weerhouden voor de finale. In de categorie ‘Best Office & Business Development’ waren dat:

  • ‘One Vanderbilt’ in New-York, USA
  • ‘Southworks’ in Londen, Groot-Brittannië
  • ‘Gioia 22’ in Milaan, Italië.
  • ‘BNP Paribas Fortis’ in Brussel

Tijden het gala van de 31e editie van MIPIM werd het project voor de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis’ in Brussel uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘Best Office & Business Development’.

Het winnende project
Het nieuwe hoofdkantoor voor BNP Paribas Fortis is een ontwerp van architectenbureaus Baumschlager Eberle Architekten / Styfhals & Partners / Jaspers-Eyers Architects en nadert zijn voltooiing op de Warandeberg in Brussel, met het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) als buur. Het complex telt 5 ondergrondse en 7 bovengrondse verdiepingen en voorziet ongeveer 4.500 werkplekken. Dat is ruim 70% meer dan voordien, terwijl de bruto-oppervlakte – 103.500 m² - vrijwel ongewijzigd blijft.

Op vlak van milieuprestaties worden zonnepanelen op het dak en seizoensopslag van thermische energie (STE) toegepast. De duurzaamheidscertificaten BREEAM 'Excellent' en ‘Passive House’ liggen in het verschiet. De gevel opgebouwd uit een rasterwerk van verticale kolommen, vervaardigd uit wit geprefabriceerd beton, verleent het gebouw een futuristisch uitzicht. De buitengevel is tevens een zelfdragende structuur, waarachter zich een glazen gevel bevindt. De prefabricatie van deze structuur is een technisch hoogstandje voor hoofdaannemer BESIX, vanwege de zeer hoge esthetische vereisten en na te leven toleranties met het oog op de aansluitingen met het gebouw en de glazen gevel.

Eerder haalde dit project al goud op de ‘BIM Awards 2018’ in de categorie ‘tertiary, industrial, commercial and residential projects’, een onderscheiding voor de beste BIM-projecten in de Benelux.

Eduard Codde
22-03-2022