Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
Algemeen vooraanzicht van het O.L.Vrouwziekenhuis Aalst. De uitstraling is uitgesproken hedendaags. De heliport rechts bovenaan is een absolute primeur voor ons land.
image (1)
De panelen laten in de inkomhal diffuus licht door. De energie die wordt opgewekt is ruim voldoende om de ondergrondse parking van 30.000m² te verlichten.
image (2)
Binnen krijgen patiënten een snelle doorverwijzing aan de 14 inschrijvingsbalies.
image (3)
De binnentuin loopt door in door in de buitentuin. Het groen brengt niet alleen mentale rust maar zuivert ook de lucht.
image (4)
image (5)
Het comfort is uitgesproken hedendaags en stijlvol vormgegeven.
image (6)
image (7)
image (8)
image (9)
Moderne en functionele architectuur met enkele warme accenten kenmerkt de inrichting.
image (10)
Algemeen vooraanzicht van het O.L.Vrouwziekenhuis Aalst. De uitstraling is uitgesproken hedendaags. De heliport rechts bovenaan is een absolute primeur voor ons land.

ONZE LIEVE VROUW-ZIEKENHUIS


HIGHTECH EN KLANTVRIENDELIJKE DIENSTVERLENING

Het O.L.Vrouwziekenhuis Aalst breidde recent uit met een bovengrondse nieuwbouw van 45.000m² en een ondergrondse uitbreiding van nog eens 30.000m². Architectuur en engineering zijn in handen van VK STUDIO . Aalst focust zich op een betere dienstverlening waarbij zorg en administratieve omkadering op een klantvriendelijke wijze zijn georganiseerd.

Kamers winnen voortdurend aan comfort en ogen steeds huiselijker en herkenbaarder. Een werktablet, een aansluiting voor internet en andere multimediale toepassingen zijn tegenwoordig bon ton geworden. De zorgkamer heeft veel weg van een hotelkamer. In het O.L.Vrouwziekenhuis Aalst zijn tal van faciliteiten zo ingericht dat tussen thuis en ziekenhuis geen afgrond meer gaapt.

Hergroepering
Het project O.L.Vrouwziekenhuis Aalst behelst een belangrijke hergroepering van diensten. Er is een concentratie van consultatieactiviteiten. Zo is er een compleet nieuw ambulant operatiekwartier bijgekomen met vier behandelingskamers: urologie, plastische heelkunde, dermatologie…Daarboven kwam er een volledige uitgeruste dagkliniek met 120 bedden. “Al die kleine behandelingen hoeven niet meer binnen een zware infrastructuur van het klassiek operatiekwartier. Het kost in elk geval een stuk minder. Je moet rekenen dat een operatiekwartier al gauw 2.500 euro/m² kost” zegt architect Stéphane Vermeulen.

Medisch-technisch blok
Nieuw is ook het W-blok. Het gaat hier om een gevoelige en toch wel zeer belangrijke uitbreiding van het medischtechnisch blok. Zo werd het operatiekwartier uitgebreid met maar liefst 5 zalen. Architect Stéphane Vermeulen: “In het verlengde van die zalen hebben we een ambulant dagoperatiekwartier geïnstalleerd met nog eens vijf zalen. Die staan in relatie met de dagkliniek. In hetzelfde blok zijn er ook nog eens vier endoscopiezalen ondergebracht, maar wel buiten het operatiekwartier omwille van de hygiëne”.

Cathlab & Nierdialyse: de speerpunten van het OLV
Het W-blok huisvest daarnaast de ‘cath lab’-5 cathlabzalen. (3 splinternieuwe zalen van GE en 2 verhuisde zalen van Siemens) Hier worden stens en pacemakers geplaatst, een speerpuntactiviteit die vanuit het klassieke operatiekwartier als aparte specialiteit wordt gepresenteerd. Daarvoor is deze dienst op een eigen verdieping ondergebracht. Met deze activiteit werkt het ziekenhuis zich regelmatig in de kijker en weet het zich dikwijls via de media ijzersterk te profileren. Op een ander niveau binnen het medischtechnisch blok vinden we de afdeling nierdialyse. Hier zijn maar liefst 42 posten voorzien. Er zijn vijf units van zeven posten met de mogelijkheid om te kiezen tussen bed- of zetelpositie. De afzonderingskamers achter glas zijn bestemd voor acute gevallen. Het glas is bedoeld voor de verpleging die zo gemakkelijk een oogje in het zeil kan houden zonder de isolatiekamer met sas te moeten betreden.

Panoramisch restaurant voor het personeel
Heel veel plaats is er niet op de site van het O.L.Vrouwziekenhuis Aalst. Helemaal boven bevindt zich het panoramisch restaurant met uitzicht over de groene omgeving, de nieuwe groendaken en de binnentuin in boogvorm gevormd door buxussen. Het restaurant werd door de eigen interieurafdeling ingericht. Ruim bemeten lampenkappen, banken en wandversiering zorgen voor een gezellige ambiance. “We hebben het restaurant niet beneden kunnen integreren wegens plaatsgebrek. Elke vierkante meter moesten we benutten” licht de architect toe. Vlak boven het restaurant, bevindt zich één grote zaal bestemd voor bijeenkomsten van de raad van beheer. Waar het ziekenhuis erg trots op is, is de heliport op het dak. De eerste in ons land. “De heliport is er gekomen voor het transport van organen (harten en nieren). Straks is het mogelijk om met andere ziekenhuizen organen uit te wisselen onder meer met het Gasthuisbergziekenhuis in Leuven. Aan de aanleg van de heliport ging heel wat studiewerk vooraf” zegt Stéphan Vermeulen. “Wij konden niet terugvallen op voorbeelden dicht bij huis. Er werd geopteerd voor een full option aanpak, wat wil zeggen dat er een sprinklerinstallatie is die bij gevaar automatisch in werking treedt en water en schuim mengt in functie tot de gevaarsituatie. Deze full option impliceert tevens een ontdooi-installatie en een complete nachtverlichting”.

Zonnepanelen
Aan de inkompartij van het O.L Vrouwziekenhuis Aalst springen zonnepanelen meteen in het oog. Architect Stéphane Vermeulen: “Die waren al voorzien in het ontwerp uit 1999, lang voordat vernieuwbare energieën een evidentie zou worden. De panelen laten diffuus licht door. De energie die wordt opgewekt is ruim voldoende om de ondergrondse parking van 30.000m² te verlichten”. De ontvangsthal bestrijkt drie niveaus en laat daardoor een bijzonder ruimtelijke indruk. Hier zijn verschillende diensten ondergebracht zoals een bank, een cafetaria en healthcare gerelateerde winkeltjes. Het geheel is opgevat als een promenade - een zorgboulevard - van de inkom tot aan de verpleegblokken. Dat deze inkomruimte drie niveaus bestrijkt heeft vooral te maken met de helling van het terrein. Erg praktisch is dat de nieuwe inkom nu op straathoogte ligt en de lijnbus quasi voor de deur stopt. Binnen krijgen patiënten een snelle doorverwijzing aan één van de 14 inschrijvingsbalies. Er wordt gestreefd naar een ziekenhuis op mensenmaat en met een dienstverlening die steeds minder op hiërarchische leest is geschoeid. De patiënt staat in dit verhaal centraal. Het ziekenhuis dat zich bovendien de beste apparatuur kan veroorloven scoort op de gezondheidsmarkt het best. In Aalst weten ze dat.

Speciale Technieken
Bijzonder is de rook en warmteafvoer (RWA)-installatie (Rook- en Warmte- Afvoer). Het gaat om stuwventilatoren die op verschillende capaciteitsniveaus functioneren. Zo ook in de ondergrondse parking, verspreid over drie bouwlagen, met een capaciteit van meer dan 700 wagens, leiden immense betonnen schachten de vervuilde lucht naar het dak. Een gelijkaardig verhaal geldt voor de inkomruimte. De brandweer eiste extra voorzieningen. Architect Stéphane Vermeulen: “We mochten aanvankelijk wel twee maar geen drie niveaus bij elkaar brengen. Er kwamen hierdoor noch bijkomende eisen naast de RWA-installatie zoals een sprinklerinstallatie en rookgordijnen. Bij brand vallen schermen naar beneden die rookontwikkeling en rookverspreiding tegengaan en wordt de hele hall hermetisch door sassen en brandluiken afgesloten. In de twee uithoeken van het atrium wordt de rook afgezogen”. Tevens werd een evacuatie van de bovenliggende niveaus via de inkomhal niet toegelaten”. In het O.L.Vrouwziekenhuis Aalst wordt nu gebruik gemaakt van koelplafonds. En daar is een speciale reden voor. Architect Stéphane Vermeulen: “Koelplafonds hebben een aangename en zeer egale straling en daardoor zijn ze uitermate geschikt in werkruimtes. Alle consultatie- en behandelingsruimtes werden hiervan voorzien en de afdeling nierdialyse maakt er eveneens dankbaar gebruik van. Nierdialysepatiënten zijn zeer gevoelig voor tocht en sinds de toepassing van koelplafonds zijn alle klachten verdwenen. Een aangepast luchtklimaat is namelijk de grootste klacht in vele ziekenhuizen. Het gebruik van koelplafonds in ziekenhuizen kan zeer veel goed maken”.

Conclusie
In het O.L.Vrouwziekenhuis Aalst steunde het architecturaal concept vooral op de herschikking van de ‘stromen’ en op de reorganisatie van de diensten. Zo zien we dat het daggebeuren is gekoppeld aan het medisch-technische blok. Voorts zien we een scheiding en ontlasting van de klassieke hospitalisatie en het ambulante gebeuren. Overigens was efficiëntie de doelstelling die de directie voor ogen had en die nu met de blik op morgen doeltreffend werd gerealiseerd. 

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


KLIMATISERENDE PLAFONDS


VERLAAGDE PLAFONDS

De panelen laten in de inkomhal diffuus licht door. De energie die wordt opgewekt is ruim voldoende om de ondergrondse parking van 30.000m² te verlichten.
Binnen krijgen patiënten een snelle doorverwijzing aan de 14 inschrijvingsbalies.
De binnentuin loopt door in door in de buitentuin. Het groen brengt niet alleen mentale rust maar zuivert ook de lucht.


Het comfort is uitgesproken hedendaags en stijlvol vormgegeven.






Moderne en functionele architectuur met enkele warme accenten kenmerkt de inrichting.




Het bezoekersrestaurant oogt uitnodigend en luchtig.








Last update: 16/10/2017 10:02:28