Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
Catherine de Buysere, Eneco HR- en projectmanager:
image (1)
image (2)
De werkomgeving stimuleert een collegiale en coöperatieve sfeer.
image (3)
Catherine de Buysere, Eneco HR- en projectmanager:

ENECO


Een werkplek op maat van een aanstormende generatie

Eneco kende in de periode 2010 – 2012 een enorme groei in België, wat tot uitdrukking komt in het aantal medewerkers dat van 30 naar 160 steeg. Vanzelfsprekend heeft een dergelijke explosieve groei gevolgen voor de huisvesting. Het project werd gedreven vanuit de behoefte aan een flexibele, veilige en duurzame werkomgeving in overeenstemming met het Eneco-imago dat duurzaamheid en samenhorigheid uitdraagt.

Catherine de Buysere, HR- en projectmanager was bijzonder enthousiast dit facilitaire project te mogen aansturen, omdat het volledig kadert in de strategische doelstellingen van het bedrijf.
In mei 2012 werd het huurcontract getekend voor de nieuwe huisvesting in Mechelen- Noord. Aanvankelijk werden twee vloeren gehuurd in het gebouw met uitstekende zichtbaarheid vanaf de E19 snelweg. Vandaag huurt Eneco het ganse gebouw.
Catherine De Buysere: “De inrichting moest zeer snel gaan en dat is ook gelukt. In amper 3 maand was de nieuwe zetel van Eneco België operationeel”.
Om dit mogelijk te maken werd gekozen voor samenwerking met een externe partner. Deze keuze werd geargumenteerd doordat D&C Services ook maximaal inzet op duurzaamheid en één enkel aanspreekpunt kon bieden voor zowel change management, move management, space management en inrichting. Geheel in lijn met de Enecowaarden werd de nieuwe thuis volledig gestript, om er een nieuwe HVAC-installatie, verlichting en zonnepanelen in te integreren.

Werkplek voor veeleisende jongeren
De in te richten werkplekken moesten duurzaam en flexibel zijn, maar evenzeer een ‘fun’-karakter communiceren. De uitstraling van de nieuwe Eneco-thuis werd van meetaf zeer belangrijk geacht voor het tevredenheidsgevoel bij de medewerkers en de aantrekkelijkheid van het bedrijf als werkgever voor kandidaatmedewerkers. “De gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand bedraagt 30 jaar” licht Catherine De Buysere toe. “Er wordt hard gewerkt en daarom is het belangrijk een evenwicht na te streven als compensatie vanuit het bedrijf”.
De jongste generatie werknemers stelt zich bijzonder kritisch op t.o.v. de werkgever. De door het bedrijf verkondigde missie en filosofie moet ook reëel merkbaar zijn op de werkvloer. Het project is dan ook inhoudelijk ontwikkeld vanuit het gedrag van de medewerkers. Zij werden nauw betrokken en kregen inspraak via diverse werkgroepen. Er ontstond ook een Facebook-groep als stimulans voor de interne communicatie rond het project.

Duurzame werkplek
D&C Services betrok NNOF (Nearly New Office Facilities) in het project voor de bemeubeling van de werkvloeren, waarmee ‘duurzaamheid’ als belangrijke Enecowaarde nog meer tot uiting kwam.
De afgesloten verhuisoperatie van de Nederlandse Eneco-collega’s zorgde voor extra voeding van de NNOF-aanpak met een 2000-tal uitgediende werkplekken. De NNOF-interieurdesigners zochten uit wat recupereerbaar was. Sommige stukken konden gewoon 1 op 1 herbruikt worden na een grondige reinigingsbeurt. Alle werkbladen werden vervangen door een nieuw exemplaar uit milieuvriendelijke bamboe, met ingefreesde kabelgoot. Bamboe is een snel groeiende grassoort, zodat geen bomen moesten geveld worden. Het is bovendien sterk en heeft een lange levensduur. De oude tafelpoten kregen een nieuwe laklaag.
Tot slot kwam er nog een ‘brainstorm’-room in onvervalste ‘bommastijl’, ingericht met oude meubels uit de Kringloopwinkel! De Eneco-hoofdzetel maakt uitsluitend gebruik van energiezuinige LED-verlichting. Het is het eerste Philips full LED-kantoor in België, waarbij het lichtniveau van de kantooromgeving aangepast wordt op basis van de hoeveelheid daglicht en in functie tot de aanwezigheid op de werkplekken.

Werkomgeving wordt belevingsruimte
Eén van de werkgroepen bepaalde vanuit een gedragsanalyse de ‘richtlijnen’ voor het gebruik van de nieuwe werkomgeving. Het succes van een dynamische werkomgeving staat of valt met duidelijke afspraken. De richtlijnen werden uitgewerkt door de gebruikers zelf zijdens een aantal workshops. Het resultaat werd door de werkgroep zelf aan de collega’s meegedeeld. Op deze manier kon de nieuwe werkomgeving optimaal verankerd worden in de waarden van de organisatie.
De inspraak die de medewerkers kregen leidde verder tot een ‘werfparty’ als ontdekkingsevent voor de toekomstige nieuwe werkomgeving. Een heel markant initiatief was ‘bring a chair’. Alle werknemers brachten één oude houten stoel mee en de ingezamelde stoelen werden nadien zwart gespoten. Ze geven een hoogst persoonlijke toets aan de ‘chill-out’-room. Vanuit de Eneco-community groeide ook het initiatief om een toog met tap te plaatsen. Ook hier is omwille van de duurzaamheid bamboehout verwerkt. Eneco installeerde zelfs een professionele DJ-installatie en een Wii. Na werktijd heerst er altijd een prima sfeer.
Christophe Degrez, algemeen directeur Eneco, wil de werkomgeving laten meeevolueren met de werknemers. De Enecowerkomgeving wordt als een tweede thuis ervaren, waar de medewerkers zich op hun gemak voelen en iedereen vlot aanspreekbaar is. Last update: 16/10/2017 10:06:23