FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  

IoT: de nieuwe sleutel tot een energie-efficiënt gebouw?Dankzij het Internet of Things (IoT) is het nu ook mogelijk om het beheer van gebouwen continu te sturen met het oog op wooncomfort en energiezuinigheid. Maar net als bij iedere andere innovatie die onze economische modellen en dagelijkse gewoonten omgooien, doen intelligente gebouwen heel wat vragen rijzen. Hoe werken ze? Hoe intelligent zijn ze? Waarom hebben we ze nodig?

Een intelligent gebouw is in de eerste plaats een combinatie van meerdere parameters. "Volgens onze definitie moeten intelligente gebouwen comfortabel, bruikbaar, energie-efficiënt en verbonden zijn met de buitenwereld", aldus Pierre Blanchet, Innovations Manager voor het tertiaire netwerk bij VINCI Energies. En daar kunnen 'slimme' objecten een rol bij spelen. Dankzij het IoT is het mogelijk om alle minimale vereisten te bepalen en te garanderen met behulp van intelligente en niet-intrusieve systemen die gegevens verzamelen en analyseren over de menselijke verplaatsingen, temperatuur, vochtigheid, enz.

Sensorkubus
Momenteel werkt VINCI Facilities samen met de Franse start-up ACA-O en zijn sensorkubus "Green ME", die continu vijf comfort- en gezondheidsparameters meet. "Wanneer ze geplaatst worden op bureaus, in vergaderzalen of gangen, registreren de kubussen, die losstaan van de informatiesystemen van de gebouwen, gegevens via het LoRa-netwerk en sturen zij die door naar de cloud", zegt Bertrand Beauchesne, Directeur IT Tools bij VINCI Facilities. De kubus biedt heel wat mogelijkheden: als een temperatuur onnodig hoog is, wordt een technicus gewaarschuwd en als er te veel tijd zit tussen twee geluidsregistraties, betekent dit dat een vergaderzaal te weinig gebruikt wordt.

Energieoptimalisering dankzij IoT
Tegelijkertijd is het project 'Digital Ceiling' in volle ontwikkeling. In samenwerking met Axians, Cisco en Philips moet dit prototype van een intelligent gebouw organisaties helpen om versnipperde netwerken (elektriciteit en verwarming) samen te brengen in één infrastructuurnet. Op termijn zal dit gebouw waardevolle informatie kunnen produceren die als leidraad kan dienen bij toekomstige keuzes voor het ontwerp, de productie en het gebruik van intelligente gebouwen. "De markt van de IoT-gebaseerde energieoptimalisering van gebouwen wordt nog volop ontwikkeld. Maar er worden meer en meer experimenten gevoerd, want het economische belang is enorm", aldus Pierre Blanchet.
Raphael Pèrez
17-08-2017