Lire cette newsletter en français

 
Number 72 - Oktober 2015
 NEWS

De fakkel wordt doorgegeven bij PwC
Chris Claessens, Director General Services, PwC Belgium, geldt ontegensprekelijk als één van de belangrijkste pioniers voor facility management in België. Gedurende een 35-jarige carrière was hij altijd voorvechter van het professionaliseren van facility management en verbaasde ons meermaals met zijn heldere toekomstvisie op het vakgebied. Midden november geeft hij de fakkel door aan een ambitieuze en gedreven FM-collega, Frédéric Kain, tot die datum Head of Location Manager, Siemens Real Estate Belgium. Chris Claessens zal nog tot 31 januari 2016 voor de handover van zijn bevoegdheden zorg dragen, zodat zijn opvolger vanaf 1 februari 2016 effectief de fakkel overneemt.
De reportage lezen...

Succesvol experimenteren met mobiliteitsbudget
Arcadis is een van de twintig bedrijven waar het Vlaams Instituut voor Mobiliteit een proefproject met mobiliteitsbudgetten heeft lopen. De 800 werknemers van het bedrijf kunnen dus – bovenop hun bedrijfswagen – verschillende transportmiddelen combineren. Als de medewerkers af en toe hun bedrijfswagen thuis laten, is dat al een stap vooruit omdat heel wat bedrijven het gewoon niet zien zitten om de bedrijfswagen volledig schrappen. Dankzij het mobiliteitsbudget kunnen alle combinaties – openbaar vervoer, fiets, bedrijfswagen – wettelijk maar de administratieve rompslomp die erbij komt kijken, schrikt nog heel wat bedrijven af. Kanaal Z ging bij Arcadis langs om te zien hoe het er verloopt.
De video bekijken...

Flexibility @ work: gezamenlijke uitdaging voor FM, HR en ICT
Maar liefst 230 geïnteresseerden gaven present op ‘Flexibility@Work’, het 8e Interactief Facility Management Congres georganiseerd door Ki' Communications, en toonden zo aan dat flexibiliteit op de werkplek en de nieuwe interpretatie van ‘het nieuwe werken’ (NWOW), dat al lang niet meer zo nieuw is, meer dan ooit brandend actueel blijft voor tal van organisaties. De mobiliteitsproblematiek is alom tegenwoordig en NWOW is vandaag dan ook in de eerste plaats 'tijds- en plaatsonafhankelijk werken'. Filip Mollaert, Head of Account Manager Corporate Buildings bij AXA Belgium, had het over het ‘AXA Smart Office’-project dat vooral een cultuurverandering binnen het bedrijf met zich wil meebrengen.
Lire la suite...

Verhuur en leegstand allebei dalend volgens JLL
Makelaar en vastgoedadviseur JLL heeft cijfers gepubliceerd over de prestaties van de Brusselse vastgoedmarkt voor het derde kwartaal van dit jaar. Wat de verhuur betreft, wijst JLL erop dat het derde kwartaal gewoonlijk het rustigst is, als gevolg van de vakantieperiode. En 2015 is daar geen uitzondering op, al werden er twee transacties van meer dan 10.000 m2 afgesloten. Al bij al werd er in het derde kwartaal 79.655 m2 opgevraagd, wat 5% minder is dan het tweede kwartaal en 10% jaar-op-jaar (maar 14% minder wat het aantal deals betreft). Sinds vorig jaareinde bedroeg de vraag 226.000 m2, wat 27% minder is dan een jaar geleden. Wat de leegstand betreft, zijn de cijfers gedaald naar 9,6%, de laagste cijfers in bijna zeven jaar tijd. JLL verwacht dat de cijfers verder zullen blijven dalen naar 9% binnen het komende jaar.
Het onderzoek lezen...

 
 
Powernapping': 20 waardevolle minuten voor de productiviteit
HR-managers zijn ervan overtuigd: je goed voelen op je werk vergroot de productiviteit en vermindert de ‘psychosociale risico’s’, waar de wet van september 2014 een preventieplan voor oplegt. Concreet is het aan de facility managers om een adequate uitrusting te voorzien, bijvoorbeeld een ruimte voor ‘powernapping’. De siësta-bars floreren in de grote steden, zelfs in Brussel, en het idee begint ook z’n weg te vinden naar de bedrijven. Maar de culturele remmingen zijn groot, vooral in het werkmilieu. Als siësta-professional is Sophie Geilenkirchen overtuigd van de voordelen van een middagdutje voor de productiviteit en de creativiteit, en klaar om er zich over te ontfermen.
De reportage lezen...

FM in de zorg: Zorgzaam of zorgbarend?
Klantgerichtheid, klantentevredenheid en de daarbij horende metingen, enquêtes, audits of andere monitoringsystemen, zijn ook de zorgsector niet vreemd. Maar in de praktijk blijkt de perceptie van ‘kwaliteit’ door de ogen van de zorgverstrekkers – of wie daarbij betrokken is - nogal aanzienlijk te verschillen van hoe de klant – patiënt, bezoeker – die ‘kwaliteit’ ervaart. Hans Crampe, verpleegkundig en paramedisch directeur, AZ Maria Middelares (Gentbrugge), gaf hierover tijdens de Expo60+ beurs in Mechelen een geanimeerd seminar. Hij kwam, onder andere, tot de conclusie dat de zorginstelling goed bezig is en goede zorg verleent maar dat het voor de patiënt echter allemaal te traag en onpersoonlijk gaat, waardoor de perceptie van de instelling onvoldoende scoort.
Meer lezen...

Uniek tijdsbeeld door innovatieve kantoorconcepten
Steeds meer ontmoetingen uitlokken en de communicatie tussen kenniswerkers verbeteren, dat is momenteel de tijdgeest op professioneel vlak. De werkplek kan dit in de hand werken door een nieuwe omgeving te creëren die volledig afgestemd is op de waarden van het bedrijf, waarbij samenwerken en communiceren centraal staan maar er ook plaats is voor telewerk en werken op verschillende werkplekken: een uitdaging voor HR & FM. De rijkelijk geïllustreerde publicatie van Françoise Bronner en Kitty de Groot, #Nieuwe Werkvormen, richt aan de hand van thema’s als ‘Het Nieuwe Werken’, ‘Duurzaamheid’ en ‘Creativiteit’ de spotlights op de kunst van het succesvol en innovatief inrichten.
Meer lezen...

De uitdagingen rond veilig werken
Een arbeidsongeval is iets dat je als bedrijf maar liever vermijd. Er is ons land een uitgebreide wetgeving rond arbeidsbescherming en welzijn op de werkvloer. De wetgeving is redelijk complex en stelt dat iedere onderneming moet samenwerken met één of meerdere preventieadviseurs. Maar in KMO’s zijn de uitdagingen in termen van veilig werken in verhouding redelijk groot. De externe preventiedienst kan wel de nodige know-how bieden. Als onderneming kan u natuurlijk ook zelf heel wat doen rond preventie van arbeidsongevallen. Z-Insurance heeft het erover met Jan-Hendrik Vits van Baloise Insurance.
De video bekijken...

 
 


17/11 > Sustainable Buildings 2015
Om de langtermijnvoordelen van investeren in energie-efficiënte gebouwen te bevatten, organiseren Premier Cercle en IFMA Belgium de thematische conferentie ‘Sustainable Buildings 2015’. Thema’s als de te bereiken energieprestaties, de interne en externe remmingen voor investeringen, smart technologies, de markwaarde van producten of de facilitaire en investeringsstrategieën zullen aan bod komen. Het event zal ook business cases van duurzame gebouwen voorstellen.
Volledig programma & inschrijvingen...

      AGENDA

FM On Site - Bedrijfsbezoek Daikin
Georganiseerd door IFMA Belgium
10/11 - Oostende

Opleiding 'Energie(verantwoordelijk)beheer'
Georganiseerd door Leefmilieu Brussel
10>24/11, Brussel, Tour & Taxis

Sustainable Buildings 2015
Georganiseerd door Premier Cercle & IFMA Belgium
17/11 – Brussel, BNP Paribas Fortis Auditorium

Opleiding Conditiemeting en Meerjarenonderhoudsplanning
Georganiseerd door FREESTONE LAB
20/11 – Sint Niklaas

Seminarie 'De EPB in 2015 : hoe toepassen ?'
Georganiseerd door Leefmilieu Brussel
20/11, Brussel, Tour & Taxis

FM On Site - Zorghotels kansen en uitdagingen
Georganiseerd door Kenniscentrum Expo60+
26/11 – Edegem, Zorghotel Drie Eiken

30ste Facility Night ‘FM Downtown Brussels’
Georganiseerd door Ki’Communications
01/12 – Brussel, BOZAR


Meer informatie en volledige agenda op profacility.be/agenda ...Louvain School of Management lanceert een cursus MVO in het Nederlands
Sinds de begin van het academisch jaar biedt Louvain School of Management, de management school van de universiteit van Louvain-la-Neuve, zijn studenten een Nederlandstalige cursus over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) aan. In het kader van deze cursus deden de leraars beroep op partnerbedrijven als Proximus, Exki, L’Oréal, Le Soir, Deloitte of Delhaize als ‘coaches’. Het succes van de cursus is zo groot dat hij al in twee groepen werd opgesplitst. Het taalkundig aspect van de cursus is cruciaal – zowel voor de studenten als voor bedrijven die op zoek zijn naar deze taalkennis. Er werd beuwst gekozen voor een niet al te technische cursus zodat de studenten snel de concepten meester kunnen zijn en de positieve effecten op hun kennis van het Nederlands kunnen opmerken.
Volledig programma van de cursus...

 
JOBAANBIEDINGEN
 

Diensthoofd voeding en restauratieve voorzieningen

Ziekenhuis Oost-Limburg
 

HVAC Engineer

Freestone, Brussel
 

Senior Facility Coordinator

Securitas
 
 

Head of Technical Services

EPO, Den Haag (NL)
 

Adjunct Facility Management

MLOZ
 

Beheerder van de contracten van de dienst Facility Management

INFRABEL

 
 
 
 
   
 
[Subscribe to Profacility Magazine][Unsubscribe][Contact us]            
Copyright © Business Interactive Media - info@bimedia.be