FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Nieuw hoofdkantoor voor Aquafin zet in op circulair

Nieuw hoofdkantoor voor Aquafin zet in op circulair

Aquafin NV is verantwoordelijk voor de prefinanciering, de uitbouw en het beheer van infrastructuur voor waterzuivering in het Vlaamse gewest. Onder de waterzuiveringsinfrastructuur vallen onder meer rioolwaterzuiveringsinstallaties, pompstations, collectoren en riolen. In Aartselaar nabij Antwerpen, wordt het nieuwe hoofkantoor gebouwd naar een ontwerp van B-architecten in samenwerking met Cenergie, UTIL en DELVA Landscape Architecture & Urbanism. Het ontwerp trekt nadrukkelijk de kaart van circulair.

Het huidige hoofdkantoor van Aquafin ligt verspreid over drie percelen in een kleine KMO-zone. Het ontwerp van B-architecten brengt alle werkplekken samen binnen het middelste perceel en gebruikt daarvoor de bestaande betonstructuur, waaraan ze een aantal kleinere volumes toevoegen. De twee aanpalende percelen worden gebruikt voor parkeergelegenheid, een ruime fietsenstalling in een houten gebouw en een bedrijfsrestaurant dat uitkijkt over een waterpartij aan de rand van het perceel.

Hout, hergebruikte materialen en innovatieve technieken spelen een hoofdrol in het ontwerp. Zij verzekeren dat de nu tot ‘Campus Aquafin’ herdoopte hoofdzetel een circulair gebouw wordt. Hoofdaannemer Van Roey begon op 10 mei met de bouw, die in de zomer van 2022 verwacht wordt klaar te zijn.

Circulariteit
De arduinen vloerafwerking van het bestaande gebouw wordt opnieuw gebruikt in het nieuwe bedrijfsrestaurant. Dat geldt ook voor de akoestische baffles uit de bestaande landschapskantoren. Zelfs een aantal porseleinen wastafels, WC-potten, urinoirs en bijbehorende scheidingswanden krijgen een tweede leven in het nieuwe kantoorgebouw.

In dezelfde filosofie van hergebruik wordt een luchtgroep van een andere locatie naar Aartselaar gebracht. De bestaande betonstructuur van het oorspronkelijke gebouw moet daarvoor niet afgebroken worden, maar wordt gerenoveerd. Gezien het oorspronkelijke kantoorgebouw gestript wordt tot op het betonskelet, neemt het nieuwe ontwerp ook de oorspronkelijke traphallen en sanitaire cellen over.

De betonstructuur wordt voorzien van een nieuwe isolatie en gevelafwerking. B-architecten koos hiervoor duurzame houten prefab panelen met geïntegreerde isolatie. Ze krijgen een houten beplanking en ook het buitenschrijnwerk wordt volledig van hout gemaakt. Hout is ook het bouwmateriaal dat gekozen werd voor diverse uitbreidingen van het gebouw. Zo ontstaat het nieuwe bedrijfsrestaurant uit een volledig houten constructie in CLT (Cross Laminated Timber ) met een eigen houten gevelafwerking. Ook de verbinding van het hoofdgebouw en het bedrijfsrestaurant wordt in hout gebouwd.

Klimaatregeling
Voor het hoofdkantoor wordt verwarmen en koelen gerealiseerd via de straatriolering. Het principe is dat van geothermie. Het opgehangen klimaatplafond is samengesteld uit kleine lamellen met daarin buizen die voor koeling en verwarming zorgen. Dit is een circulair principe omdat het enerzijds toepasbaar is in een bestaand gebouw en anderzijds aanpasbaar is voor toekomstige toepassingen.

Om te hoge opwarming te voorkomen zijn alle kleine ruimtes zoals concentratiewerkplekken en kleinere vergaderruimtes, rondom het bestaande atrium georganiseerd. De grote landschapskantoorvloer grenst aan de buitengevels.

Omdat duurzaamheid en biodiversiteit centraal staan in het ontwerp, grijpt dit project de unieke kans om bijzondere en gediversifieerde groengebieden te creëren.
Eduard Codde
13-09-2021