Lire cette newsletter en français

 
Number 65 - Februari 2015
 NEWS

‘Bring Your Own FM’
De uitdaging van de toekomst voor facility management zit niet in de gebouwen en hun inrichting, maar in de relaties met iedereen die op welke wijze ook met de aangeboden werkomgeving betrokken is. “De ervaren beleving van bv. een kantooromgeving, is het resultaat van een constante evaluatie van de hospitality door de gebruiker” stelt Olaf Hermans, senior lecturer CRM en strategisch management aan het NHTV in Breda, gespecialiseerd in ‘klantengedrag’. Inhoud geven aan ‘Hospitality’ verschuift ‘to do’ naar ‘to do voor wie’.
De reportage lezen...

NBN EN15221, een steunmaatregel om FM organisaties te structuren
De norm NBN EN 15221 is het resultaat van jarenlang werk door Europese specialisten en grote service providers. Deze nieuwe norm, die de vorige NEN 2748 norm vervangt, heeft zich als Europese standaard doorgezet. De norm legt een gemeenschappelijke basis, toepasbaar voor de planning en het ontwerp, het beheer van de oppervlakken en de ruimte, alsook de kostenramingen, en vormt een hulpmiddel voor benchmarken in de FM-sector. Er werd aan de norm – die lange tijd de 'FM 6-pack' werd genoemd – een zevende deel toegevoegd over het veelzijdige onderwerp van benchmarking. IFMA nodigt u uit om alle facetten van de Europese normalisatie te ontdekken tijdens een conferentie die op 12 februari zal plaatsvinden.
Meer lezen...

FM-creativiteit om de evolutie van patiënt naar gast te bevorderen
De 32e editie van het jaarlijks door de Hoofden Facilitaire Dienst van Verzorgingsinstellingen (HFDV) georganiseerde congres ontplooide zich rond een bijzonder breed thema: creativiteit. Zo werd Disney bijvoorbeeld als inspiratiebron opgevoerd tijdens het event. Tom Vandooren, Zaakvoerder Quest-it, die zelf een tijd ervaring opdeed bij Disney, stelde de vraag wat we kunnen leren van Disney om de evolutie van patiënt naar gast beter te begeleiden. Myriam Claus, Directeur WZC Immaculata - OCMW Edegem, bracht het onderwerp ‘Leiderschap en gastvrijheid in WZC Immaculata’ en verwees op haar beurt naar Disney, meer bepaald met het boek van Fred Lee: 'Als Disney de baas was in uw ziekenhuis’.
Meer lezen...

 
   
 
FMIS voor strategisch Facility Management
Eén van de grote voordelen van een FMIS is dat alles wat de facilitaire dienst nodig heeft praktisch gebundeld zit in één systeem met de integratie van de processen, documenten en alle data. Al klinkt de term bijzonder vertrouwd in de oren, toch blijkt FMIS met uitzondering van de grote organisaties nog vaak verrassend afwezig in de Belgische bedrijfswereld. Naast de nog eerder bescheiden kennis over de zeer gevarieerde mogelijkheden van FMIS binnen de facilitaire diensten, eisen plots ook andere informatiesystemen de aandacht op als alternatief voor FMIS, waaronder BIM. Een overzicht…
De reportage lezen...

Altijd en overal een gedeelde auto startklaar
Car sharing is lang niet nieuw, maar volgens de ons bekende formule weinig aantrekkelijk, gezien de gedeelde auto op een vaste locatie moet worden opgehaald en teruggebracht. Het Duitse Daimler, bekend van o.a. Mercedes-Benz en smart, ging enkele jaren geleden in primeur van start met car sharing zonder vaste standplaats. Vandaag zijn er meer dan 800.000 car2go-gebruikers in Europa en Noord-Amerika. Het car sharing project heeft erg veel succes in de grote Europese steden – 26 om exact te zijn, waaronder Stuttgart, Berlijn, Frankfurt, Kopenhagen, Wenen – maar is nog niet in België aanwezig. Focus op een revolutionair concept.
De reportage lezen...

OWOW, de ‘Old World Of Working’ is daar
Ongeveer 7 jaar geleden had men het al over de New World Of Work en die term blijkt nog steeds ‘hot’. Je vindt hem nog op ieder seminarie en in elke editie van een vaktijdschrift. Is er na 7 jaar dan nog niets nieuws onder de FM-zon? Hebben we de laatste nieuwe trends gemist? Of zijn we vergeten te innoveren? Als we niet het nodige doen, missen we niet alleen enkele frisse vernieuwingen, maar riskeren we ook heel wat potentiële besparingen niet te realiseren. Patrick Waûters houdt een sterk pleidooi voor R&D in FM.
De reportage lezen...

Zeg niet meer CINTAS maar OASIS
Begin november heeft OASIS, een bedrijf dat gespecialiseerde informatiebeheerdiensten aanbiedt, aangekondigd dat het CINTAS Document Management overgenomen heeft. Met deze overname steekt OASIS, dat voornamelijk actief is in Groot-Brittannië en Ierland, het Kanaal over en zet de groep voet aan wal in België en Nederland, waar CINTAS actief is in de digitalisering van documenten, digitale opslag, papieren archivering, vernietiging en het beheer van de toegang tot deze opgeslagen documenten. Sinds 14 januari zet CINTAS Document Management zijn activiteiten voort onder de naam OASIS.
Meer lezen...Het “Smart City Institute” opent z’n deuren in Luik
Architecten en ontwikkelaars spelen - uit vrije wil of onder druk van de overheid - een alsmaar grotere rol in het concept van de 'Smart Cities' of 'slimme steden' die uitgedacht zijn om te beantwoorden aan de mobiliteitsbehoeften van de inwoners. Om de bedrijfswereld, de overheidsadministraties en de academische wereld samen te brengen, werd het ‘Smart City Institute’ ondergebracht in de Ecole de Gestion van de Universiteit van Luik (HEC-ULg). Het doel van het initiatief is het onderzoek, de opleiding en het ondernemerschap met betrekking tot het concept van de 'slimme steden' te stimuleren.
Meer lezen...

Stad Antwerpen komt terug naar MIPIM
Op MIPIM 2014 was er voor de 1e maal een Belgisch paviljoen in het Palais des Festivals in Cannes. De oprichters – Flanders Ghent Development Group, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – hebben besloten om de komende drie jaar verder samen te werken. De eerste editie was een enorm succes met 5.000 bezoekers op de teller en een uitstekende visibiliteit. En dus zal 'Surreal Estate' ook tijdens editie 2015 opnieuw het werkthema zijn voor alle Belgische deelnemers. Het grootste nieuws dit jaar is wellicht het feit dat de stad Antwerpen na een afwezigheid van een tiental jaar opnieuw deelneemt aan MIPIM.
Meer lezen...

Een voorbeeld van rationeel energieverbruik
40.000 beddenlakens, 30.000 dekbedovertrekken en 120.000 badhanddoeken die iedere week worden gewassen, het is moeilijk om zich voor te stellen wat de activiteit van een industriële wasserij precies inhoudt. Het Luikse bedrijf A&M verwerkt iedere week gemiddeld 125 ton wasgoed. Sinds 2008, investeerde het bedrijf zo’n 13 miljoen euro om de productie te rationaliseren en een omzetstijging te bevorderen. In het programma Z-Energy had Marc Broers, gedelegeerd bestuurder van A&M, het uitgebreid over de succesfactor van het bedrijf, namelijk een rationeler energieverbruik.
De video bekijken...

Projectoproep om circulaire economie door een goed afvalbeheer te bevorderen
Met de steun van Minister Céline Frémault, Leefmilieu Brussel en Fost Plus, lanceert BECI een nieuwe projectoproep om de bedrijven te helpen verantwoordelijker met hun afval om te gaan. De partners zorgen ook voor de cofinanciering voor de uitgekozen projecten ter waarde van 100.000 euro. Om een kans te maken moeten de projecten een innovatief afvalophaalproject of afvalbeheerproject ontwikkelen; de bedrijven stimuleren om hun afval te verminderen en efficiënter te beheren of iets doen aan de problematiek van het huishoudelijk verpakkingsafval en meer bepaald op het vlak van preventie. De projecten kunnen tot en met 16 februari ingeleverd worden.
Meer lezen...

 
 Een beveiliging in “nieuwe stijl”
De vakbeurs ‘New Security’ die op 26 en 27 februari zal plaatsvinden in de Brabant Hall te Leuven werd volledig in een nieuw jasje gestoken. Alle aspecten van infrastructuur- en gebouwbeveiliging zullen aan bod komen: inbraakbeveiliging, branddetectie, toegangscontrole, camerabewaking of monitoring. Onder de prikkelende titel ‘Denk als een crimineel, ontwerp en beheer als een gebruiker’ zullen verschillende sprekers zich verdiepen in de diverse zaken waar de deelnemers – bouwheren, architecten, facility managers, installateurs – rekening mee moeten houden bij het ontwerpen van een gebouw of infrastructuur.
Inschrijving...

     
AGENDA

Seminarie Duurzaam Bouwen: Een gebruiksvriendelijk energie-efficiënt gebouw ontwerpen
Georganiseerd door Leefmilieu Brussel
06/02, Brussel, CIVA

Seminarie 'Purchasing Excellence'
Guestspeaker Dr Arjan Van Weele
Georganiseerd door VIB
10/02, Kasteel van Brasschaat

Conferentie « Normalisatie NBN EN 15221 »
Georganiseerd door IFMA
12/02, Brussel, Conferentiecentrum Albert Borschette

Opleiding Duurzame Gebouwen: Passief en (zeer) lage energie
Georganiseerd door Leefmilieu Brussel
12/02, Brussel, Tour & Taxis

Vakbeurs New Security
Georganiseerd door FCO Media
26>27/02, Leuven, Brabanthal


Meer informatie en volledige agenda op
profacility.be/agenda...
 
JOBAANBIEDINGEN
 

Binnenhuisarchitect (m/v)

Sedus, Wetteren
 

Business Developer Office Design

Global, Brussel
 

Senior Advisor Special Care Customer Support

Sodexo
 
 

Ingenieur Facility Management

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen
 

Infrastructuur & Facility Management Service & Support Agent

Generali, Brussel
 

Business Development Manager Healthcare

ISS
 
 

Facility Coördinator

Facilicom, regio Gent
 

Projectleider

Hunter Douglas, Gent
 

Physical Security Project Manager

Securitas
 


 
 
 
   
 
[Subscribe to Profacility Magazine][Unsubscribe][Contact us]            
Copyright © Business Interactive Media - info@bimedia.be