FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Ups en downs in de IT-wereld

Ups en downs in de IT-wereld

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_ndjohnston'>ndjohnston</a> - 123RF)
(foto: ndjohnston - 123RF)

De ruim twee jaar aanhoudende gezondheidscrisis heeft de verkoop van computers een boost gegeven. Nu het erop lijkt dat we het ergste achter ons hebben gelaten, krijgt de PC-verkoop klappen. De wereldwijde IT-uitgaven stijgen daarentegen in vergelijking tot 2021, met enkele nadrukkelijke uitschieters. De wereldwijde verkoop van PC’s laat het eerste kwartaal een dalende trend ziet, zo bevestigen zowel Gartner als IDC (International Data Corporation), beiden wereldwijd toonaangevend in marktanalyse voor informatietechnologie, telecommunicatie, evenals technologie bestemd voor de consumentenmarkt.

Volgens Gartner gaat het om een daling met -7,7% tot 77,5 miljoen verkochte toestellen in de eerste 3 maanden van dit jaar. IDC geeft 80,5 miljoen verkochte toestellen aan en houdt het bij een terugval van -5,5%. De daling wordt toeschreven aan de Chromebooks, budgetvriendelijke toestellen als alternatief voor een klassieke laptop, die werken met het besturingssysteem Google Chrome OS.

Chromebooks werden zeer snel populair in het (thuis)onderwijs. Volgens Gartner zou de totale PC-markt dit jaar zelfs 3,3% stijgen zonder rekening te houden met de Chromebooks. De actuele marktleider is Lenovo met bijna een kwart aandeel, gevolgd door HP met ongeveer een vijfde aandeel en Dell met iets meer dan 17%.

Zakelijke markt trekt aan
Gartner verwijst naar de groei binnen de zakelijke markt tijdens het eerste kwartaal 2022. Volgens IDC zijn het vooral de desktops die er een lichte groei laten optekenen, terwijl dit computertype het voorbije decennium steeds minder populair werd. De terugkeer naar kantoor wordt als verklaring opgegeven voor de verkoop van desktops als vervanging van bestaande zakelijke toestellen.

De totale IT-uitgaven zouden dit jaar met 4% stijgen, volgens Gartner, waarbij de stijging bij de toestellen +1,9% zou laten optekenen. Dat betekent niet noodzakelijk meer verkoop, want de inflatie zou zich laten voelen bij de toestellen. In 2021 werd wereldwijd 4,26 biljoen dollar geïnvesteerd in IT. Volgens Gartner zal dit in 2022 oplopen tot 4,43 biljoen dollar. Gartner verwacht meer uitgaven in analytics, cloud computing, beveiliging en een naadloze klantervaring. Tevens waarschuwt de marktanalist dat de voorspelde stijging kan worden uitgevlakt door de inflatie die zich laat voelen bij de software als gevolg van een stijging van de lonen voor IT-ers.

In vergelijking tot 2021 wordt de grootste stijging in de uitgaven voorspeld bij software (+9,8%), IT-diensten (+6,8%) en datacenters (+5,5%). De grootste uitgavenpost blijft communicatiediensten (1,448 biljoen dollar), gevolgd door IT-diensten (1,265 biljoen dollar) en toestellen (824 miljard dollar).
Eduard Codde
14-04-2022