FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  

Het Bolhuis en Les Cuisines du Parlement Européen genomineerd voor de Bio-Award 2010De Bio-Award wordt elk jaar georganiseerd in het kader van de Bioweek en bekroont bedrijven of organisaties die een wezenlijke bijdrage leveren aan de biosector. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië worden telkens vijf bedrijven genomineerd en worden beide winnaars op het einde van de Bioweek bekendgemaakt. Twee van deze in totaal tien finalisten waren dit jaar Het Bolhuis, dat de Bio-Award in Vlaanderen won, en Les Cuisines du Parlement Européen dat 20% van de stemmen haalde in Wallonië.

De jury loofde natuurboerderij Het Bolhuis als een bedrijf dat de bioproductie overstijgt en een mooi voorbeeld is van het succesvol samengaan van landbouw en diversiteit. Zo zet het Bolhuis zich in voor het behoud van enkele bijna verdwenen schapen-, geiten-, runder- en kleinveerassen en produceert het biologisch jongrunds- en lamsvlees. Bovendien doet de natuurboerderij aan ecotoerisme. Vakantiegangers kunnen er niet alleen een gastenverblijf huren maar ook ezels voor wandelingen of meerdaagse trektochten.
Maar ook 'Les Cuisines du Parlement Européen' verdient een eervolle vermelding. Het leidmotief van deze grootkeuken onder de hoede van Sodexo is "Van elke dag een betere dag maken". Sinds 2001 engageert het restaurant zich op het gebied van bio. In het begin was dit beperkt tot biologische yoghurt maar stap voor stap werd het aanbod groter. Vandaag biedt Les Cuisines du Parlement Européen een wekelijks biogerecht, biofruit, biobuffetten, biococktails en biobroodjes. Ook het assortiment biologische producten in zelfbediening wordt alsmaar uitgebreider (brood, drank, kaas, gebak) en er worden zelfs filmpjes getoond met meer informatie over de biosector en bioproducten.

De overige Vlaamse genomineerden voor de Bio-Award 2010 waren biobedrijf BioFresh, biokribbe De Biotoop, Delhaize Group en het instituut Ter Groene Poorte terwijl in Wallonië ook Bio Nat, Biolé, Sikou en Trop Bon (de uiteindelijke winnaar in Wallonië) voor de eer streden. (AV/AD)
23-06-2010