Lire cette newsletter en français

 
Number 67 - April 2015
 NEWS

Benchmarken van facilitaire kosten van lokale overheden
De Vlaamse Regering geeft in haar beleidsverklaring duidelijk aan dat er de komende jaren geen financiële ruimte is voor belangrijke stimuli voor steden en gemeenten. Lokale overheden moeten op eigen kracht werken aan efficiëntie en met minder middelen een daadkrachtiger bestuur en een betere dienstverlening realiseren. Een belangrijk deel van de beschikbare middelen binnen de lokale overheden gaat naar ondersteunende diensten. Wat is de reële kost hiervan? Een benchmarkingtool waardoor de kosten kunnen vergeleken worden, is een ideale ondersteuning voor het beheer van steden en gemeenten. Deze tool bestaat voortaan onder de naam FaKL (Facilitaire Kengetallen Lokale Overheden) en zal donderdag tijdens het startevenement nader toegelicht worden. Johan Ryckx, bezieler van het FaKL benchmarkproject, geeft ons uitleg over de nieuwe tool.
De reportage lezen…

Ideale partners om winst en ethiek met elkaar te rijmen
Maatschappelijke verantwoordelijkheid, goed bestuur, milieu-impact, de invoering van gedragsregels, de aandacht van de directie voor ethische en MVO-zaken, de invoering van interne follow-upindicatoren en sociaal bewuste investeringen…Sinds negen jaar analyseert het Amerikaanse onderzoeksinstituut Ethisphere de wereldmarkt om per sector te bepalen welke bedrijven – het werden er 132 dit jaar – het verst staan op dit gebied zodat bedrijven de meest geëngageerde partners kunnen kiezen. Van de onderscheiden bedrijven komen ook dit jaar verschillende namen uit de sector van de bedrijfsdienstverlening, waaronder ManPowerGroup, het enige HR-bedrijf dat al voor het vijfde jaar op rij op de lijst staat.
Meer lezen…

Architecturaal DNA
Iets minder dan vijf jaar geleden begon het Admos-avontuur, van binnenhuisarchitectuur tot space design & planning, voor Anthony Shaikh en zijn vennoot Christophe Erkens. De tweemanszaak is vandaag naar 25 medewerkers uitgegroeid, verdeeld over de Admos-vestigingen in Brussel en Luxemburg. Ze hebben net ook een partnerschap opgestart met een bureau in Nederland. Anthony Shaikh, de jonge CEO van Admos, is genomineerd voor de verkiezing van ‘Young Top Manager of the Year’. Een mooie gelegenheid voor een gesprek met deze aanstekelijk enthousiaste ondernemer, die met zijn vennoot Christophe Erkens en hun medewerkers een erg architecturaal DNA deelt.
Het interview lezen…

Stad Oostende genomineerd voor de 'Belfius Smart City Award 2015'
Aangezien 98% van de Belgen in stedelijke gebieden woont, is het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de uitdagingen en de mogelijkheden van ‘Smart Cities’. Vanuit dat oogpunt lanceerde Belfius enkele maanden geleden de eerste editie van de ‘Belfius Smart City Award’ in samenwerking met Le Vif/L’Express en Knack, Proximus en Accenture. Een vakjury selecteerde tien projecten van steden en gemeenten in de drie gewesten, die in de pers en in Profacility Magazine voorgesteld zullen worden, waaronder het project van de Stad Oostende dat investeringen in energie-efficiëntie – dakisolatie en/of de installatie van een hoogrendements condensatieketel – met een gegarandeerde opbrengst koppelt aan een persoonlijke begeleiding met advies op maat.
Meer lezen…

 
 
Nationaal stadion - het consortium Ghelamco/BAM krijgt groen licht
Onlangs heeft de Stad Brussel bekendgemaakt dat ze met het consortium onder leiding van Ghelamco zal samenwerken voor de bouw van het nieuwe stadion op de Heizelvlakte. Minister van Sport Alain Courtois gaf aan dat er naar aanleiding van deze beslissing onderhandelingen van meerdere weken zullen plaatsvinden tussen Ghelamco en de Stad Brussel, die eigenaar is van het terrein hoewel het technisch gezien op Vlaams grondgebied gelegen is. Het nieuwe stadion is ontworpen door Jaspers-Eyers Architects en zal 60.000 zitplaatsen en circa 10.000 parkeerplaatsen hebben. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste stappen voor de vergunning in juni gezet worden. Het stadion zou opgeleverd worden in 2019, net op tijd voor Euro 2020.
Meer lezen…

Met Freestone versterkt Cresa zijn positie als ‘tenant only’-adviseur in Europa
De businessunit Real Estate & Workplace Advisory van Freestone maakt sinds 1 maart integraal deel uit van de internationale groep Cresa, waarmee Freestone inspeelt op de wensen van hun internationale klanten met vastgoed en/of werkplekken in België en Luxemburg. Alle activiteiten lopen voortaan onder de naam Cresa Belgium. In de Angelsaksische landen is de ‘tenant-only advisory’ al geruime tijd aan een opmars bezig. Het Europese vasteland bleef lange tijd achter, maar o.a. door de aanpak van Freestone wint het model nu ook in België aan belangstelling.
Meer lezen…

Onderscheiding voor bedrijven waar het aangenaam werken en leven is
Het Great Place to Work Institute, in samenwerking met de Vlerick Business School en mediapartner Jobat, werkt jaarlijks aan een ranglijst van de Best Workplaces in België, een soort van kwaliteitslabel voor HR-beleid. Dit jaar, staan EASI en Torfs op nummer 1 in de top 10 van de Belgische Best Workplaces. Die goede score hebben beide bedrijven grotendeels te danken aan de grote tevredenheidsgraad van hun medewerkers. Het resultaat van dit jaarlijks grootschalig onderzoek is immers gebaseerd op een enquête bij de werknemers. ALD Automotive heeft zich ook onderscheiden in dit klassement. Het bedrijf is ook nog in de running voor de titel van ‘Facility Management Project of the Year’ met één van de projecten die aan ALD toelieten om de werkomgeving en motivatie van hun werknemers te verbeteren.
Meer lezen…

Overstromingsrisico’s voorkomen door beter doordachte gebouwen
Wanneer het gaat over de essentiële eigenschappen van een duurzaam gebouw, worden deze vooruitgeschoven die direct verband houden met energie-efficiënte. Het beheer van het regenwater is een element dat evenzeer aandacht verdient bij de bouw of renovatie van gebouwen en hun omgeving. Een geïntegreerd en goed beheer van het regenwater draagt bij tot het indijken van twee van de grootste milieuproblemen: het risico op overstromingen als gevolg van de alsmaar toenemende ondoordringbaarheid van de bodem en de vervuiling van het grondwater als gevolg van het direct lozen van afvalwater in de natuur. De gids voor duurzame gebouwen laat toe deze problematiek en bedreiging beter te begrijpen om aldus tot een betere dialoog te komen met de partijen die oplossingen voorstellen om ze te verhelpen.
Meer lezen…Maak kennis met dienstverleners en leveranciers die u kunnen helpen bij de optimalisering van uw vastgoedbeheer, de inrichting van de werkplekken, de organisatie en de uitvoering van facilitaire diensten, de verbetering van de energie-prestaties van uw gebouwen, het beheer van uw wagenpark en de organisatie van de mobiliteit van uw medewerkers. Klik op de naam van deze leveranciers om hun profiel te bekijken, waarin zij hun dienstenaanbod voorstellen, hun vakgebieden en knowhow uitleggen en hun referenties vermelden:


 
 


06.05 > Facility Topics: MOVE IT!
De impact op het bedrijfsleven en het beheer van interne en externe verhuizingen zullen dit jaar centraal staan tijdens de 11e editie van de Facility Topics die op 6 mei in Waterloo zullen doorgaan. Het gaat niet enkel over verhuizingen maar ook over de verschillende 'bewegingen' van de werknemers binnen hun bedrijf. Men mag niet vergeten dat hoewel het vaak over grootschalige herlocaliseringen gaat, het in vele gevallen enkel interne bewegingen betreft, soms binnen één enkele site. Deze grote en kleine 'moves' hebben een impact op de werknemer omdat hij uit de comfortzone van zijn kantoor wordt getrokken. In het kader van de Facility Topics zullen 3 specifieke case studies aan bod komen: de beruchte verhuizing van het Hôpital Civil Marie Curie (CHU de Charleroi), de move van het politiekantoor van Charleroi en de verschillende bewegingen binnen de site van GSK in Waver.
Volledig programma & inschrijvingen…

      AGENDA
Milan Design Week
14> 19/04, Milan

Kick-off FaKL benchmarkproject
16/04, Temse, Administratief Centrum De Zaat

Opleiding Duurzame Gebouwen | Duurzaam bouwen van A tot Z
Georganiseerd door Leefmilieu Brussel
21/04, Brussel, Tour & Taxis

Facility Zorgcongres
Georganiseerd door Ki'Communications
21/04, Antwerpen, Berchem

ISSA / INTERCLEAN CEE 2015
22>24/04, Warsaw International Expo Centre

Facility Night Luxemburg
Georganiseerd door Ki'Communications
05/05, Greiwelshaff, Bertrange

Facility Topics
Georganiseerd door Ki'Communications
06/05, Waterloo

Dag van Inkoop & Logistiek
Georganiseerd door VIB
07/05, Antwerp Expo

Facility Awards 2015
Georganiseerd door IFMA
12/05, Brussel, Tour & Taxis

REALTY
19>21/05, Brussel, Tour & Taxis

Opleiding Duurzame Gebouwen | Groendaken: van ontwerp tot onderhoud
Georganiseerd door Leefmilieu Brussel
26/05, Brussel, Tour & Taxis

Facilitaire Vakbeurs Amsterdam RAI
27>28/05, Amsterdam RAI

EFMC 2015
Georganiseerd door EuroFM, IFMA International & BIFM
01>03/06, Glasgow

29e Facility Night
Georganiseerd door Ki'Communications
04/06, Groot-Bijgaarden

Meer informatie en volledige agenda op
profacility.be/agenda...Bewijs je talent in de Facilicom Masterclass
Facilicom start dit jaar een nieuw traineeship en is dus op zoek naar managementtalenten uit Nederland en België. Jonge mensen die de ambitie hebben om zich te ontwikkelen tot een allround, klant- en resultaatgerichte leider. Heb jij dat in je? Zorg dan dat je geselecteerd wordt voor de speeddates op 30 april of 26 mei. De Facilicom Masterclass begint eind augustus 2015. Tijdens de 'masterclass' van zes weken ben je in dienst van én maak je kennis met Facilicom Services Group en de verschillende divisies. Tegelijkertijd maakt de organisatie kennis met jou en word je op de proef gesteld door een outdoor week, stages op de werkvloer, praktijkopdrachten, presentaties, groepsprojecten en assessments. Je proeft hierdoor de waarden van Facilicom: resultaatgericht, duurzaam, vernieuwend en samenwerken. Als je na de Masterclass hebt kunnen overtuigen van jouw toegevoegde waarde, nodigt Facilicom je graag uit om deel te nemen aan een tweejarig Management Traineeprogramma.

Solliciteer voor de Facilicom Masterclass…


 
JOBAANBIEDINGEN
 

Technisch Beheerder Shopping Centrum

Service A, Brussel
 

Infrastructuur & Facility Management Service & Support Agent

Generali
 

Contract Manager HVAC

Vinci, Regio Kust
 
 

Head of Hard Facility Services HQ

UCB, Brussel
 

Stafmedewerker Facilitair Departement (m/v)

Imeldaziekenhuis, Bonheiden
 

Project Engineer

IRE, Fleurus
 
 

Ingenieur Facility Management

MLOZ
 

Facility Manager (m/v)

IPG Group
 

Technisch facility coordinator

Multi Engineering

 
 
 
 
   
 
[Subscribe to Profacility Magazine][Unsubscribe][Contact us]

[Advertising]
Copyright © Business Interactive Media - info@bimedia.be