FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » IFMA Facility Fusion in Austin

IFMA Facility Fusion in Austin

Op de foto: 5 leden van de IFMA EMEA Board<br>Jos Duchamps, voorzitter (België), Don Gilpin, CEO & president IFMA (USA), Linda Pate, Executive Administrative Services Officer (USA), Erik Jaspers (Nederland) en Peter Prischl (Oostenrijk).
Op de foto: 5 leden van de IFMA EMEA Board
Jos Duchamps, voorzitter (België), Don Gilpin, CEO & president IFMA (USA), Linda Pate, Executive Administrative Services Officer (USA), Erik Jaspers (Nederland) en Peter Prischl (Oostenrijk).

De IFMA Facility Fusion ontstond vanuit het samenbrengen van de wereldwijde IFMA Chapter Leaders met als doel de Chapters sterker te maken, leadership bij te brengen, content te creëren en de IFMA-leden nog beter te helpen. Peter Ankerstjerne, global chair van IFMA, beschreef de Facility Fusion in zijn welkomstspeech als ‘the sexy little sister from IFMA World Workplace’. Dit jaar trok de internationale IFMA conferentie van 26 tot 28 april 700 deelnemers naar Austin, Texas, USA. Jos Duchamps, voorzitter van de ‘Board of IFMA EMEA’ was erbij.

De IFMA Facility Fusion is uitgegroeid tot een veel groter event met tal van presentaties, FM-cases, Facility Tours en een kleine Expo die vooral focust op technieken en strategisch FM. Daarnaast dragen de meer dan 50.000 studenten bij tot een mix van culturen en een onwaarschijnlijke dynamiek.

De opening keynote van Erik Qualman gooide met zijn presentatie ‘Digital leadership: the 5 simple habits of digital leaders’ meteen de stok in het hoenderhok. Meer offline werk leidt tot peformanter online werk.

Het symposium op woensdagmiddag werd geleid door Jefffrey Saunders, hoofd van IFMA Research, en bracht experten buiten Facility Management samen rond het thema duurzame gebouwde omgeving. Dit symposium wordt in de loop van de komende weken ditigaal verdergezet. Opvallend veel Europeanen namen deel aan dit expertenpanel.

Tijdens workshops en educational sessions werd gediscussieerd over het hybride werken en de rol van de technologie in het beheer van de werkomgeving. De meerwaarde van BIM voor Facility Management en de rol van BIM bij smart buildings en digital twins leverde geanimeerde discussies op.

Opmerkelijk was de presentatie van de Deen Thomas Noermark, director IA & Robotics. Hij stelde de virtuele receptionist ‘Hackstrick’ voor: geen hologram maar een Avatar die met AI een vriendelijk en efficiënt onthaal garandeert en iedere dag nieuwe dingen leert.

Conclusies 
“IFMA Facility Fusion was vooral een bevestiging van wat ook in eigen land op de agenda staat van de Facility Manager en wat in het FM-Trendrapport België 2021 grondig werd geanalyseerd en geconcludeerd” viel Jos Duchamps op.

Het FM vakgebied plaatste zich nadrukkelijk in de kijker tijdens de gezondheidscrisis. De Covid-19 pandemie leidde tot het aanpassen en herschikken van FM-processen. AI vindt gestaag zijn plaats in het FM-vakgebied en duurzaamheid is niet meer weg te denken uit Facility Maangement.

“Uiterst boeiend was een treffen tussen een reeks experten buiten de typische deelgebieden van Facility Management en FM-ers, die samen aan de slag gingen om een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen voor de toekomst van FM” aldus Jos Duchamps.

Dichter bij huis gaat in Amsterdam op 1 en 2 juni het ‘IFMA World Workplace Europe’ door, een ideale gelegenheid om nieuwe inzichten te verkrijgen en te netwerken met internationale FM-collega’s.

Eduard Codde
10-05-2022