Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
Voor het nieuwe kantoor van Fost Plus was eén open landscape voor zowel teams als directeurs een bewuste keuze om samenwerking te bervorderen.
image (2)
image (3)
De vergaderzaaltjes zijn overigens bewust erg compact gehouden, om meer ruimte te winnen voor een open en ruimere werkplek.
image (4)
De frisgroene tussenwanden van BuzzySpace zijn vervaardigd uit gerecycleerde petflessen.
image (5)
image (6)
image (7)
De eetruimte van Fost Plus noem je dan ook liever een lounge: kleurrijke stoeltjes en tafeltjes, een hoekje voor tafelvoetbal, een prachtig zicht op de omgeving én een aparte bibliotheek.
image (8)
image (9)
image (10)

FOST PLUS


FOST PLUS ZET DE TOON
Een groen kantoor: gerecyclee rd en flexibel

Voor het nieuwe kantoor van Fost Plus, de promotor, organisator en financier van selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België, is duurzaamheid de enige optie. Is dat verwonderlijk? Maar de nieuwe infrastructuur zorgde ook voor een nieuwe werkorganisatie.

We ontdekken de nieuwe stek in de Olympiadelaan in Evere. Het resultaat van een zoektocht naar een duurzame en efficiënte toepassing van materialen en ruimte. Eén open landscape voor zowel teams als directeurs, met uitzondering van de algemene directeur. En dat was een bewuste keuze bij de beslissing om de oude locatie te verlaten: “Vooral het feit dat onze mensen verspreid zaten over drie verdiepingen, begon ons te storen. Samenwerken is één van onze kernwaarden, maar samenwerken is moeilijk als je op drie verschillende eilandjes zit” vertelt Kurt Tierens, Director Finance & HR bij Fost Plus.

Recyclage als core business
“Recycleren en materialen hergebruiken is onze core business” vertelt Kurt Tierens. “En dat moest ook zichtbaar zijn in onze nieuwe kantoren. We schakelden een externe specialist in om onze zoektocht naar een nieuw gebouw én de inrichting daarvan te begeleiden. We kwamen terecht bij studiebureau AOS Studley en op hun aanraden maakten we een eerste shortlist van potentiële partners voor de inrichting, op basis van referenties en duurzaamheidscertificaten”.

Gerecycleerde petflessen als tussenwand
“Het dossier van Pami sprong er echt uit” zegt Kurt Tierens. “Omdat het van in het begin zo volledig was. 3D-tekeningen en live visualisaties gaven ons een realistisch beeld van hoe het er in werkelijkheid uit zou zien. Na ons bezoek aan de productie, waar we in de praktijk konden zien hoe Pami duurzaam produceert, waren we overtuigd: er was een match!”. Recycleerbaar en gerecycleerd materiaal zet de toon: de frisgroene tussenwanden zijn vervaardigd uit gerecycleerde petflessen.

Een leuke inrichting bevordert een goede samenwerking
“Dat we nu allemaal in één ruimte zitten bevordert sowieso het samenwerken. Daarnaast mogen onze medewerkers sinds we hier zitten ook niet meer op hun bureau eten. We stimuleren samen eten, want zo leren mensen elkaar beter kennen en dat bevordert samenwerken” zegt Kurt Tierens.
De eetruimte van Fost Plus noem je dan ook liever een lounge: kleurrijke stoeltjes en tafeltjes, een hoekje voor tafelvoetbal, een prachtig zicht op de omgeving én een aparte bibliotheek. “Waar boekjes vroeger op een afdeling circuleerden, staan ze hier nu ter beschikking van iedereen” aldus Kurt Tierens. “Door deze plek leuk aan te kleden en in te richten, hopen we dat mensen hier graag naartoe komen”.

Open space zorgt voor meer concentratie…
Het gekozen benchsysteem past perfect bij de nieuwe manier van werken. “We zitten per 2, per 4, per 6, … en kunnen uitbreiden of verkleinen in functie van het team, omdat het een modulair systeem is” licht Kurt Tierens toe. Rustig overleggen kan in één van de kleurrijke lounges in alkoofzeteltjes. De ‘bubbels’, mini-zaaltjes afgeschermd van lawaai, zijn er voor een confidentieel gesprek of geconcentreerd werk.
“Het grappige is” lacht Kurt Tierens, “dat bijvoorbeeld onze finance manager nu béter geconcentreerd kan werken dan vroeger. Toen hij in een apart kantoor zat, kwamen mensen hem vaak storen wanneer hij aan het cijferen was. Nu gaat hij apart zitten in een bubbel, mensen zien hem daar zitten en wéten dat ze hem nu beter niet storen…”.

Via flextime, naar flexwerk?
Bij aanvang werd er nog gedacht aan de implementatie van flexwerk. Maar die sprong is nu eventjes te groot. Kurt Tierens: “We gaan nu van drie verdiepingen naar een open ruimte. Managers hebben geen apart kantoor meer. Dat is al een enorme stap in de richting van het nieuwe werken”.
De modulaire structuur en IT-infrastructuur van Fost Plus zijn er klaar voor, maar voorlopig gaat men voor de tussenstap flextime: een prikkloksysteem, niét om te controleren, wel als antwoord op een vraag naar flexibeler werk. Dertigers en veertigers maken de dienst uit bij Fost Plus en zoeken meer en meer een goed evenwicht tussen werk en privé. Met dit systeem kan een werknemer tot 10u ‘s morgens starten. Er kan ook tot 4 uren per maand opgespaard worden.

De daad bij het woord
Als sorteren en recycleren je kerntaak is, dan voeg je zelf de daad bij het woord. Ter promotie van de recyclage van verpakkingen buitenhuis (d.i. het ‘out of home’ project in o.a. sportclubs en bedrijven) biedt Fost Plus alle dranken aan in PET of blik. De lege verpakkingen worden apart ingezameld via de blauwe PMD afvalbakken op de afvaleilandjes welke terug te vinden zijn op verschillende plaatsen in de kantoorruimte.
Papierverbruik wordt ontmoedigd door de centralisatie van printers in aparte printrooms. Voor de verhuis werd er trouwens een grote kastenschoonmaak georganiseerd die uitdraaide op een teambuilding event: de uitdaging was minstens 50% van de oude kastinhoud weg te gooien. Uiteindelijk bleek er 75% overbodige ballast. De vrees van de werknemers voor te weinig kastruimte in de nieuwe kantoren, bleek ongegrond. Er is nog ruim overschot.

Een goede voorbereiding neemt stress weg
De Fost Plus Finance & HR Directeur heeft nog een doeltreffend middel tegen angst voor verandering: “Twee dagen voor de eerste werkdag op ons nieuwe adres, organiseerden we een kijkdag in onze nieuwe kantoren. Zo konden onze medewerkers de nieuwe locatie verkennen. We vertelden hen waar de koffie stond, waar ze moesten prikken, … Dat zorgde ervoor dat de eerste échte werkdag op de nieuwe werkplek stressvrij kon verlopen. Een aanrader!”. 

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


WORKPLACE DESIGN & BUILD


KANTOORMEUBILAIR


RENOVATIE EN BINNENAFWERKING

Voor het nieuwe kantoor van Fost Plus was eén open landscape voor zowel teams als directeurs een bewuste keuze om samenwerking te bervorderen.


De vergaderzaaltjes zijn overigens bewust erg compact gehouden, om meer ruimte te winnen voor een open en ruimere werkplek.
De frisgroene tussenwanden van BuzzySpace zijn vervaardigd uit gerecycleerde petflessen.
De eetruimte van Fost Plus noem je dan ook liever een lounge: kleurrijke stoeltjes en tafeltjes, een hoekje voor tafelvoetbal, een prachtig zicht op de omgeving én een aparte bibliotheek.


Rustig overleggen kan in één van de kleurrijke lounges in alkoofzetels van Vitra.


Last update: 16/10/2017 10:07:00