FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  

België heeft voortaan een WELL-certificatie-instelling3E, een Brussels studie- en adviesbureau inzake energie en milieu, heeft bij het International WELL Building Institute (IWBI) de eerste Belgische accreditatie behaald als certificatie-instelling voor de meest recente ‘groene’ labels.
De onderneming 3E heeft haar hoofdkwartier in Brussel en telt tevens kantoren in Gent, Louvain-la-Neuve en in zeven andere landen. Met een focus op innovatie en energie-engineering, biedt 3E softwareoplossingen en adviesdiensten aan ondernemingen die hun prestaties op het vlak van hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling willen verbeteren.

De onderneming steekt nu een extra pluim op haar hoed dankzij deze erkenning door het Amerikaanse IWBI-instituut . Dit laatste werd opgericht in 2013 om de gezondheid en het welzijn in gebouwen te bevorderen - een initiatief van de stichting Clinton Global. Het label ‘WELL’ werd in 2014 gelanceerd na zes jaar onderzoek en ontwikkeling.

Een complete en coherente benadering van welzijn
De WELL-certificatie gaat niet alleen over het milieu van het gebouw (concept, inrichting, uitbating) maar ook over de aanverwante diensten en het gedrag van de gebruikers. Het is een benchmarking die door middel van meting objectiveert, certificeert en de kenmerken van gebouwen die van invloed zijn op gezondheid en welzijn controleert. Er worden zeven karakteristieken geïdentificeerd: lucht, water, voedsel, licht, fitness, comfort en geestesgesteldheid. De benchmarking is opgesplitst in 102 objectief controleerbare criteria.

Beperkt maar evoluerend toepassingsgebied
Deze benadering is in eerste instantie bestemd voor niet ingerichte gebouwen (‘Core & Shell’), bestaande gebouwen, binneninrichting, nieuwbouw en zware renovaties - en dat alleen op het vlak van kantoorgebouwen. Maar het IWBI werkt momenteel aan de ontwikkeling van andere benchmarksystemen ten behoeve van collectieve huisvesting, handelszaken, onderwijs en horeca.

Drie certificatieniveaus
Er zijn drie mogelijke certificatieniveaus : Silver, Gold en Platinum. Op het eerste niveau, Silver, wordt aan alle in de benchmarking geformuleerde voorwaarden voldaan, zonder meer. Op de andere twee niveaus worden respectievelijk 40% en 80% van de aanbevolen optimalisatiemaatregelen geïmplementeerd. De WELL-certificering is drie jaar geldig en hernieuwbaar.

Een zoveelste label?
Deze vrijwillige certificering heeft op dit moment zeker geen kracht van wet of normerende waarde. Zoals bij elk certificeringsproces heeft zij het nadeel van bijkomende inspanningen, beperkingen, kosten en van de verplichting voor ontwerpers om elk bouw- en renovatieproject nog wat meer te documenteren. Maar het voordeel van de certificering is de invoering van een gemeenschappelijke terminologie die een einde maakt aan niet-kwantificeerbare schattingen en onvervulde beloften. Bovendien kunnen ondernemingen zich met WELL onderscheiden van het concurrerend aanbod door - in een zeer concurrentieel geworden verhuurmarkt in de sector kantoorvastgoed – het (gecertificeerd) welzijn als extra troef aan te bieden.
Patrick Bartholome
16-08-2017