Lire cette newsletter en français

 
Number 62 - Oktober 2014
 NEWS

Move plan om 3 a 5.000 'verhuizingen' per jaar te beheren
Eind juni is de redactie van Profacility rond de tafel gaan zitten met de FM-verantwoordelijken van GSK en de directie van Aremis om de implementatie van een innoverende organisatiestructuur voor de verhuizing van werkplekken en space management onder de aandacht te brengen. Het concept werd ontwikkeld door Benoit Schmits en Andy Neefs van GSK en uitgevoerd door het bedrijf Aremis. In het kader van het Move Plan worden bij GSK 3.000 tot 3.500 verhuizingen per jaar uitgevoerd. Het gaat daarbij om verhuizingen binnen hetzelfde gebouw, tussen gebouwen op dezelfde vestiging of tussen vestigingen. De bedoeling was om het beheer van deze ‘moves’ beter uit te besteden door een transparantere en flexibelere werkwijze te creëren, wat gepaard gaat met de opstelling van een dienstencatalogus”.
De reportage lezen...

Administraties geven Brusselse kantoormarkt een boost
Het recentste pin-point verslag van JLL schetst de situatie op de Brusselse kantoormarkt aan het einde van de eerste helft 2014. Volgens de vastgoedmakelaar kreeg de activiteit in die periode een boost dankzij de administraties (Actiris, Vlaamse Gemeenschap, Europese Commissie). Het volume van de verhuuractiviteit steeg het voorbije jaar namelijk met 35,4% naar 137.800 m² (36% meer dan in het eerste kwartaal 2014). Half 2014 bedroeg het volume dus 239.400 m², zijnde 19,3% hoger dan aan het einde van de eerste helft 2013. Het herstel van de take-up na een zwak 2013 is vooral te danken aan de terugkeer van de lokale besturen naar de markt met omvangrijke transacties. In het tweede kwartaal voorverhuurde de Vlaamse Gemeenschap het Meander-project in de Noordwijk en werd op de site van Tour & Taxis het gloednieuwe gebouw van Leefmilieu Brussel gebouwd. Als gevolg van deze enorme en langverwachte transactie ligt het aandeel van de lokale besturen voor het eerst sinds 2003 hoger dan dat van de bedrijven.
Meer lezen...

De productiviteit bij kenniswerkers niet saboteren
In de bedrijfswereld zijn vandaag hoofdzakelijk ‘brein-werkers’ aan de slag. Zowat iedereen is het erover eens dat het brein vandaag het belangrijkste tool is voor het werken. De bedrijven hebben er dus alle belang bij om het beste uit het brein van hun medewerkers te halen, maar managers weten niets precies over het functioneren van het brein. Daardoor nemen bedrijven dikwijls voor hun medewerkers foute en contraproductieve beslissingen. Dat is de glasheldere conclusie van Prof. Dr. Theo Compernolle in zijn boek ‘BrainChains’. Het boek zal in oktober in het Nederlands verschijnen bij uitgeverij Lannoo, met als titel ‘Ontketen je Brein’”. Zeer gewend om het woord te nemen, onder andere in de media, zal Theo Compernolle ook gastspreker zijn tijdens de eerstvolgende Facility Night, met aankopen en facilities als thema.
De reportage lezen...

MCS Inspiration Day : confronterende toekomstvisies
Op 25 september vierde MCS zijn 25e verjaardag met een groots opgezet evenement in ‘The Event House’, waar meer dan 240 vertegenwoordigers van 139 bedrijven present gaven. Naast een gevarieerd en boeiend programma lezingen met als thematiek real estate, service en workplace, zorgden een aantal key note sprekers voor animo en rijkelijk stof tot nadenken. Bijzonder gesmaakt werd Erwin Verstraelen, CIO, Aveve & VP, CIO Forum, met het onderwerp ‘Exponentiele impact van de technologische groei op de werkplek’. De spreker aarzelde niet om het publiek te confronteren, zo kaartte hij bijvoorbeeld aan dat wat 30 jaar geleden nog science fiction was, vandaag dagelijkse kost is voor de consumer electronics. “Vijf jaar vooruit kijken kan niet langer wegens de niet voorspelbare exponentiele technologische groei” besloot Erwin Verstraelen.
Meer lezen...

Uitbreiding én overschakeling op NWOW bij het luikse BDO
Vijftien maanden hebben de werken geduurd. Een periode die afgesloten werd met de feestelijke opening van de vernieuwde BDO-vestiging in Luik die met 800 m² flink uitgebreid werd. Daarmee beschikt de vestiging nu over een kantooroppervlakte van 2000 m². De uitbreiding was tevens een mooie gelegenheid om de werkruimte volledig te reorganiseren. BDO koos ervoor om af te stappen van de afgesloten individuele kantoren ten voordele van een Flex Office. Er werd dus een Clean Desk-beleid ingevoerd en om de materiële opslag van archieven beduidend te beperken, werd overgegaan tot een systematische digitalisering van de documenten. De Paperless-fase is nog niet bereikt maar toch al die van ... Less Paper, met een vermindering van de kosten, materiële veiligheidsverplichtingen, ingenomen ruimte en milieuverontreiniging tot gevolg.
De reportage lezen...

 
   
 


Nieuwe uitdaging voor Jan Lecompte bij Cenergie
Begin september nam Jan Lecompte de dagelijkse leiding van Cenergie in handen als Algemeen Directeur. Het bedrijf is gespecialiseerd in audits, energieboekhouding en advies voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van bestaande gebouwen, evenals het energetisch ontwerpen en simuleren van duurzame nieuwbouwprojecten. Cenergie bedient de Belgische markt vanuit haar vestigingen in Antwerpen (Berchem) en Brussel. De benoeming van Jan Lecompte als Algemeen Directeur Cenergie kadert in de groeiambities van het bedrijf, dat niet alleen een toonaangevende adviesorganisatie wil blijven op het vlak van technologische innovatie, maar tevens streeft naar verdere groei via nieuwe activiteiten met een duurzaam karakter. Als Algemeen Directeur zal Jan Lecompte in nauwe samenwerking met de raad van bestuur, de ambitie en de missie van Cenergie verder vormgeven.
Meer lezen...

Hoe moeten we in onze energiebevoorrading voorzien?
Op welke manier moeten we in onze energiebevoorrading voorzien? Met het uitvallen van enkele kerncentrales en de dreigende stroompannes is de vraag actueler dan ooit. De redactie van Profacility bereid momenteel een artikel rond dit thema voor - met expert interview en een analyse van mogelijke oplossingen - dat op 9 december in de Profacility Guide 2015 zal verschijnen. Kanaal Z ontving onlangs Laurent Remy, woordvoerder van Fluxys, in hun studio om het onderwerp aan te kaarten en een balans van de huidige situatie op te maken. In het licht van de nucleaire uitstap, profileren gasgestookte centrales in combinatie met de hernieuwbare energiebronnen als een interessante optie.
De video bekijken...

Iconisch passiefcomplex voor BIM
Het kantoorgebouw voor Leefmilieu Brussel, dat zo’n 600 a 900 medewerkers zal verwelkomen, is een passiefgebouw gericht op een zeer laag energieverbruik en duurzaamheid. Met z’n 16.725 m² is het gebouw, ook wel “broodrooster” genoemd, momenteel het grootste passiefkantoor van België. Het beschikt over een eco ontmoetingscentrum voor zo’n 400 personen en een restaurant met duurzame voeding. Het atrium en de gebogen u-vorm van het gebouw zorgen voor een overvloed aan daglicht voor iedereen. Het nieuwe gebouw is ontworpen door architectenbureau CEPEZED uit Delft en moet gaan fungeren als een bolwerk van energie-efficiëntie en duurzaam bouwen. Dat dit aardig zal lukken, blijkt uit het feit dat het ontwerp al een BREEAM Excellentcertificaat toebedeeld kreeg.
Meer lezen...

RPO wereldwijd in de lift
De RPO-dienstverlening (Recruitment Process Outsourcing) blijft wereldwijd met twee cijfers groeien: 12% in 2012 en 16% in 2013. Voor het vierde jaar op rij versterkt ManpowerGroup Solutions wereldwijd zijn positie als marktleider in dit HR-segment. Zo blijkt uit de jaarlijkse analyse van de consultant Everest Group die het RPO-vermogen en de performantie van 22 toonaangevende RPO-spelers in de wereld onder de loep nam. Outsourcing is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Ook Human Resources komt steeds meer in aanraking met de zogenaamde Recruitment Process Outsourcing-oplossing (RPO). Wie daarbij een beroep doet op specialisten zou meerwaarde en expertise op vier domeinen creëren: het beheer van ‘talent communities’, Big Data-analyse,‘employer branding’ en competentie-evaluatie (assessment).
Meer lezen...


 
 “Sourcing & aankoop’ centraal op het eerstkomend FM-Congres
Aankopen in/en facilities is het thema van het 7e FMcongres, op 22 oktober eerstkomend georganiseerd door Ki’communications in Mechelen Campus. De tiende verdieping van de Mechelen Campus Toren, met een uniek uitzicht dat reikt tot aan het Atomium, biedt ontegensprekelijk een uitgelezen decor voor dit 7e FM-congresHet congres focust zeer specifiek op de aankoop van facilitaire goederen en diensten in de meest brede zin. Een greep uit de thema’s die aan bod komen: de relatie tussen aankoop en facilities, kunnen kwaliteit en service nog opwegen tegen de sterke prijsdruk, kiezen voor totaalaankoop of single sourcing, welke verschillen bestaan er tussen aankopen in een publieke en private omgeving, e.a.
Meer lezen...

     
AGENDA

INTERIEUR
17-26/10, Kortrijk

ORGATEC
21-25/10, Keulen

7e Congrès FM Interactif
22/10, Mechelen

VastgoedEvent Gent
04/11, Gent

28e Facility Night
25/11, Anderlecht

BIM Opleiding - Mobiliteit: impact op het ontwerp
27/11, Brussel
Meer informatie en volledige agenda op
profacility.be/agenda...


 
JOBAANBIEDINGEN
 

Facility Manager »»

Thalys, Brussel
 

Facility Manager Assistant »»

BOZAR, Brussel
 

Zone Category Buyer Utilities, Facility Mgt & Real Estate »»

AB InBev, Leuven
 
 

Medewerker Printing & Facility Management »»

Generali, Brussel
 

Facility & Energy Coördinator »»

Synergie, Waregem
 

Facility Coördinator »»

Actief, België & Luxemburg
 
 

Verantwoordelijke Facility »»

Hays, Oost-Vlaanderen
 

Junior Key Account »»

Business Interactive Media, Brussel

 Maak kennis met dienstverleners en leveranciers die u kunnen helpen bij de optimalisering van uw vastgoedbeheer, de inrichting van de werkplekken, de organisatie en de uitvoering van facilitaire diensten, de verbetering van de energie-prestaties van uw gebouwen, het beheer van uw wagenpark en de organisatie van de mobiliteit van uw medewerkers. Klik op de naam van deze leveranciers om hun profiel te bekijken, waarin zij hun dienstenaanbod voorstellen, hun vakgebieden en knowhow uitleggen en hun referenties vermelden:

 
 
 
   
 
[Subscribe to Profacility Magazine][Unsubscribe][Contact us]             [Advertising]
Copyright © Business Interactive Media - info@bimedia.be