Lire la newsletter en français - Newsletter Profacility - Speciale Uitgave Nr 15 - April 2014

FM als vaardigheid
Henk Vincent is Directeur Facilitaire Diensten en Masterplan in het AZ Alma. Hij combineert een diep gewortelde passie voor techniek & wetenschappen met praktijkervaring in de frontlinie van de verpleging (spoedafdeling), een groot hart voor de zorgsector, een analytische geest en de onweerstaanbare gave om mensen te enthousiasmeren voor zijn projecten. “Facility management is multidisciplinair en daardoor nauwelijks aan te leren. Het is veeleer een ‘vaardigheid’ die zich laat ontwikkelen” schetst Henk Vincent.
[ De reportage lezen...]

FM-revolutie achter de gevangenismuren
Op relatief korte tijd worden - verspreid over Vlaanderen en Wallonië - vier gloednieuwe gevangenisinstellingen in gebruik genomen. Voor FOD Justitie zijn ze niet alleen de referentie voor toekomstige projecten, ze staan tevens voor een totaal nieuwe aanpak gebaseerd op partnerships met private bedrijven voor bouw, financiering en facilitair beheer, er is ronduit sprake van een revolutie. Christine D’Hont, Chef van de Instelling in Leuze (Henegouwen), was zo vriendelijk voor ons de sluier te lichten van de normaal strikt gesloten gevangeniswereld.
[ De reportage lezen...]

Perfect facilitair huwelijk tussen administratie en productie
In 2005 maakte Ann Torch via een internationale functie bij General Electric de overstap van de telecomwereld naar het vermaarde koffiemerk Douwe Egberts, vandaag officieel D.E Master Blenders 1753. Daarmee werd ze in één klap facility manager voor twee bedrijven met zeer uiteenlopend karakter: de administratieve hoofdzetel en een productiebedrijf, dat 24/24 op volle toeren doordraait.
[ De reportage lezen...]

Maatwerk waarbij de interne klant
centraal staat

Voor Guy Eeckhout, Facility Manager bij Barco, is facility management maatwerk voor elke gebruikersgroep binnen de onderneming. FM is het anticiperen op de behoeften van de organisatie door te begrijpen wat men nodig heeft of zal hebben om het werk te ondersteunen, deze behoefte omzetten in een dienst en deze dienst vervolgens organiseren hetzij met eigen resources, hetzij samen met partners. Ervaring is belangrijk, maar inleving en flexibiliteit zijn dat evenzeer. Guy Eeckhout is ervan overtuigd dat er nog veel werk voor de boeg ligt voor facility management: “Als discipline moeten we ons meer zichtbaar maken, door met goede oplossingen naar buiten te komen”.
[ De reportage lezen...]

De Gentse 'dynamiek' wakkert aan
De activiteit van de Belgische kantoormarkt beperkt zich niet enkel tot Brussel, hoewel onze hoofdstad liefst twee derde ervan voor haar rekening neemt. In zijn verslag over de Belgische secundaire markten (kantoormarkten buiten Brussel) noteert DTZ dat alle markten, met uitzondering van Gent, hun activiteit het voorbije jaar zagen teruglopen. Het voorbije jaar noteerde Gent dan ook een take-up van 58.000 m². Samen met de Head of Belgium Research van DTZ, Cédric Van Meerbeeck, overlopen we enkele belangrijke parameters met een invloed op secundaire markten.
[ De reportage lezen...]

De wijste stad van Vlaanderen als FM klant
Facility management is als een concert: de muzikant is waar het om draait en waarvoor de klanten komen, maar zonder de ondersteuning door podiumbouw, verlichting, PA-installatie, ticketverkoop, catering, enz. is er geen concertervaring mogelijk, al zeker geen die positief in het geheugen wordt meegedragen. De klant van de facilitaire dienst staat voorop voor departementshoofd Departement Facility Management Staf van Stad Gent, Guy Van Hoorde: “Facility management gaat om mensen, is geëvolueerd van ‘dingen regelen’naar maximale focus op de klant. Als Facility Manager sta je voor het beheer van de klant, de expertise en het beleid”.
[ De reportage lezen...]Begeestering die aanstekelijk werkt
Volgens Koen Vergauwen, Facility, Real Estate & Energy Advisor, moet men als Facility Manager alles durven in vraag stellen, procedures grondig checken. Facility management is een permanente uitdaging, alleen al omdat het zo enorm veelzijdig is. Koen Vergauwen begon in november 2007 zijn carrière als verantwoordelijke voor de cel gebouwen & onderhoud bij Delta Lloyd Bank, een 100% dochtermaatschappij van de Nederlandse Delta Lloyd Groep. In 2009 kreeg hij er de bevoegdheid voor veiligheid, preventie & verzending bij. Tussen 2010 en 2014 was hij afdelingsverantwoordelijke Facilities.
[ De reportage lezen...]

Smart Way of Working bij Elia
Een gebouw neerzetten voor de nieuwe generatie. Dat was het streefdoel van Elia met de bouw van 'Le Monnoyer', dat niet ver van het station van Schaarbeek gelegen is, tegenover het kanaal. De 400 werknemers van elektriciteitsnetwerk-beheerder Elia hebben hun werkplek in Diegem vaarwel gezegd en zijn verhuisd naar een volledig passief gebouw van 10.000 m² met een inrichting volgens de regels van de 'Smart Way of Working'. Maar tussen de beslissing om te bouwen en de eigenlijke verhuizing naar het nieuwe gebouw zijn heel wat ideeën versmolten. Een technologisch en menselijk avontuur dat binnenkort herhaald wordt voor de twee andere gebouwen van Elia in Brussel.
[ De reportage lezen...]

Projectmatige en proactieve aanpak
Michel van Dongen, Real Estate & Facility Manager bij USG People Belgium, bundelt alles wat niet tot de core business van een bedrijf en specialisaties als marketing, sales en HR behoort, onder facility management. Die brede scope aan verantwoordelijkheden betekent voor hem een enorme motivatie. Hij ziet een grote toekomst weggelegd voor het vakgebied op strategisch niveau, maar facility management moet zich beter verkopen en heeft daarom nog een lange weg af te leggen.
[ De reportage lezen...]
 
Abonneren op Profacility Magazine    |     Advertenties in Profacility-media    |     Deze newsletter niet meer ontvangen    |     Contact