Lire cette newsletter en français

 
Number 64 - Dezember 2014
 NEWS

'Reizigers, opgelet, de flexibele arbeid rijdt het station binnen'
Naar het station gaan niet zo zeer om de trein te nemen maar wel om te werken, zal binnenkort mogelijk zijn voor de flexibele en mobiele werknemers van vandaag. Onlangs heeft Regus, de wereldleider in de verhuur van flexibele werkruimten, namelijk een samenwerkingsakkoord met de NMBS gesloten om co-workingplaatsen en vergaderzalen ter beschikking te stellen van de klanten van het Belgische spoornet. Met de geslaagde partnership tussen Regus en de Hollandse spoorwegen als voorbeeld, willen de partners van treinstations een centrale plaats maken voor zowel zakelijke relaties als het daarmee verbonden mobiele werken.In 2015 zullen 8 'Regus Express' lounges, uitgerust met snelle wifi, zich in de Belgische stations vestigen, te beginnen met het station Liège-Guillemins.
Meer lezen...

FM Agility, de juiste houdig tegenover veranderingen
'Snel en soepel omgaan met veranderingen, snel denken, conclusies trekken en vlot handelen, is noodzakelijk en wordt samengevat onder het begrip agility” benadrukt Johnny Voet, Director FM Maintenance bij bpost die een toespraak hield in juni tijdens het EFMC in Berlijn en op het laatste FM Congres van Ki'Cmmunications. Een overstap van staatsbedrijf naar beursgenoteerd bedrijf was een niet geringe verandering voor bpost. De interne dienstverlening kreeg ook met verandering te maken: na een grondig omdenken evolueert facility management van uitvoerend naar strategisch niveau met een 100% evaluatie van alle kosten.
De reportage lezen...

Bijdrage tot de ontwikkeling van een circulaire economie
Steelcase, één van de belangrijkste fabrikanten en vormgevers van kantoormeubilair wereldwijd, heeft zonet zijn jaarlijks duurzaamheidsrapport gepubliceerd met daarin zijn doelstellingen en resultaten op het vlak van sociale, ecologische en economische duurzaamheid. In België was Steelcase één van de eerste om de ecologische meerwaarde van een circulaire economie te belichten. Vier jaar geleden nodigden ze talrijke facility managers uit om kennis te maken met het Cradle to Cradle concept tijdens een presentatie die door de uitvinder van het begrip zelf, Michael Braungart, werd gegeven. De laatste 6 jaar nam Steelcase in Europa 26.000 werkplekken terug voor recycling en hergebruik.
Meer lezen...

De belangen van een beroep in volle evolutie verdedigen
In België stelt de verhuissector een 2000-tal personen tewerk. Van de 200-tal Belgische verhuisondernemingen zijn er 100 aangesloten bij de Belgische Kamer der Verhuizers (BKV). We hebben Luc Christiaens, nationaal voorzitter van de BVK geïnterviewd om ons de prioriteiten van de federatie uit te leggen. Mobiliteit, permanente opleiding, aankoopcentrale voor groepsaankopen, evolutie van de sociale wetgeving met het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden, … De missies en uitdagingen zijn niet gering. Daarom zal in het najaar van 2014 een adviescomité van start gaan voor gratis advies aan de leden. In het comité zitten specialisten voor verzekeringsaspecten, vastgoed, sociale wetgeving en uiteraard ook de juridische vragen.
De reportage lezen...

Open Office, vanzelfsprekend en toch zo controversieel
De 28e editie van de Facility Nights, georganiseerd door Ki communications, mocht zich verheugen over niet minder dan 385 ingeschreven deelnemers. Volgens Patrick Wendelen, de organisator, is dit de grootste opkomst in 15 jaar. Het thema – ‘Open Office’ – liet vanzelfsprekend niemand onberoerd. “Werk wordt door iedereen anders gedefinieerd. Zeker is dat werk niet langer voor een locatie staat, maar voor een activiteit die volledig los kan staan van een locatie” opende Frédéric Kain, Head of Location Manager Siemens Real Estate Belgium. De vandaag veralgemeende keuze voor een ‘open space’-inrichting van de kantoorvloeren vereist het engagement van zowel de Facility Manager als het algemeen management.
De reportage lezen...
De fotogalerij bekijken...

 
 

Spectaculaire toename van het aantal camera’s op de werkvloer
Pesten op het werk, diefstal of fouten van het personeel, de redenen die werkgevers er tot aanzetten om bewakingscamera’s te plaatsen op de werkvloer zijn talrijk. Tijdens de eerste tien maanden van 2014 kreeg de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (BPL) 882 aanvragen van ondernemingen om camera’s te mogen plaatsen op de arbeidsplaats. Dat zijn er, met nog twee maanden te gaan, al 38%meer dan gans vorig jaar, zo blijkt uit een analyse van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.
Meer lezen...

Benchmarking van de reële kosten van de dienstverlening
bij lokale besturen

De Vlaamse Regering geeft in haar beleidsverklaring duidelijk aan dat er de komende jaren geen financiële ruimte is voor belangrijke stimuli voor steden en gemeenten. Lokale overheden moeten op eigen kracht werken aan efficiëntie en met minder middelen een daadkrachtiger bestuur en een betere dienstverlening realiseren. Om deze facilitaire kosten beheersbaar te maken is er nood aan managementinformatie en benchmarking. Onder leiding van Johan Ryckx, Docent aan de Hogeschool Odisee, is het benchmarkingproject voor steden en gemeenten volgens de nieuwste Europese norm EN 15221-7 opgestart.
De reportage lezen...

Economische imperatieven en wensen van patienten samen brengen in de zorgsector
Het is een diep verankerde opinie dat men in een hospitaal en bij uitbreiding in de zorgsector altijd slecht eet. Nochtans leveren heel wat instellingen juist op dat vlak enorme inspanningen om het de patiënt maximaal naar de ‘smaakzin’ te maken. Daar staat tegenover dat een eigen cateringservice uitbaten heel wat ruimte en personeel kost, terwijl de druk op de vierkante meters en de exploitatiekosten enorm hoog ligt. Na een grondig onderzoek in de zorgsector, ontwikkelde ISS samen met een tak van Nestlé “Sana”. Het gaat om in functie tot de verschillende pathologieën samengestelde maaltijden die diepgevroren worden aangeleverd in de ziekenhuizen. Het concept biedt de patienten de afwisseling waar ze behoefte aan hebben en laat bovendien toe om de kosten sterk te drukken in vergelijking met het uitbaten van een traditionele ziekenhuisgrootkeuken.
De reportage lezen...

Jaarlijkse besparing van 700 ton CO2 op de Jubelparksite
Om respectvoller te zijn voor het milieu besliste de overheid onlangs maatregelen te nemen om de verwarmingskosten van haar gebouwen fors te doen dalen en meteen ook de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Tot nu toe, liepen de verwarmingskosten voor de Jubelparksite – die het Jubelparkmuseum, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, het Legermuseum en Autoworld omvat - op tot zo'n 750.000€ per jaar. Om de kosten te drukken, heeft Cofely Services, de winnaar van de aanbestedingsprocedure, een nieuw systeem voor warmtekrachtkoppeling (wkk) geïnstalleerd. Dankzij deze wwk-installatie zal de CO2-uitstoot met zo'n 700 ton per jaar verlagen. Ook zullen de kosten met om en bij de 10% of 80.000€ per jaar dalen.
Meer lezen...

 
   
 

Maak kennis met dienstverleners en leveranciers die u kunnen helpen bij de optimalisering van uw vastgoedbeheer, de inrichting van de werkplekken, de organisatie en de uitvoering van facilitaire diensten, de verbetering van de energie-prestaties van uw gebouwen, het beheer van uw wagenpark en de organisatie van de mobiliteit van uw medewerkers. Klik op de naam van deze leveranciers om hun profiel te bekijken, waarin zij hun dienstenaanbod voorstellen, hun vakgebieden en knowhow uitleggen en hun referenties vermelden: 
Jobaanbiedingen
 

Sales Director

Pami, Overpelt
 

Dealer Manager

Sedus, Wetteren
 

Business Development Manager Healthcare

ISS
 
 

Technisch Facility Coordinator

Facilicom, Tessenderlo
 

Senior Facility Coördinator

Securitas, Neder-Over-Heembeek
 

Departementshoofd - Facility Management

OCMW Gent
 
 

Hoofd Aankoop & Facility Management

InQuest, Brussel

 

Contract Facility Manager

ISS
 

Assistant Facility Manager

Molenbergnatie, Antwerpen
 


 
 
 
   
 
[Subscribe to Profacility Magazine][Unsubscribe][Contact us]             [Advertising]
Copyright © Business Interactive Media - info@bimedia.be