FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » PropTech voor snelle verandering in Facility Management en Real Estate

PropTech voor snelle verandering in Facility Management en Real Estate

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_nonchai'>nonchai</a> - 123RF)
(foto: nonchai - 123RF)

PropTech staat voor ‘Property Technology’, het combineren van de woorden property ('eigendom') en technology ('technologie'): technische ondersteuning bij het beheer van gebouwen. Wereldwijd zijn er zo’n 15.000 PropTech oplossingen beschikbaar. PropTech speelt in op de snelle veranderingen in de wereld van Facility Management en Real Estate. Tijdens het IFMA World Workplace Europe evenement in Rotterdam nam Wouter Truffino, founder Global PropTech en Holland ConTech & PropTech, het publiek mee in de wereld van PropTech.

“Technologie kan processen 10x sneller laten verlopen” opende hij zijn sessie, wat hij speels bewees aan de hand van de alom bekende ‘Ruby Cube’. Het wereldrecord staat op 7 seconden, maar technologie slaagt erin al na 0,7 seconden alle vlakken van de kubus in één kleur te zetten.
Wouter Truffino citeerde ook een aantal voorbeelden van grote technologiespelers die zich hun invloed op gebouwen uitbreiden. Zo biedt Google gratis Wi-Fi in grote steden als New-York en krijgt daardoor veel inzichten in het gebruik van gebouwen. “Via data mining weten ze zowat alles en kunnen Real Estate beïnvloeden” benadrukt Wouter Truffino. “Amazon investeert zijn hoge winsten in bedrijven als Ring, een automatische deuropener die hindernissen voor het leveren van pakjes aan huis wegneemt”.
De officiële definitie van PropTech is ‘het gebruik van technologie en innovatie om de manier van werken binnen vastgoed te optimaliseren of vernieuwen'. Hierbij komen begrippen als kunstmatige intelligentie, robotica, internet of things (IoT), big data, virtual reality... aan bod. Digitale vastgoedtechnologie maakt gebruik van digitale dashboards, smart building-technologie, onderzoek en data-analyse, digitale tools, mobiele applicaties, 3D-modellering van gebouwen (BIM), crowdfunding van vastgoedprojecten, beheer van gedeelde ruimtes en het organiseren, analyseren en extraheren van gegevens uit lang lopende huurcontracten.

PropTech en het happy office
“Samenwerking met PropTech is noodzakelijk om Facility Management vooruit te helpen bij het behalen van de vele doelstellingen” aldus Wouter Truffino. “ESG is er daar een heel belangrijke van, specifiek in Europa, waar 90% van de gebouwen bestaand en dus ouder zijn, wat noopt tot ingrijpende aanpassingen”.
PropTech voor Facility Management laat toe het operationele te stroomlijnen. Routinetaken laten zich automatiseren. Preventieve controles op de goede werking van installaties, het monitoren van het energieverbruik, het controleren op waterverliezen en lekken, zijn stuk voor stuk mogelijkheden van PropTech.
PropTech verandert de wereld van Facility Management doordat het meer efficiëntie en kostenbesparing oplevert. Het draagt bij tot een gezonde leef- en werkomgeving (vb. automatisch aansturen van het reinigen van luchtkanalen), waarin mensen productiever zijn en zich goed voelen. Wouter Truffino raadt aan om kennis en ervaringen op te zoeken in andere sectoren waar het verzamelen en analyseren van data al beter is ingeburgerd, om er voordeel mee te doen in de eigen werking van Facility Management.

Eduard Codde
30-05-2023