FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Wat betekenen IWMS, FMIS en CAFM?

Wat betekenen IWMS, FMIS en CAFM?

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_netsay'>netsay</a> - 123RF)
(foto: netsay - 123RF)

Er zijn vandaag de dag talloze software oplossingen op de markt voor het verbeteren van processen op het gebied van Real Estate management en Facility Management. De meest gehoorde benamingen zijn IWMS (Integrated Workplace Management System), FMIS (Facility Management Information System) en CAFM (Computer Aided Facility Management). De toenemende behoefte aan kostenreductie, transparantie en flexibiliteit in bedrijfsvoering vormt een voortdurende uitdaging voor Facility- en Real Estate Management. Dat vereist betrouwbare informatie, zowel op operationeel, als op tactisch en strategisch niveau.

Integrated Workplace Management System (IWMS)
Integrated Workplace Management System (IWMS) is de wereldwijd geaccepteerde naam voor softwareoplossingen die processen binnen Facility- en Real Estate management ondersteunen. IWMS laat zich omschrijven als: een ondernemingsbreed softwareplatform dat professionals op het gebied van IT, facility management en vastgoed ondersteunt bij het beheren van de gehele levenscyclus van de facility assets van een bedrijf, bijdraagt aan kostenbeheersing, en helpt bij het optimaliseren van werkplekmiddelen voor een betere gebruikerservaring.

Een IWMS stelt organisaties in staat om informatie vast te leggen en te analyseren, operationele processen te beheren, workflows te optimaliseren, en de rapportage van processen ter ondersteuning van werkplekbeheer te verbeteren voor onder andere vastgoedbeheer, huurcontracten, financieel beheer, kapitaalprojecten, facility- en ruimtegebruik, werkplekdiensten, assets en onderhoud, en energie en duurzaamheid.

Computer Aided Facility Management (CAFM)
In Europa en het Verenigd Koninkrijk wordt software voor facility- en real estate management vaak Computer Aided Facility Management (CAFM) genoemd. In Nederland en België is de benaming Facilitair Management Informatiesysteem (FMIS) sterk verspreid. FMIS of CAFM ondersteunen minimaal de volgende processen:
  • Ruimtebeheer, alfanumeriek en grafisch
  • Facility management
  • Reactief onderhoudsmanagement
Verschil tussen een IWMS en een CAFM of FMIS
Functioneel gezien is het belangrijkste verschil dat een IWMS ook uitgebreide functionaliteit bevat voor vastgoedbeheer, huur- en verhuurmanagement, project management en verschillende duurzaamheidsaspecten. In Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk is een duidelijke trend waarneembaar waarin een CAFM of FMIS ook de ontwikkeling naar een zogenaamde Shared Services Center (SSC) ondersteunt. In een dergelijk SSC wordt ondersteunende dienstverlening voor verschillende disciplines zoals Facilitair, HR en IT Service Management aangeboden vanuit één loket.

IWMS focust steeds meer op het bevorderen van gebruikerservaring, gemak en mobiliteit op basis van apps en toegankelijkheid. Daarnaast is er een evolutie naar het ondersteunen van de digitalisering in en rond gebouwen met betrekking tot comfort, welbevinden, veiligheid en gezondheid door de integratie met het Internet of Things (IoT) en initiatieven op het gebied van Property Technology (PropTech).

Bijna elk Integrated Workplace Management System is gekoppeld met diverse andere IT-toepassingen, zoals Enterprise Resource Planning (ERP), Human Resources (HR), Building Management Systems (BMS) of slimme meters.

Ook Building Information Modeling (BIM) wordt steeds vaker in verband gebracht met IWMS, in sommige gevallen zelfs als gevolg van wet- en regelgeving. Met grafische, driedimensionale (CAD)-modellen inclusief relevante gegevens, ondersteunt BIM de volledige levenscyclus van een gebouw.
Artikel geïnspireerd door een White Paper van Planon
Eduard Codde
12-11-2021